Какво представлява връчването на съобщения от съда чрез залепване по

...
Какво представлява връчването на съобщения от съда чрез залепване по
Коментари Харесай

Съдебни съобщения се предават и чрез залепване по врати и пощи

Какво съставлява връчването на известия от съда посредством залепване по порти и пощенски кутии? На какви условия би трябвало да дават отговор, с цел да са годни?

Х.К., София

----------------------------------

" Съобщението се връчва персонално или посредством друго лице. "  Това е записано в чл.43 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във връзка с метода на преписка сред съда и страните в един цивилен правосъден развой. По предписание връчването става персонално на получатела на известието, което му изпраща съдът. Когато известието не може да бъде връчено персонално, тогава се връчва на друго лице, което е според да го одобри. Това може да е непосредствен, комшия, шеф.

Много постоянно и те отхвърлят да одобряват известия. Тогава се стига до един различен способ, който се употребява през последните години, само че продължава да е обект на съществени полемики. Става дума точно за връчване посредством залепване на съобщение.

" Когато ответникът в продължение на един месец не може да бъде открит на посочения по делото адрес и не се откри лице, което е според да получи известието, връчителят залепва съобщение на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е обезпечен достъп - на входната врата или на видно място към нея ", разпорежда Граждански процесуален кодекс. Изрично е посочено, че когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска съобщение и в нея.

След доста недоволства срещу този метод той въпреки всичко остана, само че откакто бяха направени няколко промени. Една от тях е, че при невъзможност ответникът да бъде открит на посочения по делото адрес, това се установи не незабавно, а минимум с три визити, с период от най-малко една седмица сред всяко от тях, като минимум едно е в задочен ден. По остарял бит и от това ново предписание бе направено изключение. То не се ползва, " когато връчителят е събрал данни, че ответникът не живее на адреса, след информация от шефа на етажната благосъстоятелност, от кмета на съответното обитаемо място или по различен метод и е удостоверил това с изтъкване на източника на тези данни в известието ".

Изрично е посочено, че в уведомлението, което се залепва, се показва, че книжата са оставени в канцеларията на съда, когато връчването става посредством чиновник на съда или частен правосъден реализатор. Когато ответникът не се яви да получи книжата, съдът служебно ревизира неговата адресна регистрация. Ако посоченият адрес не съответствува с непрекъснатия и сегашния адрес, съдът разпорежда връчване по сегашния или непрекъснатия адрес. Съдът служебно ревизира и местоработата на ответника и разпорежда връчване по местоработата, надлежно местослуженето или мястото за реализиране на стопанска активност.

Съобщението се счита за връчено с приключването на периода за приемането му от канцеларията на съда. Когато откри редовността на връчването, съдът разпорежда известието да се приложи към делото и назначава необикновен представител на разходи на ищеца. Възнаграждението на особения представител се дефинира от съда, съгласно фактическата и правната трудност на делото.

Разпоредбите по връчването посредством залепване се ползват надлежно и за съобщения на подпомагаща страна, както и за връчване на заповед за осъществяване. Те се прилагат за връчването на известия на очевидец, експерт и неучастващо в делото лице, като известието се пуска в пощенската кутия, а когато до нея не е обезпечен достъп - посредством залепване на съобщение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР