Какво е USB-C, гнездото за зареждане, което замени Lightning кабела на Apple?

...
Apple се отказва от вътрешния си щепсел за зареждане на
Коментари Харесай

Apple се отказва от вътрешния си щепсел за зареждане на iPhone и се приравнява към останалите технологичната индустрия чрез приемане на USB-C, по-широко използван стандарт за връзка

От КЕЛВИН ЧАН AP бизнес писател 13 септември 2023 г., 9:45 ч.

ЛОНДОН -- Чао, Светкавица кабел. Здравей, USB-C.

Apple се отказва от вътрешния си щепсел за зареждане на iPhone и се приспособява към останалата част от технологичната индустрия, като приема по-широко използван стандарт за връзка. Голяма част от причината е общото правило за таксуване на Европейския съюз, което скоро ще влезе в сила за 27-членния блок.

Ето един поглед към USB-C щепсела и какво означава той за потребителите:

Първият част от акронима означава Universal Serial Bus и заменя по-ранните версии на USB кабелите, използвани за всичко - от принтери и твърди дискове до компютърни мишки и четци Kindle.

USB-C щепселът се предлага в различна форма от своите предшественици — удължен овал. Също така е симетричен и обратим, което елиминира едно от често срещаните оплаквания относно предишните версии като правоъгълните USB-A конектори, защото няма грешен начин за включване.

USB -C кабелите могат да носят повече енергия, така че лаптопите да могат да се зареждат по-бързо, и позволяват по-високи скорости на трансфер на данни, позволявайки копиране на голямо количество файлове от компютър на външен твърд диск. В същото време те могат да изпомпват видео сигнал към монитор и да захранват свързани аксесоари.

USB-C конекторът също е проектиран да бъде устойчив на бъдещето. Формата му няма да се промени, но по-новите версии – и устройствата, към които се свързват – ще се предлагат с подобрени възможности. Това означава, че потребителите ще трябва да внимават, защото по-старите устройства може да не са в състояние да поддържат най-новите спецификации.

Също така е по-тънък от кутийните USB-A конектори, което ги прави по-подходящи за по-нови устройства, които стават все по-малки.

Apple отдавна подкрепя своя патентован Lightning конектор за iPhone, въпреки че почти никой друг не го е използвал. Той се противопостави на общия тласък на ЕС за таксуване, позовавайки се на опасения, че това ще ограничи иновациите и в крайна сметка ще навреди на потребителите.

Apple издържа дори когато други започнаха да добавят USB-C конектори в своите устройства. Но след като предложението на ЕС спечели ключово одобрение миналата година, американският технологичен гигант се предаде и не погледна назад.

Ръководител на компания, която представи най-новия iPhone във вторник, дори не спомена кабела Lightning, когато представи неговия заместител.

„USB-C се превърна във всеобщо приет стандарт, така че въвеждаме USB-C в iPhone 15“, каза Кайан Дранс, вицепрезидент по продуктовия маркетинг на iPhone.

Тя каза, че USB-C е „вграден в продуктите на Apple от години“ и сега може да се използва на MacBook, iPad, iPhone и AirPods.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Промяната на Apple е пример за това как регулациите на Европейския съюз често се оказват развълнувани по целия свят – това, което е известно като „ефекта на Брюксел“ – тъй като компаниите решават, че е по-лесно да ги спазват, отколкото да произвеждат различни продукти за различни региони.

ЕС прекара повече от десетилетие, убеждавайки технологичната индустрия да приеме общ стандарт за таксуване. Стремежът да се наложат правила за единен кабел е част от по-широките усилия на блока да направи продуктите, продавани в ЕС, по-устойчиви и да намали електронните отпадъци.

ЕС общото правило за таксуване всъщност няма да влезе в сила до есента на 2024 г. То обхваща телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, слушалки и слушалки, ръчни конзоли за видеоигри, клавиатури и мишки, преносими високоговорители и навигационни устройства.

Също така стандартизира технологията за бързо зареждане и дава на потребителите правото да избират дали да купуват нови устройства със или без зарядно.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР