Какво и как се преподава в българското училище в Стар

...
Какво и как се преподава в българското училище в Стар
Коментари Харесай

Образованието на банатските българи

Какво и по какъв начин се преподава в българското учебно заведение в Стар Бешанов? 

В " Нашият ден " споделя банатският българин Георги Наков , почетен консул на България в Тимишоара, дълготраен кмет на Стар Бешанов и някогашен преподавател, човек с задача и идея да пази българското.

" Като приказваме за образованието на банатските българи, това е един огромен сюжет и не можем да не споменем за корените, които се намират при нашите предшественици – католиците в България още от началото на XVII век. Както е известно, първото българско учебно заведение е Чипровската гимназия – 1624 година, когато се основава и Гимназията в Трънчовица от свещеник Филип Станиславов, който издава " Абагар " (първата книга на новобългарски език). Образованието има дълбоки корени при българите католици, каквито сме ние, банатските българи. Това продължава и в Банат. 

Гимназия " Светите Кирил и Методий " е най-старото настоящо непрестанно учебно заведение, в което се учи български език – то е учредено през 1745 година в Хабсбургската империя. В момента в гимназията се образоват към 500 деца, като множеството от тях учат български език. Това е единственото учебно заведение в Румъния, където се учи български език от 1-ви до 12-и клас, плюс детската градина. "

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР