Какво им пречи на работодателите да дават повече, след като

...
Какво им пречи на работодателите да дават повече, след като
Коментари Харесай

Спор в ефира: Защо бизнесът не вдигне заплатите, щом може?

Какво им пречи на работодателите да дават повече, откакто могат да дават повече? Ръстът на минималните осигурителни приходи е най-малък. Това съобщи Ваня Григорова - представител на синдикатите, пред Нова тв. Според нея значимо е от каква основа потегля увеличението на заплатите.

" Ние имаме да догонваме. Ние нямаме статистика, която да удостоверява липса на фрагменти в разнообразни браншове. Свободните работни места се заемат извънредно бързо ", уточни изрично тя. По думите й не е казусът в неналичието на фрагменти, а няма кой да работи за тези пари.

Вдигането на заплатите е опция на трудовата миграция. По последни данни 11% е растежът по разноските на работодателите за заплати при растеж на стопанската система - 4%. Т.е. стопанската система е изкачила едно ходило, а заплатите - четири. Те са нарастнали три пъти, подвигат се. Това съобщи пък шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев във връзка думите на Бойко Борисов, че би трябвало да се откри метод заплатите да се създадат по този начин, че нашите фрагменти да не вървят в чужбина.

" Емиграция има и в страни като Полша, където заплатите са близо два пъти над нашите, само че пък те са внесли украинци, молдовци други. Ние сме затворили вноса на работна ръка. Ние към този момент имаме релативно високи приходи и сме привлекателна страна за украинци, молдовци, арменци и така нататък Трябва да отворим вратата и да станем по-богати като общество ", добави той.

Запитан дали има недостиг на всевъзможни фрагменти у нас, шефът на АИКБ сподели: " Има голям недостиг, в това число в браншове, в които междинният приход е по-висок от средноевропейския IT бранш. Има и на нискоквалифицирани, на практика има недостиг във всички браншове. У нас на практика няма безработица. Тези, които се водят безработни, или не желаят, или не могат да работят. В Германия има 17% работещи жители на трети страни. У нас процентът е под 1 ".

На въпрос за какво общественият министър Бисер Петков би трябвало да подаде оставка, Велев отговори: " Заради осъществяване на нездравословни политики, които пречат на хората. Пример за нездравословна политика е прагът на обезпечаване. Това дава опция да се обезпечат хората на тези прагове и останалите да им се заплащат под масата в пликче. Не би трябвало да има прагове, дали ще се намалят или покачат - все тая. Това го няма в нито една страна изрично ".
 Ваня Григорова Ваня Григорова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР