Какво причинява щастието на портфейла ни? На мозъка ни? На

...
Какво причинява щастието на портфейла ни? На мозъка ни? На
Коментари Харесай

Как да хакнем молекулата на щастието?

Какво предизвиква щастието на портфейла ни? На мозъка ни? На тялото ни? Защо чуваме думите „ благополучие ” и „ благоденствие ” все по-често в публичното пространство? Основателят и шеф на американския Център за невроикономически изследвания – професорът по стопанска система, логика на психиката и мениджмънт Пол Зак изяснява за Си Ен Ен.

Еволюцията не се вълнува от щастието. Повечето същества живеят на ръба на оцеляването и вършат всичко допустимо, с цел да се задържат още един ден на тази земя. И все пак доста хора желаят да бъдат – и постоянно са – щастливи. Как успяхме да реализираме това?

Цяло десетилетие организирах неврологични опити, с цел да схвана за какво през по-голямата част от времето хората са морални същества. Очакваме от останалите да бъдат почтени, почтени за доверие и положителни и побесняваме, когато не оправдаят упованията ни. Проучванията ми демонстрираха, че един до неотдавна пренебрегнат химикал в мозъка на хората – окситоцинът, стимулира моралното държание . Той го реализира, като основава в нас възприятието за емпатия. Когато сме прочувствено свързани с другите, се отнасяме с тях добре. Изследванията ми демонстрираха, че това е по този начин даже сред изцяло непознати.

Преди повече от 2000 години Аристотел е споделил, че моралът се заражда, когато живеем в общественост с други хора. Експериментите ми удостоверяват това. Аристотел е считал също и че моралният живот е това, което ни прави щастливи. Реших да ревизира дали това е правилно.

Открих, че хората, които освобождават най-вече окситоцин в организма си – назовавам ги „ окситоцинови адепти ” – са по-доволни от живота си от останалите. Защо? Защото имат по-добри взаимоотношения от всички типове – сантиментални, другарства, фамилни. Те даже дават повече пари на непознати в границите на лабораторни опити. Молекулата на морала се оказа и молекула на щастието. То, като цяло, в действителност се заражда в връзките с другите хора. Ние, въпреки всичко, сме обществени животни.

Логичната стъпка бе да ревизира дали мога да „ хакна ” молекулата на щастието.

Има данни, че при животните непрекъснатото освобождение на окситоцин приучава мозъка да го създава по-лесно. С други думи, е допустимо да се научим да бъдем щастливи.

Започнах, като стопирах да се ръкостискам с хората. Експериментите ми демонстрираха, че докосването предизвика освобождението на окситоцин, по тази причина замених ръкостискането с прегръдка. Да, с всички – даже при първа среща. Открих, че след прегръдката хората се отварят и се свързват с мен доста по-добре, в сравнение с преди да стартира да върша това.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР