Какво ни казва по-голямото число при измерване на налягането, например

...
Какво ни казва по-голямото число при измерване на налягането, например
Коментари Харесай

ВАЖНО: Какво показват долните стойности на кръвното налягане

Какво ни споделя по-голямото число при премерване на налягането, да вземем за пример 120/80? В този случай 120 е систоличното кръвно налягане, а 80 е диастолното. Каква е разликата сред двата индикатора?

Систоличното налягане е силата, с която наситената с О2 кръв се изтласква от сърцето, оказвайки напън върху стените на кръвоносните съдове, с цел да доближи до цялото тяло.

Диастоличното налягане е силата, с която кръвта притиска стените в моментите на условна отмора, когато сърцето се цялостни с кръв сред ударите. Всеки знае, че нарасналата първа стойност (систолично налягане) е най-очевидният симптом за бъдещи проблеми със сърдечносъдовата система (инфаркти и инсулти). Но втората стойност се преглежда по-рядко. И то изцяло безпричинно.

Последните изследвания на работата на сърцето демонстрират, че нарасналото равнище на диастоличното налягане (над 80) усилва вероятността от инфаркт или инсулт през идващите 8-10 години по същия метод, както и нарасналото систолично налягане.

Кое налягане е обикновено?

Въпреки че дълго време се смяташе, че естественото кръвно налягане е тъкмо 120/80, през последните години кардиолозите не считат този индикатор за съвършен. И в случай че налягането е повече от 119/79, тогава към този момент приказват за появяването на хипертония. Ако е по този начин, идеалната стойност би трябвало да бъде по-ниска.

Ако систолното налягане се усилва непрестанно през годините, то диастолното налягане се покачва до 50 години, след което се намалява. Когато споделяме, че „ налягането е скочило “, имаме поради първия (горния) знак. Расте по време на физическо натоварване, прочувствени разтърсвания или пиянство на ободряващи питиета.

Защо проблемите стартират с възрастта?

При здрави и еластични съдове налягането се поддържа на обикновено равнище. Но щом станат по-нееластични и стеснени с възрастта, има по-малко място за кръвта. В резултат на това, без разтърсвания и без натоварване на организма, кръвта притиска стените на съдовете повече от естественото. И на тонометъра виждаме, че по-ниската стойност (диастоличното налягане) се покачва.

Редките покачвания на кръвното налягане, свързани с тревога или физическо натоварване, се смятат за естествени. Ако обаче високата стойност е постоянна в продължение на няколко дни или даже седмица, това е причина да посетите доктор.

Много е неприятно, когато разликата сред горните и долните стойности понижава. По-малката разлика от 40 /120-80=40/ не разрешава на помпата, наречена „ сърце”, да работи с цялостен потенциал. В резултат на това кръвта не доближава до отдалечени елементи на тялото, което има нездравословно влияние да вземем за пример върху действието на мозъка.

Повишаването на диастоличното кръвно налягане единствено по себе си не съставлява огромен проблем сега. Въпреки това в бъдеще (след няколко години) горната стойност също ще се увеличи, напомнят от zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР