Какво предизвика последния спор в Южнокитайско море между Китай и Филипините?

...
Пекин предупреди Манила да не всява проблеми“, след като филипинската
Коментари Харесай

Пекин предупреди Манила да не „всява проблеми“, след като филипинската брегова охрана премахна плаваща бариера на спорен риф, който беше разположен от Китай, за да блокира Филипинци от традиционното място за риболов в рамките на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на тяхната страна.

„Китай твърдо защитава суверенитета и морските права и интереси на остров Хуангян“, каза говорителят на Министерството на външните работи Уан Уенбин, позовавайки се на плитчината с китайското име. „Съветваме Филипините да не провокират или предизвикват проблеми.“

Продължете да четете

списък от 3 елемента Филипините премахват „плаващата бариера“ на Южнокитайско море, инсталирана от Китай< /h3>Филипините осъжда „плаващата бариера“ на Китай в Южнокитайско мореФилипините обмислят съдебен иск срещу Пекин в спора за Южнокитайско морекрай на списъка

Филипинските власти казаха по-рано, че ще предприемат „всички подходящи действия“ за премахване на бариерите, които според тях застрашават филипинците, ловящи риба в плитчината Скарбъро, която Манила също нарича Bajo de Masinloc.

И така, какво постави началото на последната вражда между Китай и Филипините в оспорваното Южнокитайско море?INTERACTIVE_South-China-Sea-claims_August2023

Каква е историята зад спора?

Инцидентът се случи при ескалиране на напрежението между Китай и Филипините относно други райони на Южнокитайско море, най-вече от които са островите Спратли.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, докато няколко други страни, включително Филипините, имат припокриващи се претенции към части от него.

Твърдението на Пекин, че контролира почти целия воден път, беше анулирано от Постоянния арбитражен съд в Хага в решение от 2016 г., което го определи като неоснователно.

Каква е последната кавга?

В петък филипинската брегова охрана заяви, че е открила бариера с дължина около 300 метра (985 фута) по време на „рутинен морски патрул“.

Бариерата е била охранявана от лодки на китайската брегова охрана, според изображения, публикувани от филипинските власти.

Когато филипински рибари се приближиха до района, четири кораба на китайската брегова охрана според съобщенията започнаха серия от 15 радио предизвикателства „в опит да прогонят“ своите кораби.

В понеделник Ванг от китайското външно министерство оправда този ход, като каза, че бреговата охрана е взела необходимите мерки в съответствие със закона, за да прогони филипинските рибари.

По-късно в понеделник филипинските власти премахнаха шамандурите по заповед на президента Фердинанд Маркос младши, разгневявайки Пекин.

Какво представлява плитчината Скарбъроу и кой я притежава?

Според исторически записи терминът Scarborough Shoal е използван за първи път от британците, след като техният търговски кораб, Scarborough, претърпява за кратко корабокрушение в района на 12 септември 1748 г., докато е на път за Китай.

Претендирайки исторически права като един от първите хора, изследвали района, през последните десетилетия Китай обяви морския обект за част от своята територия и започна да го нарича остров Хуанян (Жълтата скала).

Но веригата от рифове и скали дори не е остров според Постоянния арбитражен съд.

През 2012 г. Пекин пое контрола над него и принуди филипинските рибари да пътуват по-далеч за по-малък улов.

Филипините продължават да настояват, че имат права за риболов върху спорната зона, тъй като тя е част от тяхната ИИЗ.


Какво казва международното право?

Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. (UNCLOS), която Китай помогна да кодифицира и след това ратифицира през 1996 г., определя ИИЗ като обикновено простиращи се на 200 морски мили (370 км) от брега, в рамките на които крайбрежната държава има изключително право на изследване и експлоатация.

Крайбрежната държава също носи отговорността да опазва и управлява живите и неживите ресурси там.

Както е дефинирано от UNCLOS, Scarborough Shoal е в рамките на ИИЗ на Манила, тъй като е на 120 морски мили (222 км) от филипинския остров Лусон. За разлика от тях плитчината Скарбъро е на около 594 морски мили (1100 км) от китайския остров Хайнан.

В решението от 2016 г., издадено от Постоянния арбитражен съд, се посочва, че Scarborough Shoal не е остров, а скална част и няма право на изключителна икономическа зона или континентален шелф, като по този начин анулира претенцията на Китай.

Китай не участва в делото в Хага, заведено от Филипините, и заяви, че няма да признае решението.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР