Какво може да накара двама французи от Париж да посетят

...
Какво може да накара двама французи от Париж да посетят
Коментари Харесай

Двама французи за София: Прилича на Бордо. Метрото ви е чисто, а новите мотриси ги няма дори в Париж

Какво може да накара двама французи от Париж да посетят София през есента, с изключение на другарска покана? Жул и Артюр заменят за няколко дни френската столица с българската, с цел да се насладят на хубавото време и да се допрян до един по-спокоен и привлекателен свят. Казват, че той им припомня разказите на родителите им за 80-те години във Франция. Двамата са на по 27, работят, само че съумяват да си обезпечат къса отмора, с цел да опознаят страната ни. Обичат да откриват разнообразни култури, интересуват се от историята, архитектурата, бита в страните, които посещават, споделя БНР.

Жул идва България за четвърти път, по покана на приятелката си – българка, която живее от дълги години в Париж. Първите два пъти е бил на отмора на Черноморието ни, а третото му посещаване било в разгара на Covid епидемията, в края на февруари 2022 година Сега още веднъж е тук и се възползва от топлите есенни дни, изключително подобаващи за разходка в планината:

“В момента от планината над София се любуваме на есенния залез, който в този момент откривам за първи път. Преди, с изключение на Черноморието, посетих Пловдив, разнообразни СПА курорти. Лятото естествено е много оживено – доста хора, коли, но българите са много приятни и приветливи. Откривам последователно и историческите забележителности и архитектурните монументи от отминалите столетия. “

Кое е първото позитивно нещо, което впечатлява Жул в България и дали е разкрил и някои не дотолкоз приятни страни от бита ни?

“Приемът, непринудеността. От друга страна тук имаш опция да хапнеш вкусни неща, без значение къде и кога на деня. Не си притиснат от времето. За късия престой при визитите ми в България, не бих могъл да дам оценка. По отношение на околната среда има известна разлика с Франция, където хората повече се грижат за опазването на природата. Що се отнася до София, тук е чисто, подредено. Откриваш по едно и също време модерния западен жанр, който контрастира със старите трамваи и остарели коли. В същото време виждаш новите мотриси в метрото, които ги няма още в Париж. Впрочем, няма по какъв начин да го опишеш, би трябвало самичък да го видиш. “

Когато споделя за страната ни на своя другар Артюр, съумява да го заинтригува да посети България. Естествено, за броените дни, прекарани тук, той съумя да прегледа единствено София и да се качи до Витоша:

“Ако би трябвало да направя съпоставяне с Франция, прелестно ме впечатли, че метрото е доста по-чисто. От друга страна, планината е напълно наоколо, за разлика от Париж. Що се отнася до храната – тук можеш добре да си хапнеш, порциите са големи. Не липсва и нощен живот. Е, магазините за хранителни артикули затварят рано, само че градът е по-малък и не е толкоз динамичен като Париж. Напомня ми за Бордо, доста прелестен, естествено не е напълно като него. За толкоз малко време не съумях да събера доста усещания, но със сигурност ми се желае отново да дойда, в случай че ме поканят още веднъж, несъмнено. Бих се радвал да опозная повече и културата, която е друга от нашата. “

В края на срещата ни с Жул и Артюр беседваме за историята и най-древната цивилизация по българските земи. И двамата наподобяват заинтригувани, когато научават, че в България могат да се допрян до артефакти, свързани с най-старата европейска просвета отпреди 8000 години. Обещават, че при идващото си пътешестване насам безусловно ще посетят тези не толкоз известни в Европа места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР