Какво ни пречи да четем повече? В thoughtcatalog.com писателят Райън

...
Какво ни пречи да четем повече? В thoughtcatalog.com писателят Райън
Коментари Харесай

Как да четем повече?

Какво ни пречи да четем повече? В thoughtcatalog.com писателят Райън Холидей показва 3 съществени бариери, които хората си слагат. 

1. Времето.  Ключът да започнеш да четеш повече е да спреш да гледаш на четенето като на ангажимент. То би трябвало да идва естествено, както яденето и дишането. Нещо като инстикт. Носи си книга постоянно. Когато имаш свободна минута – отвори я. Не инсталирай игри на телефона си – това време може да прекараш в четене. Можете да четеш до момента в който се храниш, във влака, в чакалнята, в офиса. Това е значима работа, не позволявай на никой да те убеди в противоположното. Изследванията демонстрират, че доста хора гледат телевизионни излъчвания, които не харесват. Щом имаш време да гледаш телевизия, значи имаш време и да четеш.

2. Парите.  Ако трябваше да извършвам кражба, с цел да чета, щях да го върша. За благополучие, могат да се намерят книги за жълти стотинки в Amazon. Четенето не е разкош, а нужда. Книгите са инвестиция. Много хора ми споделят по какъв начин възнамеряват да си купят тази или онази книга. Планираш? Просто си я купи. Когато видя книга, която ме интересува, не разрешавам времето, парите или каквото и да било друго да ми попречат да я взема. Не чакай по-евтиното издание с меки корици, с цел да спестиш няколко $. Прочети книгата в този момент, не след година. И още нещо – не взимам книги от библиотеки от дете. Това не е като да наемеш неправилен филм. Ако си ОК да задържиш книгата единствено 2 седмици, значи би трябвало да преосмислиш литературните си полезности. Трябва да притежаваш книгите си, с цел да се обръщаш към тях, когато имаш потребност.

3. Целта.  Може би казусът е, че си не запомнил каква е задачата на четенето. Не е единствено удоволствието. Човечеството записва своята история и достижения в книги от 5 000 години. Това значи, че с какъвто и проблем да се бориш сега, върху каквото и да работиш, огромен е шансът за него да е писано в книга. И то от някой по-умен от теб. Целта на четенето не е просто сурово познание. То оказва помощ да натрупаш опит, да намериш смисъла, да схванеш – себе си и другите към теб – и да направиш живота си по-добър.

Или го разбираш, или не. Знаеш, че четенето е значимо и имаш потребност от повече. Помисли за Фредерик Дъглас, който се е отървал от иго, като се е научил да чете. За него това не е бил метод да убие времето, а път към оцеляване. Няма скришен метод, който да ти помогне да четеш повече. Въпросът опира до нареждане на цели, до осъзнаване на това кой си и какво правиш.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР