Какво се случи до този час? Народните представители от 48-ото Народно

...
Какво се случи до този час?
Народните представители от 48-ото Народно
Коментари Харесай

Очаквате ли Плевнелиев и Паси да възстановят диалога между партиите?

Какво се случи до този час?

Народните представители от 48-ото Народно заседание възобновиха първото си съвещание, което през вчерашния ден прекъснаха след несполучливия избор на парламентарен ръководител. Новото през днешния ден е, че " Продължаваме промяната " отдръпнаха номинацията на Никола Минчев, откакто по-рано " Демократична България " предложи ротация сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове. Вчера това бяха претендентите на ГЕРБ-СДС и " Промяната ". Днес най-вече гласове събраха Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Така двамата се оказват на балотаж. До този час депутатите към момента не са избрали кой да оглави Народното събрание. Пред публицисти Десислава Атанасова сподели, че парламентарната ѝ група е склонна да отдръпна кандидатурата на Желязков след тазсутришния крах. Междувременно съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев пък предложения водачите на парламентарно показаните партии на обществени съвещания, които следва да стартират в този час. 

Късно нощес е умрял служащият, който през вчерашния ден беше признат в болница " Св. Георги " в Пловдив, откакто пострада в едно от подразделенията на оръжейния цех " Арсенал ". Мъжът е бил в тежко положение с голям брой изгаряния и опитите на лекарите да го спасят са били безуспешни, оповестиха от лечебното заведение. Първоначално се смяташе, че той е потърпевш в един от следените гърмежи в завода през вчерашния ден. Оказа се, че изгарянията му са в резултат на случай в цех 3 в Мъглиж, който е за барут, и няма общо с следените гърмежи.

На 92-годишна възраст си отиде бележитият български публицист и държавник учен Антон Дончев. Авторът на " Време разделно " е умрял във ВМА след сърдечно боледуване, заяви. Награждаван за творчеството си неведнъж, учен Дончев става знаменит точно с " Време разделно ", който е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж. Романът е екранизиран през 87 година от режисьора Людмил Стайков. Първият му разказ - " Сказание за времето на Самуила ", е оповестен през далечната 1961 година

Подробно за тематиките от началото на деня, чуйте в този Podcast:

 

Последвайте ни в:  -  -  

Какво ни впечатли доскоро?

 

А какво ще кажете за това?

Само Движение за права и свободи и " Български напредък " са подготвени да се включат в диалозите за сформиране на бъдещото държавно управление. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " към този момент отхвърлиха, а през днешния ден това направи и Българска социалистическа партия, оповестява " ". Още първоначално бе обявено, че контактната група няма да договаря и с " Възраждане ". 

Сформирането на контактната група беше оповестена от водача на ГЕРБ Бойко Борисов на първата му конференция след парламентарните избори. Той разгласи, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа известност, които да договарят за сформиране на държавно управление. Модератори на договарянията са президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев и Соломон Паси - министър на външните работи в интервала 2001-2005-та. Вчера двамата увериха в писмо до политическите партии, че по никакъв метод не си приписват пълномощия да договарят за съставяне на държавно управление, а оферират помощта си за възобновяване на разговора.

Ето за какво ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по тематиката в страницата на подкаста. Най-интересните ваши отзиви ще цитираме във вечерния новинарски Podcast тъкмо в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете персонално да споделите мнение по тематиката, да изпратите вест или да предложите концепция, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за противоположна връзка. Ние четем всички мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР