Какво послание излъчва подписаната от лидерите на ЕС декларация по

...
Какво послание излъчва подписаната от лидерите на ЕС декларация по
Коментари Харесай

Какво послание изпраща от София декларацията на ЕС за Западните Балкани?

Какво обръщение излъчва подписаната от водачите на Европейски Съюз декларация по тематиката за присъединението на страните от Западните Балкани към Евросъюза в бъдеще? 

Това разясниха в студиото на Българска национална телевизия някогашните външни министри на България Соломон Паси и Ивайло Калфин. 

Те показаха, че декларацията има доста по-слабо политическо обръщение от тази, подписана в Солун преди 15 години, когато се прави безапелационна крачка към това България и Румъния да станат членки на Европейския съюз. А за Западните Балкани в този момент категорично е написано, че ще станат интегрална част от съюза. Тоест, това е единствено намек за вероятно бъдещо присъединение, само че без никакви съответни задължения. 

" Oт 15 години на тези страни им се споделя вие ще станете членове, а в този момент дори не им се споделя - вие ще станете членове, а споделя им се - вие имате вероятност в една единна Европа . Това какво ще приказва на популацията, какъв брой генерации ще минат в тези страни? ", разяснява Ивайло Калфин, който бе министър на външните работи между 2005-2009 година

" Датите (за присъединение към Европейски Съюз - б.р.) не се дават безплатно. Датите са въпрос на люта борба. Цената на България за датата 2007 година беше затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". На нас ни споделиха това безусловно ясно и окончателно ", сподели Соломон Паси - министър на външните работи 2001-2005 година

Евентуалното присъединение за Македония и Албания ще бъде доста дълъг развой, считат двамата някогашни министри. Те припомниха, че сега се водят договаряния за присъединение на Сърбия и Черна гора, почнали от началото на годината и към този момент няма никакво придвижване по тях.

" За Сърбия по какъв начин ще има дата, преди да са се разбрали по въпроса за Косово. Сърбия споделя в никакъв случай Косово, а всички споделят на Сърбия - пусни Косово, с цел да приказваме да влизате в тандем. Всяка една страна, която пожелае да влезе в НАТО и стартира договарянията или пък, дай Боже, се причисли към НАТО ще има доста по-бърза писта за присъединение към Европейски Съюз и от тази позиция персонално аз считам, че Черна гора е най-близо до участието в Европейски Съюз, тъй като тя към този момент е член на НАТО ", сподели Соломон Паси.

" Важно е да забележим какво ще се случи на Европейския съвет през юн и. Ако Европейският съвет не стартира договаряния с Албания и с Република Македония - това ясно ще покаже, че тази декларация общо взето няма доста смисъл ", добави Ивайло Калфин.

България и другите балкански страни могат да бъдат мотор за съседите си и изключително за Македония. Фактът, че на военния церемониал на 6-ти май македонска част марширува паралелно с българските бойци бе определен от някогашните ни външни министри като доста мощен знак в тази посока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР