Ярки цветове, обещания за красота и съблазняващи аромати, са трите

...
Ярки цветове, обещания за красота и съблазняващи аромати, са трите
Коментари Харесай

Безопасна ли е козметиката в ЕС?

Ярки цветове, обещания за хубост и съблазняващи аромати, са трите детайла на опаковките на множеството козметични артикули. Всеки сходен избор, който вършим, би трябвало да подсигурява и здравето ни, тъй като химикалите в тях имат капацитета да влияят негативно на процесите в тялото. Безопасността на продуктите за персонална хигиена и разкрасяване оставяме в ръцете на регулаторните управляващи, само че е и въпрос на самостоятелна отговорност да се осведомяваме, с цел да създадем допустимо най-хубавия избор, а при подозрения за качеството - да се сигнализират способените органи.

Според някои  една жена приблизително употребява постоянно 6 продукта за персонална грижа, съдържащи към 85 разнообразни химични съставки.

Достатъчно ефикасни ли са наредбите за сигурността на потребителските артикули на европейско равнище? Отговорът на Габриела Руменова, основател на  и специалист с над 15-годишен опит в решение на потребителски проблеми:  " Безспорен факт е, че с въведените и непрекъснато допълвани условия, в многочислените наставления и регламенти за обща сигурност на стоките и услугите, като цяло, а и в обособени браншове, . Неслучайно когато има проблеми, те са с артикули, които са създадени в трети страни и действително дават отговор на условията на настоящата в тях нормативна уредба, но не могат да бъдат позволени на общия европейски пазар заради противоречие с европейското законодателство. Затова и ставаме очевидци по какъв начин постоянно се организират срещи с представители на управляващите, производителите и вносителите, най-вече от Китай, с цел да бъдат уверени те, че би трябвало да се преценяват с европейските стандарти, в случай че желаят да осъществят стоките си на общия европейски пазар. В този смисъл, да, разпоредбите за сигурността на потребителските артикули на европейско равнище са най-хубавите. Отделен е въпросът по какъв начин след въвеждането на тези регламенти и транспонирането на въпросните наставления в националните законодателства на страните членки се осъществява надзора на пазара от страна на националните контролни органи, какъв брой е развита също по този начин потребителската просвета в другите общества, с цел да могат да употребяват дейно наличната освен за бизнеса, само че и за жителите информация в регистрите, които се основават и поддържат на база резултатите от реализирания надзор. "

От информацията, която е налична до вас като специалист, какъв извод можете да извършите по въпроса каква част от съставките, които се употребяват в козметичните произведения, подлежат на регулация?

" Има специфична инструкция, а също и правилник, по отношение на козметичните артикули. Задачата на тези нормативни актове е да обезпечат висока степен на отбрана на човешкото здраве. С тази цел са въведени редица отговорности за производителите и търговците на този вид артикули от допустимите съставки при тяхното производство - през информацията за потребителите за вложените съставки в даден артикул, до ограничения за попречване на подправянето, тъй като то също крие доста опасности. "

Напоследък известност набират приложения, благодарение на които сканирайки баркода на даден козметичен артикул се демонстрира оценка на състава и сигурността му. Едно от тях - , употребява база данни на Европейската комисия. Каква е оценката ви за сходни начинания?

" Смятам, че всеки актуален метод, по който потребителите могат да доближат бързо и елементарно до синтезирана, само че и тествана и достоверна информация, която ги интересува или би трябвало да ги интересува, е добра опция. Основното е информацията да се черпи от база данни на публични източници, какъвто несъмнено е Европейската комисия да вземем за пример, която разполага със съответните регистри и справочници за допустимите химични субстанции, в тази ситуация в козметиката и пределните им правила. Но би трябвало да се внимава с източниците, както и какви са изискванията за използването на тези приложения - изискват ли се персонални данни, заплаща ли се нещо. "

Наближава лятото, а през този сезон и съпътстващите го почивки сякаш се употребява даже още повече козметика по отношение на останалата част от годината. Какви са вашите препоръки към потребителите, както по време на ваканцията им тук, в България, по този начин и в останалите европейски страни - по какъв начин да не бъдат подведени и да създадат верният избор при закупуване на козметика? В наклонност се трансформира и продажбата на козметика, и даже храни, в групи в обществените мрежи...

" Със сигурност продажбата на сходни артикули през интернет крие съществени опасности, изключително когато ги оферират лица, които не реализират по занимание активността търговия, а по-скоро това е някаква съпътстваща активност и съответно те няма по какъв начин да бъдат подведени под отговорност, в случай че се стигне до здравословен проблем, даже до трайни увреждания. Не е несъмнено дали козметиката, продавана онлайн, е истинска или не, в случай че претендира, че е от известен бранд. Ако пък се предлага като домашна козметика, то тогава не знаем по какъв начин тя е приготвена, по какъв начин е съхранявана и какви са съставките й. От една страна е добре да сме наясно какво съдържа един артикул, а от друга - не всеки средностатистически консуматор може да знае взаимоотношението на няколко разнообразни съставки до какво могат да доведат по принцип или пък съответно при него, тъй като някои хора са с по-чувствителна кожа, може да имат алергии или пък да отключат такива. Така че би трябвало да сме доста деликатни. Това важи и за масажите, които се оферират на плажа, тъй като към този момент съвсем на всички места има такива. Трябва да проверим тази козметика, която се употребява за тях, по какъв начин се съхранява, тъй като в случай че стои по 12 часа на 40 градуса температура, изложена на директна слънчева светлина, сигурно трансформира характерностите си, протичат химически процеси, които водят до промени и това сигурно крие опасности. Говорейки за козметични артикули, които избираме за лятото, се насочваме към тези, които имат UV филтри, само че е добре да си напомним, че всъщност някои от тях защищават единствено от UVB, само че има още и UVA и UVC лъчи, което би трябвало да имаме поради. Затова, когато избираме козметика, е добре да търсим артикул с широкоспектърна отбрана. "

Предстоят избори за Европейски парламент. В каква посока в потребителски аспект би трябвало да работят идващите евродепутати съгласно вас, какво бихте им предложила - по какви законодателни начинания бихте желала да видите, че се работи?

" Със сигурност бих желала да видя, че не престават усилията да се държи на фокус цифровия пазар, а на него най-важна е предварителната защита против разпространяването на рискови артикули, тъй като знаем, че през границите те минават по-трудно, само че онлайн се популяризират относително елементарно. Да не се позволява проектирането и внедряването на системи, които са рискови за потребителите, да вземем за пример детски играчки с гласови функционалности, които предизвикат рисково държание или пък уреди за дома, които могат да споделят сензитивна информация с целия свят и да ни създадат уязвими. Важна тематика също е и въвеждането на правила за активността на инфлуенсърите, защото авторитетните персони в действителност участват мощно в цифровия свят. Тяхното държание оказва въздействие върху държанието на младите консуматори, които са уязвима група и то даже освен върху държанието им като купувачи на артикули и услуги, а също като реализацията им като персони в публичния живот. Затова е доста значимо да бъдат сложени избрани рамки какво биха могли да промотират и какво - не. Тук може да се вземе образец от към този момент настоящия близо година специфичен закон във Франция за активността на инфлуенсърите ", заяви Габриела Руменова , създател на платформата " Ние потребителите ", специалист с над 15-годишен опит в решение на потребителски проблеми.

 в международен мащаб за тази година се чака да надвишават 108 милиарда $, а годишният напредък в тази сфера да е над 4%.

Правилата на европейския пазар за козметика непрекъснато се обновяват. През 2022 година над 20 вещества са били неразрешени или лимитирани за приложимост в козметични артикули. Позволените равнища на централизация на съставките също доста постоянно се ревизират вземайки се поради най-новите научни изявления и изследвания. Този развой е нужен и значим за обезпечаването на сигурността на милиони консуматори в Европейския съюз.

За съпоставяне - , казвайки че за последните 20 години тук са били неразрешени към 24 000 химикала за приложимост в козметични артикули, до момента в който в Съединени американски щати за същия интервал неразрешени са били едвам 13.

При  - европейската система за бърз продан на информация за рискови потребителски артикули, която оказва помощ за изтеглянето им от пазара, еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи, че през предходната година козметичните артикули най-често са били класифицирани като съдържащи съставки, които съставляват заплаха за здравето:  " Всеки ден националните управляващи от 30 страни попълнят информация в системата за дейностите си - да не разрешават или лимитират продажбата на засечени на техните пазари рискови артикули, да стопират рискови артикули на границите си или да подреждат изтеглянето им от пазара. Веднага щом националните управляващи вкарат информацията в системата, сигналът се ревизира от Европейската комисия и неотложно се изпраща към способените органи, с цел да е несъмнено, че сходни артикули няма да циркулират на пазарите. Така че е налице една система с положително съдействие сред управляващите, с цел да се обезпечи отбрана в целия Европейски съюз. През последната година за първи път козметиката най-често е била записана в системата за рискови артикули. На второ място са детските играчки, моторните транспортни средства и електрическите уреди и оборудването. Здравният риск при козметиката е обвързван с химическите вещества. Пример е химикалът - синтетичен мирис - бутилфенил метилпропионал, който е неразрешен от март 2022 година, тъй като може да навреди на фертилитета и нервира кожата. "

През декември в действие ще влезе и ще би трябвало да се ползва във всички страни членки новото законодателство (), с което се обновяват разпоредбите за сигурност на потребителските артикули, без значение от страната им на генезис или дали се продават в магазини или онлайн. Новото законодателство цели да се усъвършенства спазването на разпоредбите за сигурност и надзора на пазара, както и да се улесни изтеглянето на рискови артикули.



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР