Какво казват експертите за 12 мита за студеното време, които

...
Какво казват експертите за 12 мита за студеното време, които
Коментари Харесай

Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита

Какво споделят специалистите за 12 мита за студеното време, които се популяризират в домовете, фамилиите и другарските групи от години.

Вероятно се е случвало на вас или на някой, който познавате. Отивате до банята, с цел да вземете душ и ето, идва член на фамилията – нормално загриженa майкa – със строго предизвестие, че в случай че ще се къпеш няма да излизаш!

" Ще се разболееш. ", споделят те. Откъде идва това в царството на митовете за студеното време. Съществуват и поверия като „ Не е нужно да пиеш доста вода в студено време “ и „ Пиенето на алкохол ще ви стопли “.

Д-р Джефри Линдер е професор, доктор по първична здравна помощ в Northwestern Medicine и началник на отдела по обща вътрешна медицина в Northwestern University. Той споделя пред Usa Today, че повода за толкоз доста легенди за студеното време може да се дължи на фактори като близостта.

„ Ние сме по-податливи на заболявания като грип заради ниската мокрота и това, че стоим затворени повече време всички дружно, сподели той. „ Тези неща са свързани, тъй че когато стане студено, ние се разболяваме по-често, само че в действителност повода не е непосредствено самата простуда. Това е нещо като косвена причина да се разболяваме повече. “

Искахме да разберем истината за митовете за студеното време, по тази причина разговаряхме с Линдер, както и с доктор Тери Чиганос, доктор по незабавна медицина в Advocate Lutheran General Hospital в Илинойс. Ние също по този начин представихме някои от тези вярвания от доктор Робърт Личфийлд, експерт по фамилна процедура в Providence Health & Services в Спокейн, Вашингтон.

Мит №1: Намокрянето на косата или вземането на душ, преди да излезете от у дома, може да ви разболее
Личфийлд: „ Краткият отговор е не. Действителната температура на въздуха в действителност не ни прави повече или по-малко евентуално да се разболеем непосредствено. Това, което нормално се случва, е, че е по-вероятно да сме вътре през зимните месеци, когато е студено и затова е по-вероятно да се заразим с вирусни болести от другите хора, които са към нас. Случва се да е студено на открито и друга част от връзката също е, че даже сме възприели фразата „ простуда “, с цел да опишем прекарване, което в последна сметка имаме, когато се разболеем. Мисля, че в съзнанието на хората е съвсем неустоимо. Навън е студено и в този момент имам простуда. Самата температура не ни прави по-склонни да се разболеем, само че ние по- евентуално ще бъдем заболели през зимата, тъй като сме повече време затворени дружно вътре. "

Мит №2: Плуването през зимата ще ви накара по-вероятно да настинете
Личфийлд: „ Това също е мит. Всъщност може да се твърди, че всяка добра, здравословна и безвредна физическа интензивност в действителност ни прави по-малко евентуално да се разболеем, тъй като в действителност подтиква имунната ни система. Телата ни са направени да се движат и колкото повече движим се, нормално като цяло, толкоз по-здрави сме. Ако сме в тесни пространства, като в съблекалнята или с други хора, тогава от време на време можем да се разболеем или да настинем. "

Мит №3: Плуването през зимата може да ви направи по-застрашени от ушна зараза
Chiganos: „ Плуването като цяло или всяко друго излагане на вода е прочут рисков фактор за инфекции на външното (външно) ухо, известни като ухото на плувеца, само че този риск не се усилва през зимата. Този риск е същият, без значение дали плувате в зимата или плуване през лятото. Излагането на мраз или плуване не би трябвало да покачват риска от бактериална зараза на междинното ухо.

Мит №4: Обличането на пластове облекла ще ви помогне да останете топли
Линдър: Слоевете, изключително облекла от материи с нещо, което е изолиращо и може да задържа топлия въздух покрай тялото ви, което е хубава топла тъкан или вълна, е положително. Външна дреха, която е ветроустойчива и водоустойчива, ще ви помогне да запазите топло. "

Мит №5: Пиенето на алкохол ще ви стопли
Личфийлд: „ Алкохолът притъпява някои от нашите чувства и в действителност може да бъде много рисков през зимата. Ако пием прекалено много, това притъпява чувството ни за мраз и болежка. Ако сме на открито на студено и телесната ни температура е падайки прекалено много, нашата централна нервна система ще се опита да ни каже „ Хей, прекомерно е студено. Трябва да си облечеш палто или да влезеш вътре. “ Алкохолът притъпява тези чувства, тъй че в последна сметка може да останем на открито прекомерно дълго и можем да попаднем в рискова обстановка за хипотермия.

Мит №6: Нямате потребност от слънцезащитни артикули през зимата
Чиганос: „ Слънцезащитният крем постоянно е наложителен, без значение от сезона. Всъщност излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде увеличено или засилено посредством отразяване на сняг и лед, тъй че скиорите и туристите би трябвало да вземат спомагателни защитни ограничения, тъй като както надморската височина, по този начин и сухият планински въздух могат покачва равнищата на ултравиолетовите лъчи. Тялото е склонно да създава повече мелатонин през лятото, което защищава от ултравиолетовите лъчи по-малко през зимата. "

Мит №7: Вие губите 90% от топлината на тялото си през главата си
Личфийлд: „ Това е погрешно. Нашите глави имат в действителност, в действителност богато кръвоснабдяване, тъй че доста топлота се движи през нашия мозък и скалпа ни и мускулите към скалпа ни. Освен това главата ни има доста повече нервни окончания в сравнение с някои от другите елементи на тялото ни. Излагането на мраз, ние го усещаме незабавно. Реалността на загубата на топлота е, че тялото ни губи топлота почти еднообразно по цялата си повърхнина. Числото в действителност е повече от 10%. Губим към 10% от нашата топлота минава през главата ни и това в действителност е единствено тъй като главата ни е почти 10% от нашата повърхнина. "

Мит №7: Вие губите 90% от топлината на тялото си през главата си
Личфийлд: „ Това е погрешно. Нашите глави имат в действителност, в действителност богато кръвоснабдяване, тъй че доста топлота се движи през нашия мозък и скалпа ни и мускулите към скалпа ни. Освен това главата ни има доста повече нервни окончания в сравнение с някои от другите елементи на тялото ни. Излагането на мраз, ние го усещаме незабавно. Реалността на загубата на топлота е, че тялото ни губи топлота почти еднообразно по цялата си повърхнина. Числото в действителност е повече от 10%. Губим към 10% от нашата топлота, преминавайки през главата ни и това в действителност е единствено тъй като главата ни е почти 10% от нашата повърхнина. "

Мит #8: Ако паднете през лед и във вода, ще умрете от хипотермия незабавно
Чиганос: „ Няма да умрете от хипотермия незабавно, само че шокът от студената вода може да провокира реакция на суматоха и предпочитание за рефлексивно поемане, до момента в който сте под вода, което може да докара до удавяне. Ако можете да предотвратите това, тогава през идващите няколко минути, може да имате загуба на мускулен надзор, което може да е проблем във връзка с опитите ви да останете на повърхността. Самата хипотермия ще настъпи в течение на минути – към половин час. Винаги е най-добре да се опитате да поддържате допустимо най-голяма част от тялото си отвън водата.

Мит №9: Ако сте блокирани и жадни, би трябвало да ядете сняг
Личфийлд: „ Това е правилно единствено в няколко обстановки. Най-добре е да избягвате да ядете сняг, в случай че е допустимо. Рискът от яденето на сняг е, че доста бързо ще намали главната ви телесна температура. Не е безусловно комфортно, само че можете да издържите без вода за няколко дни и нормално хората се оправят добре, що се отнася до оцеляването. Но да кажем, че някой се е изгубил или е останал в студеното време и просто не е бил покрай източник на вода, не е донесъл вода със себе си, в тази обстановка техният максимален зложелател ще бъде студът. Най-ценният им запас е топлината, която към този момент е в тялото им и като ядете снега, вие някак си прахосвате този скъп запас от топлота, пробвайки се да разтопите снега. Самата вода в този миг няма да е толкоз скъпа за вас, колкото топлината. "

Мит #10: Не е належащо да се хидратирате постоянно в студено време
Линдър: „ Определено не е правилно. Може доста да се дехидратирате в студено време. Всъщност, защото въздухът нормално е толкоз изсъхнал, когато е студено, би трябвало да внимавате да не се дехидратирате, когато на открито е студено. Ако вършиме неща, които не престават повече от час, евентуално ще се потите и/или ще издишате задоволително течности, тъй че би трябвало да помислите за пиянство на течности и поддържане на хидратация. "

Мит №11: Упражнението в студено време е рисково
Личфийлд: „ Не е рисково друго с изключение на леда. Единственото нещо, което е неповторимо рисково при упражненията в студеното време, са ледените повърхности. Паданията са извънредно рискови. Бягането или карането на колело по заледените пътища несъмнено е рисково. Обикновено предизвиквам хората да не карат колело на заледени пътища. Ако ще вървят или бягат, най-добре е да имат някакво покритие за сцепление на маратонките им. Има много компании, които създават и оферират на пазара калъфи за обувки, които имат клипси за сцепление. "

Мит #12: Студеното време значи повече мигрена
Чиганос: „ Мигрената може да бъде провокирана от голям брой фактори на околната среда, като смяна на барометричното налягане (налягане на въздуха), мокрота, огромни, внезапни промени във времето (нещо, което предизвиква ненадейно намаление или ненадейно повишение на температурата). Всеки е друг и аз мисля значимо е да разпознаете и научите какви са аргументите за мигрена, с цел да ги избегнете. "

В допълнение към митовете за студеното време, които са обиколили общностите в цялата страна, има и някои подценявани здравословни проблеми, които включват студеното време.

Повечето хора не осъзнават, че има изключително висок риск от инфаркт, когато рият сняг, сподели Личфийлд, експерт по фамилна процедура от Вашингтон.

„ Много в действителност здрави, мощни мъже са умряли от сърдечни удари, до момента в който рият сняг “, сподели Личфийлд пред USA TODAY. „ Има доста теории... едната е, че постоянно, когато излизаме да рием сняг, въобще не се загряваме. Издигаме сърцето си от базовия пулс неподвижен до в действителност висок доста бързо. “

Липсата на преход от пулс неподвижен към висок основава натоварване на тялото. Лекарите също по този начин считат, че сърдечните удари може да се дължат на придвижванията на ръцете, които гребенето на снега изисква, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР