Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да

...
Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да
Коментари Харесай

Евродепутатът Рамона Стругариу: Можем ли да считаме България за европейска държава?

Какво разграничава България от Беларус, до момента в който българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без благосклонност и газ стотици публицисти, изпълняващи дълга си? Можем ли да считаме България за европейска страна, която зачита гражданските права и свободи, стига арестуваните да останат с дни без вода, без храна и без съществени медикаменти?
Това попита румънският евродепутат Рамона Стругариу по време на съвещание на Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента.

Припомняме, че румънката не за първи път насочва остри рецензии към управлаващие в България. Само преди седмица тя се обърна персонално към премиера Бойко Борисов с думите

През януари, след чуването на Иван Гешев в комисията, Стургариу даде изявление за Фрог Нюз, което може да видите. Неин коментар по отношение на основния прокурор може да видите и.

Ето какво написа тя в профила си във фейсбук преди минути.

" Днес приказвах в Комисията на LIBE по отношение на настоящото положение на Механизма за съдействие и инспекция (MCV), обсъждане, на което участва Европейската комисия Вера Журова.

Сега не можем да приказваме за покачване на този механизъм за страна, която не се отличава от последните диктатури в Европа. Би било неистина да се каже, че България реализира забележителен прогрес в битката с корупцията, до момента в който действителността от последните няколко години демонстрира по какъв начин известни бизнеси като ′′ Танкергейт ′′ или ′′ Апартаментгейт включващи висши чиновници от страната, с вреди за милиони евро, свърши им ехото.

Какво разграничава България от Беларус, до момента в който българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без благосклонност и газ стотици публицисти, изпълняващи дълга си?

Можем ли да считаме България за европейска страна, която зачита гражданските права и свободи, стига арестуваните да останат с дни без вода, без храна и без съществени медикаменти?

И освен България е в това състояние. В Румъния към момента имаме настоящите закони от епохата на Драгня, към момента имаме специфична секция, основана да сплашва активността на магистратите и към момента назоваваме висши прокурори без мнението на ЦСМ. Всичко това са уязвимости за върховенството на закона и позицията на Европейската комисия остава твърда в това отношение. MCV би трябвало да се вземе, само че не в този момент, а когато имаме нужните механизми за попречване на злоупотреби и санкциониране на систематичната корупция, както от нас, по този начин и от българските съседи. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР