Какво е low-FODMAP диетаСиндромът на раздразненото черво (СРЧ) се проявява

...
Какво е low-FODMAP диетаСиндромът на раздразненото черво (СРЧ) се проявява
Коментари Харесай

Хранене при синдром на раздразненото черво

Какво е low-FODMAP диета

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) се демонстрира при хора на разнообразни възрасти и с друг метод на живот. Основните признаци са дискомфорт и болки в стомаха, периодично повтаряне на запек и диария. Обикновено проучванията не демонстрират съществени патологии, само че пациентите не престават да се изтезават от неприятни чувства.

В основата на болестта нормално са проблеми с активността на централната и вегетативната нервна система и обвързваното с това нарушение работата на стомашно-чревния тракт. Под влияние на напрежението и прочувственото напрежение се разстройва синтезът на химическите субстанции, които контролират активността на червата. Освен това се трансформира прагът на сензитивност и пациентът усеща мощна болежка в стомаха, да вземем за пример при газообразуване, която в обикновено положение по-скоро не би усетил.

В процеса на лекуване на СРЧ се употребява комплекс от ограничения за усмиряване на болката, нормализация на стомашно-чревната активност и промяна на прочувственото положение. Пациентът може да премине курс по медикаментозно лекуване, който ще му помогне да се избави от нарушаванията в микрофлората на дебелото черво, нормализация на функционалността на стомаха да се редуцира и регулация на цялостната активност на стомашно-чревния тракт. Препоръките включват също смяна на метода на живот и съблюдаване на хранителен режим, написа.

Правилната диета при синдром на раздразненото черво е значимо изискване за възстановяване и попречване на развиването на болестта.

Според американския професор по медицина Брет Лашнър при някои пациенти е допустимо СРЧ да бъде изцяло оздравял единствено с верен хранителен режим, без банкет на медикаменти. За тази цел се предлага специфична, елементарно усвоима диета, наречена low-FODMAP диета.

Какво е low-FODMAP диета

FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) е абревиатура от названията на веществата, които би трябвало да бъдат изключени от менюто: олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са късоверижни въглехидрати, които се всмукват едва или донякъде в тънките вътрешности, което при доста хора предизвика нараснало газообразуване и други стомашни проблеми, като да вземем за пример напредък на дрожди в червата, хронични гъбички, диария и/или запек. Поради това потреблението на такива артикули би трябвало да се ограничи и да се размени с други.

Лактоза се съдържа в млякото и млечните артикули – сметана, сирене, сладолед. Всеки организъм е в положение да преработва несъмнено количество лактоза, само че при приложимост на по-голямо количество, в сравнение с стомахът може да се оправи, резултатът може да е нараснал метеоризъм и болки в стомаха. Около половината от популацията на света се ражда с ниски равнища на ензима лактаза, който преработва лактозата от храната.

С какво да ги замените: безлактозно мляко – овесено, оризово, соево като опция на кравето мляко. От сирената са подобаващи твърдите типове, бри, какмембер. Заменете маслото със зехтин.

Плодовете съдържат фруктоза, която може да аргументи аналогични проблеми при пациентите със СРЧ. Съдържанието на фруктоза е изключително високо в ябълките, крушите, динята, в съсредоточените плодови сокове и сухите плодове.

С какво да ги замените: яжте плодове с ниско наличие на фруктоза – банани, боровинки, ягоди, грозде, портокали, лимони, киви, пъпеш.

Някои зеленчуци провокират нараснало формиране на газове и въздействат на моториката на червата. Избягвайте представителите на кръстоцветните – броколи, карфиол, зеле (особено кисело). Ограничете потреблението на ястия с артишок, брюкселско зеле, лук, праз, аспержи.

С какво да ги замените: патладжани, зелен боб, целина, моркови, спанак, сладостен картоф (батат), тиквички, тиква. Може да добавяте към ястията босилек, чили, кориандър, джинджифил, лимонена трева, риган, мента, магданоз, розмарин, мащерка.

Всеизвестно е, че бобовите храни също предизвикват нараснало формиране на газове и неприятни чувства в стомаха. Причината е, че съдържат несмилаеми въглехидрати. Ако страдате от СРЧ, избягвайте боба, граха, лещата и соята или ги консумирайте в доста дребни количества.

С какво да ги замените: ориз, овес, просо, киноа. Ако нямате нетърпимост към глутен, може да консумирате пшеница, овес, ечемик, ръж.

Полиолите са подсладители, които се съдържат в заместителите на захарта, употребявани в дъвките и бонбоните без захар (сорбитол, манитол, малтоза, ксилитол).

С какво да ги замените: в умерени количества може да консумирате елементарна захар, както и мед, кленов сироп, меласа и така нататък

Лечение на синдрома на раздразненото черво

Понякога проявлението на СРЧ може сполучливо да се управлява благодарение на медикаменти, само че измененията в режима на хранене са първото, на което пациентът би трябвало да обърне внимание. Здравословният метод на живот – диета с ниско наличие на мазнини, физически извършения и отвод от приложимост на алкохол и цигари, значително подкрепят лекуването. Спазването на FODMAP диета носи доста облекчение на положението.

Добрата вест е, че този хранителен режим не е ограничителен. Ако проучите деликатно различните артикули, ще откриете доста благоприятни условия, които подхождат на питателните ви привички.

Медикаментите за премахване на неприятните признаци, породени от СРЧ, би трябвало безусловно да са персонално предписани от доктор. Това може да са разнообразни препарати, които облекчават спазмите на стомаха, както и витамини и хранителни добавки, които се борят със напрежението.

За кого е уместно FODMAP менюто

Като цяло FODMAP режимът на хранене се предлага за хора, които имат проблеми със стомаха – с изключение на синдрома на раздразненото черво, сходни проблеми може да се появят след банкет на антибиотици и някои медикаменти, след интервенции на стомаха и червата, при лактозна непълнота и нетърпимост към глутен.

С лечебна цел диетата нормално се назначава за 6-8 седмици – това е интервалът, през който признаците изчезват или сензитивно понижават.

За по-кратък интервал (3-5 седмици) се предлага да я ползват хора, които желаят да смъкват килограми и да оздравят стомаха си. Според статистиката към 30% от популацията на Европа страда от нетърпимост или алергия към глутен, лактоза и бързи въглехидрати. Често човек не подозира за съществуването на такава диагноза, защото признаците може да се появят няколко дни след потреблението на някое от тези субстанции и да се показват нетипично: простудно положение, плачливост, заплеснатост, неспокойствие, експанзия, бодърствуване, меланхолия, диария.

Някои от тези признаци (в комбиниране със засилен вкус за сладко) може да са индикатор за нездрава стомашна флора. Хората, които страдат от хронично запушен нос, синузит, спастичен колит или синдром на раздразненото черво, безусловно би трябвало да се изследват за развиване на гъбична зараза в червата. Живеещите в тялото гъбички се развъждат вследствие на ферментация на захари и „ принуждават ” човек да употребява това, от което имат потребност – благодарение на избрани химически субстанции провокират неконтролируем вкус за сладко.

Отказът от глутен, лактоза и бързи въглехидрати оказва позитивно влияние на цялостното здравословно положение.

за по-продължителен интервал води до понижаване на апетита за сладки храни, детоксикация на организма и изгубване на нагоре описаните неприятни признаци. След 3–5 седмици на подобен хранителен режим последователно в менюто може да се връщат изключените артикули, като през това време деликатно следите дали някой от тях не провокира неприятните признаци.

Продуктът, който още веднъж предизвика реакция на тялото, би трябвало да бъде изключен изцяло от менюто. Като цяло обаче вследствие на спазването на FODMAP режима се понижава потреблението на нездравословни храни.

Ако желаете просто малко да отслабнете, без да имате проблем с активността на стомашно-чревния тракт, може ли да минете на FODMAP меню?

Според лекарите за здравите хора е ненужно да изключват от менюто си лактозата и глутена. Ако задачата ви е намаляване, ограничете приема на бързи въглехидрати. Ако желаете да оздравите стомаха и червата си, само че не сте подготвени за продължително съблюдаване на, пробвайте да я следвате най-малко няколко дни месечно. Създайте си табиет да вършиме по 2-3 дни разтоварване на организма. Дори сходен къс интервал на ограничение на глутен, лактоза и бързи въглехидрати ще окаже позитивно влияние на здравословното ви положение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР