Какво работят младите висшисти? Отговор на този въпрос дава тазгодишното

...
Какво работят младите висшисти? Отговор на този въпрос дава тазгодишното
Коментари Харесай

Млади висшисти стават продавачи: какво работят завършилите университет у нас

Какво работят младите висшисти? Отговор на този въпрос дава тазгодишното издание на Рейтинговата система на университетите в България на Министерството на образованието, за което " млади висшисти " са приключилите през последните пет години.
 СУ №1 за естествени науки и право, АУБ - за икономисти, мениджъри и публицисти, ТУ-София - за инженери и компютърни експерти
Най-голямата централизация на работещи по специалността си е в професионалното направление Военно дело - 98.54%. На второ място е Медицина, където 91.68% работят като медицински, 2.65% са специализанти, 1.18% - преподаватели и единствено 4.49% са в графата " Друго ". Данните за Стоматология демонстрират, че 58.29% работят като медицински експерти и до момента в който процентът наподобява нищожен на фона на Медицина, следва да имаме поради, че доста зъболекарски практики се крият в 31.56-те % в рубрика " Самоосигуряващи се ". 3.70% от приключилите са станали преподаватели, единствено 6.45% работят нещо друго.

Но реализацията в други професионални посоки надалеч не е същата. 9.27% от филолозите, 12.3% от философите, 6.42% от приключилите компетентност от професионално направление Национална сигурност работят като продавачи. Същото важи за 13.54% от приключилите Биологически науки, за 9.72% от висшистите с тапия от направление Изобразително изкуство, за 8.49% от дипломираните икономисти и за 9.73% от приключилите Администрация и ръководство.

Работата на повече от 57% от приключили туризъм е в рубрика " Друго ". Дори по-голям е процентът при Религия и теология - 70.18 на 100.

6.89% от приключилите Енергетика пък са служащи по инсталиране и ремонт на електрически и електронни уреди.

22.74% от приключилите Право са станали държавни чиновници, 10% са самоосигуряващи се, 24.31% са адвокати, 42.95% работят друго.

Над 40% от приключилите Педагогика не са станали учители. 59.21% от дипломираните за последните 5 година педагози са почнали работа в учебно заведение. При направлението Педагогика на образованието по... 32.31 са станали учители, 11.19% обаче работят като продавачи.

32.16% от младите експерти с тапия от професионално направление Математика са станали ИТ експерти, 7.57% - учители. 34.75% от приключилите Комуникационна и компютърна техника работят по специалността си, а, изненадващо или не, 6.35% работят са продавачи. В направление Информатика и компютърни науки 48.16% от дипломиралите се през последните пет години са почнали работа по специалността си. Като ИТ експерти работят и 19.05% от приключилите Икономика, само че единствено в един от университетите - Американският в Благоевград.

Къде учат мениджърите? Трудно е да се ориентираме, в случай че съдим по общите данни за направление Администрация и ръководство. Дори измежду приключилите го има работещи като продавачи и те са 9.73%. 13.93% са станали икономически и административни приложни експерти, други 11.81% - икономически и административни експерти.

64.53% от приключилите компетентност от професионално направление Администрация и ръководство работят нещо друго от специалността си, 13.93% са икономически и административни приложни експерти, 11.81% - икономически и административни експерти. 18.36% от приключилите го в Американския университет през последните пет години са административни ръководители и ръководители в търговски сдружения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР