Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския

...
Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския
Коментари Харесай

Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на МС

Какво значи за Банско и района вчерашното решение на Министерския съвет за националния парк „ Пирин “ – по тази тематика в студиото на предаването „ Тази заран “ по bTV в спор влязоха евродепутатът Ангел Джамбазки и екологът Андрей Ковачев.

Решението не е удачно за Пирин, тъй като с него зоните, в които се разрешава построяването на нови ски писти и към тях – въжени линии, водохващания за скипистите, т.е. за неестествен сняг, и изкуствено осветяване, са 48% от националния парк и то на първо място горската зона на парка . Позволява се изсичането на вековни гори и това е в нарушаване на Закона предпазените територии и на две европейски наставления, сподели Ковачев.

„ В решението, което беше утвърдено, няма нито една дума за втори въжен превоз , т.е. това което беше казано през вчерашния ден на конференция, не дава отговор на действителните обстоятелства, доколкото няма нито една дума за втори въжен превоз “, сподели още той.

„ Това решение трябваше да бъде подложено на екологична оценка и оценка за съгласуемост, според условията на нашите закони и на европейските наставления. Не беше направено, което също е съществено нарушаване “, уточни той.

„ Много по-голям е диалогът по какъв начин ще се развива туризмът в България въобще – сподели Джамбазки. – От 20 години по разнообразни официални и неофициални мотиви на това развиване се пречи. По тази причина райони, които имат такива дадености – планина наоколо или имат опция да се развиват, не се развиват, хората ги напущат и отиват някъде другаде. Това е недопустимо и безразсъдно – желаеме приходи, желаеме стопанска система, а пречим на личната си стопанска система да се развива (...) Ако отидете в Банско и седите 1 – 2 – 3 часа на лифта, ще се върнете ли повече? Планините и природата би трябвало да бъдат защитавани, несъмнено, според закона, само че би трябвало да бъдат и развивани , с цел да могат хората да имат достъп до тях “.

Евродепутатът даде образец с Витоша, „ която по същия метод не се развива “ , тъй като до тази „ невероятна даденост “ няма „ никакъв достъп “. „ 20 години по разнообразни аргументи в обществото ни се пречи тези неща да се случат “.

„ Мога да посоча аргументите за това пречене – отговори Ковачев. В момента територията на националния парк е благосъстоятелност на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), т.е. при съществуване на подобен проблем би трябвало министърът на околната среда и водите да е този, който първи да инициира това нещо, само че той към този момент от години не го прави. Вторият заинтригуван, който би трябвало да предложи решение на казуса с опашките, е Община Банско. От години Община Банско не го прави, т.е. протестиращите сега би трябвало да стачкуват или пред Министерство на околната среда и водите, или пред Община Банско, само че заради някаква причина не го вършат и им споделят, че някой различен, който няма никакво отношение към казуса, е отговорен. Отклонява се вниманието на хората и те биват залъгвани. Същият е казусът на Витоша, където притежателят на оборудванията нито ги възобновява, нито нищо и повече от половината не работят “.

На забележката на Джамбазки, че въпросът е за какво са отделени от софийския градски превоз, Ковачев уточни, че за това би трябвало да се попита този, който е правил договорите за продажба.

Двамата влязоха в спор до какво би довело вчерашното решение на Министерски съвет от позиция на туризма .

„ Сега имаме 20 хиляди кревати в Банско, които стоят празни – хотели, жилища, след чисто спекулативния строителен взрив – уточни Ковачев. – Има обаче предпочитание за строителство на още 10 хиляди Те ще бъдат издигнати, ще бъдат продадени, след което ще се срине цената им. Този курорт ще стои лятото празен, най-вероятно ще се изпълни с обществени домове, към този момент стартира да се случва. Ще имаме над 300 км ски писти и унищожена гора. Това е повода за нашия митинг “.

Според Джамбазки леглата са празни, тъй като няма достъп до планината , а изказванието за обществените домове е нереално и необичайно. По думите му протестиращите природозащитници в действителност даже не вървят в планината. Банско има опция за развиване и през лятото и тогава се цялостни. Планината е благосъстояние и би трябвало да оказваме помощ българското общество да го употребява, съобщи той.

В разногласието се намеси и кметът на Банско Георги Икономов . „ Отдавна съм споделил, че тези хора (природозащитниците, бел. ред.) би трябвало да мислят повече за екология, в сравнение с да се вършат на инженери, моралисти или някакви финансисти (...) Няма да се изпълни с обществени домове, няма да се презастроява, това сме го споделили 100 пъти, тъй като имаме признат общ организационен проект, който ограничи строителството (...) Банско през лятото е към този момент цялостно за разлика от доста други зимни курорти в Алпите. Няма нищо правилно в това, което сподели Андрей Ковачев “.

Икономов описа, че решението на Министерски съвет е провокирало огромна наслада и вдъхновение в Банско . „ Крайно време беше да се спре саботажът на „ Зелените “, тъй като те искрено саботират развиването на България, на ски туризма, построяването на ски зоните, на автомагистралите “.

По думите му изсичането на вековни дървета е „ другата илюзия, която „ Зелените “ настойчиво насаждат като мнение в обществото. Доколкото чух някакви 48% развяват еколозите. Това е цялостна нелепост (...) Няма да има такова нещо. Естествено, че всичко, което ще се планува за строителство, е в сегашната буферна зона, което е няма и 2% от територията на парк „ Пирин “.

„ Фактът е, че Община Банско искаше 10 хиляди нови кревати в Общия организационен проект и след наши сигнали Министерство на околната среда и водите ги изключи от Общ устройствен план, тъй че просто думите на господин Икономов не дават отговор на истината “, отговори Ковачев. Той уточни и че в т. 5 от решението на Министерски съвет се споделя, че в зона „ Гори “ на парка ще се позволи строителство на ски писти, а това са 45% от територията му.

„ Дали ще има кревати, или не е въпрос и на частна самодейност. Не разбирам за какво би трябвало да се пречи на частната самодейност, на стопанската система – възпротиви се Джамбазки. – Как може някой да си намерения дали ще лимитира, или не това дали някой ще разреши кревати в частния си парцел, или не? Какво да вършат тези хора там? “.

Министрите излъгаха, че са взели решение за втори въжен превоз , взеха решение за застрояване на Национален парк „ Пирин “ със ски писти в нарушаване на законите, уточни Ковачев. Според него „ това нелегално решение ще докара до наказателни процедури и ще урони престижа на България “. Хората от Банско не би трябвало да бъдат лъгани повече за втория въжен превоз, сподели още той.

Вижте целия диалог във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР