Какво представлява дигиталната раница и как тя помага на учениците

...
Какво представлява дигиталната раница и как тя помага на учениците
Коментари Харесай

Как дигиталната раница помага на учебния процес?

Какво съставлява " цифровата раница " и по какъв начин тя оказва помощ на учениците по-добре да възприемат образователния материал?

Това е безвъзмездна интерактивна просветителна платформа с подготвени 3D модели, проби и електронночетими учебници.

По план " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " са отделени 103 млн. лв. за развиването новите технологии в учебно заведение.

Столичното 20-то учебно заведение е един от участниците в плана.

Час по " Човек и природа " в четвърти клас на софийското 20-то главно учебно заведение. Габриела Стоилова преподава за звука и слуха. Показва на децата цигулка. За да направи урока е употребила запаси от " Дигиталната раница ".



Виртуално децата могат да видят даже по какъв начин струните на цигулката трептят.



" Отскоро използваме цифровата раница доста интензивно в часовете и те чакат с нетърпения всеки един подобен урок, в който ще имаме 3D изображения, да допрян и те дъската, да видят по какъв начин се случват нещата от вътрешната страна и извън ", показа началният преподавател от 20 ОУ " Тодор Минков " Габриела Стоилова.

Габриела е минала образование по какъв начин да основава цифрови уроци. Ресурсите, с цел да направи един подобен урок, взима от специфична платформа в " Дигиталната раница ".

" Много елементарно сътворявам такива уроци, употребявам ги всекидневно, безусловно ми лишава час подготовка, което не е доста за мен персонално. По принцип преди ми отнемаше доста повече време, с цел да направя една презентация, в сравнение с в този момент да основа подобен електронен запас в цифровата раница ", сподели Габриела Стоилова.

Но какво в действителност съставлява " цифровата раница "? Първо питаме децата.

" Дигитална раница е, съгласно мен, една раница, която ни улеснява да не носим учебници в нашите раници и да не ни е тежко на гърбовете ", сподели Виктория от 4 клас.

" Онлайн уебсайт, с който имате достъп до всевъзможни учебници, уроци и 3D изображения ", отговори четвъртокласникът Симеон.

" Начин за по-лесно и занимателно учене ", показа Калина.



Какво е " Дигиталната раница " съгласно специалистите?

Това е безвъзмездна интерактивна просветителна платформа. В нея има подготвени 3D модели, проби и, несъмнено, качени са уроците от електронно четимите учебници от 1 до 7 клас. От следващата година ще могат да се употребяват и тези от 8 до 12 клас.

" Абсолютно всеки възпитаник и преподавател има достъп до нея със своя edu.mon акаунт. И родителите имат достъп до цифровата раница. Там процесът на регистрация минава по различен път, тъй като те първо би трябвало да се записват в НЕИСПУО системата като вземат код от класния си началник за тяхното дете ", описа специалистът от " Програми и планове " в Министерството на образованието и науката Светослав Насвади.

Идеята на раницата е самите учители да се научат да основават цифрово наличие. Те могат да го пуснат за национално прилагане, което горещо се предлага от министерството, могат и да го употребяват единствено за своите възпитаници. В цифровата раница, посредством системата НЕИСПУО, могат да се видят и електронните дневници.

" Примерно, в случай че вие сте родител на две или три деца, които са в разнообразни учебни заведения и работят с друг дневник, в цифровата раница тази информация е събрана и вие ще може да ги виждате и трите на едно място ", посочи Светослав Насвади.



Какво чисто софтуерно стои зад " цифровата раница "?

Министерството е построило два дейта центъра, които употребяват облачна технология за предпазване и ръководство на данните на учители и възпитаници.

" Това ни разрешава по-голяма сигурност и надеждност на тези данни. Какво имам поради под сигурност? С непрекъснат мониторинг и поддръжка на самите дейта-центрове по този начин понижаваме извънредно доста риска от кибер-атаки и неоторизирани достъпи ", добави специалистът в Дирекция " Информационни и информационни технологии " в Министерството на образованието и науката Георги Стоянов.

" Дигитална раница " е част от плана " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Той стартира през 2019-а и завършва в този момент през 2023-а. Стойността му е 103 млн. лв..

" До този миг са изпълнени извънредно доста действия по плана като в началото беше заложено да се купи задоволително съоръжение, с цел да се построи нужната инфраструктура, върху която в следствие да се качи цифровата раница, да се сътвори edu.mon сметките, които са сметки за цялата просветителна система ", изясни Светослав Насвади.



Закупени са интерактивни екрани, подготвени са 8 000 учители. Още 18 000 се образоват сега по какъв начин да работят с цифрови платформи. Учителите от 20-то учебно заведение също са взели участие в плана.

" Тази година 18 сътрудници се образоваха сполучливо. Много сътрудници работят да основават триизмерни облици, които да ги включват в уроци, основани съответно за потребностите на съответната паралелка и клас ", съобщи шефът на 20 ОУ " Тодор Минков " Галина Тимова.

Влизаме на цифров урок и в седми клас. Той е за полярния и субполярния пояс. На екрана оживяват северни елени и бели мечки. Разбираме, че белите мечки в действителност са транспарантни.



" Дългите й косми са кухи и транспарантни и поради самите условия на живот, където се намира тя, се пречупва светлината и при нас наподобява бяла ", изясни учителят по география в 20 ОУ " Тодор Минков " Албена Ангелова.

" Ето, аз също употребявам цифрова раница с таблет съм, бих споделил, че е много по-удобно, тъй като заран вместо да изгубвам време да си оправям учебниците, аз просто си пъхвам таблета в раницата и също така е и по-леко ", сподели седмокласникът Никола Божилов.

Сегашното потомство изисква материалът да се преподава по нов метод, обобщават учителите, и цифровата раница е част от новия метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР