Какво провокира служителите от НЗОК да протестират точно сега, в

...
Какво провокира служителите от НЗОК да протестират точно сега, в
Коментари Харесай

Протестиращи от НЗОК питат: Защо за нас няма пари, а на МС вдигат заплатите с 20 на сто?

Какво предизвика чиновниците от НЗОК да стачкуват тъкмо в този момент, в този под напрежение миг в страната? Разговарям с Кремена Атанасова, зам.-председател на синдиката на административните чиновници на КТ „ Подкрепа ”. Тя дава отговор изобщо за огромна част от администрацията в държавните структури от основно значение.



Кампанията за увеличение на заплатите на чиновниците в НЗОК стартира още при започване на годината при основаването на бюджета. Тогава предоставихме наши точни планове за нарастването на възнагражденията, изпратихме отворени писма до бюджетната комисия, комисията по опазване на здравето, до администрацията в Народното събрание. Така че никога недоволствата на хората, заети в касата не са от в този момент. Имахме уверения от ръководещите, че при актуализацията на бюджета заплатите на държавната администрация в целокупност, ще бъдат обновени.

В края на април имахме конгрес, на който  взехме решение, че ще работим интензивно и ще спомагаме за изчисленията на по-високи заплати.

Написахме много писма с апели за срещи с виновните в ръководството.

Стартирахме публична процедура по Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, като решението беше взето от над 1500 чиновници на здравната каса от общо 2200, което е огромен %. Писахме до шефа на касата, до министъра на опазването на здравето. Обърнахме се и към тристранните сътрудници, само че...чуваемост никаква не последва от всичките ни старания.

Затова стигнахме до само вероятният метод да ни чуят – като протестираме.

Вчера по време на стачката, някои сътрудници си донесоха фишовете с месечни заплати в размер на 1020 лв., а получават чисти към 800 лв.. Дори имаше заплати и под 1000 лв.. Не е обикновено един инспектор примерно да получава 1200 лева!

В НЗОК заплатите са разнообразни, само че при нас в синдиката, са хора с висше обучение, които вземат унизително ниски месечни хонорари.

Смятам, че е мит изказванието, че в администрацията работят хора, които си клатят краката и получават доста пари. Време е политиците да спрат с операциите от този жанр върху гърба на държавния чиновник.

Защо като няма пари, има 20-процентно нарастване на заплатите в Министерски съвет?! Съмнявам се, че там хората получават по 800 лева

В синдиката при нас членуват експерти, които са с висше обучение, даже с по няколко специалности, а получават унизителни заплати. Същевременно упражняват надзор върху бюджет за милиарди левове.

Системата е обезкървена откъм фрагменти и една от аргументите, е заплащането.

В актуализацията на бюджета в този момент са планувани единствено 4 милиона лв., които ще отидат за заплатите на новоназначени 100 индивида. Ние бяхме предложили да се дадат за касата още 10 млн.лв. и да се назначат още най-малко 200 индивида. Както разбирате, няма планувано увеличение на заплатите. Ако имаше такова, то нямаше да стачкуваме.

Реформа в държавната администрация не значи съкращаването на избран брой хора. Истинските промени са във връзка с кадровата обезпеченост на администрацията, на състезанията – дали са транспарантни и по какъв начин се управляват, за отнетите бонуси, в това число клас прослужено време.  Ние имаме доста хрумвания и оферти за възстановяване на качеството на работата в администрациите и можем дейно да спомагаме, а не да разясняваме популистки тези проблеми и да наскърбяваме хората, заети в администрацията.

Надявам се политиците да се вслушат в нас и да не се стига до последващи митинги и недоволства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР