Какво е хуск вероятно знаят само малцина. Познат е още

...
Какво е хуск вероятно знаят само малцина. Познат е още
Коментари Харесай

Хуск - защо е толкова полезен?

Какво е хуск евентуално знаят единствено малко на брой. Познат е още с имената псилиум, исфагула (Isfagula), испагол (Ispagol). В нашите географски ширини той на практика не се създава, заради което е едва прочут. Индустриалният му индустриален център е в Индия.

Хускът се прави от люспите на обвивката на семената на индийския бял живовляк (Plantago ovata). Може да се откри под формата на натрошени люспи или по-често смлени на брашно. По своята същина хускът съставлява груби растителни нишки (фибри), способни да попиват водата в храносмилателния тракт и да образуват компактен гел, давайки възприятие за задоволеност.

Псилиумът няма емфатичен усет, което сигурно е плюс: добавяйки го към храната, няма да усетите никакъв непознат усет. Но свойствата му са изразени.

Състав и свойства на хуск

По-голямата част от хуска се състои от разтворими фибри (~ 75% ), които служат като място за размножаване на потребна чревна микрофлора. Това, което се получава вследствие на този развой е, че бактериите „ изяждат “ разтворими фибри, постъпват в кръвта и намаляват равнищата на холестерола. Проучванията, извършени по тази тематика, демонстрират, че приемът на псилиум по 10 гр дневно в продължение на 1. 5 месеца при дами и мъже с високи равнища на „ неприятен “ холестерол понижава този индикатор с 10-20%.

За съпоставяне: овесените и пшеничните трици, известни по нашите географски ширини, съдържат единствено ~ 15% фибри, от които единствено 5% са разтворими. Неразтворимите фибри не се разграждат от храносмилателната система, а улавят отпадъчните ни артикули и ги извеждат от тялото. Разтворимите фибри се обработват от потребни чревни микроорганизми, те се нуждаят от тях като храна. Ето за какво хускът се смята за едно от най-хубавите лекувания за дисбиоза.

Така че, за изразен резултат е належащо едновременното приемане на разтворими и неразтворими фибри. Пиенето на доста течности в този подтекст е от първостепенно значение (минимум 2-3 литра на ден).

Жизненоважно е да се употребяват разтворими фибри, с цел да се избегнат чревни проблеми (особено по време на бременност, дейна загуба на тегло и диети с ниско наличие на въглехидрати), да се усъвършенства метаболизмът на въглехидратите и също по този начин да се предотврати развиването на диабет, жлъчно-каменна болест и атеросклероза.

 изгоди от хуск

В хуска съвсем няма смилаеми въглехидрати, до момента в който други трици съдържат до 60% от тях. Разтваряйки се във вода, псилиумът забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите и мазнините, като по този метод забавя секрецията на инсулин. А остатъкът от инсулин, както знаете, е директно обвързван с отлагането на мазнини. Също по този начин, постоянната му приложимост спомага за понижаване на кръвната захар.

Хускът е и най-мощният ентеросорбент. В червата се трансформира в лигавична маса и отстранява токсините и шлаките от тялото. Освен това действието му е ориентирано към обгръщане на стените на храносмилателния тракт, укрепване на рани и ерозии в него. Влияе позитивно и при хемороиди.

Хускът също обезпечава вярното приключване на междуклетъчната течност в лимфните съдове, като оказва помощ за изхвърлянето на токсините от междуклетъчното пространство.

Как се употребява?

Смята се, че най-качествен е смленият на прахуляк (брашно). Освен да се употребява непосредствено, разперен във вода той може да се добави към печени диетични артикули, палачинки, сладкиши, гофрети и други Има и хуск на цели несмлени люспи, почти с размерите на ленено семе. Свойствата не се разграничават. Идеален с кефир, айрян, кисело мляко, смутита, сок, вода.

Важно е да употребявате псилиума вярно! Необходимо е интензивно да се разбърка 1 чаена лъжичка в чаша с течност и без да се изчаква отичане да се изпие. Пийте повече вода, в случай че желаете. Препоръчително е да го приемате всекидневно (това не е лекарство, а част от диетата), защото с храната не получаваме нужното количество фибри, от които тялото се нуждае всеки ден.

 свойства на хуск

Преки показания за приложимост могат да бъдат неприятно храносмилане (запек или диария), висока кръвна захар или холестерол, синдром на раздразнените вътрешности, дивертикулоза. Ако изпитвате тези проблеми, тогава използването на хуск може да се усили до 2-3 пъти дневно. Основното нещо е да не забравяте да пиете вода.

Внимание! Хускът може да предивика алергични реакции. Не се предлага за хора с затруднено преглъщане, свиване на хранопровода, спънка на червата, фекална инвазия. Прекалената консумация също не е за препоръчване. При предозиране провокира отичане и метеоризъм.

Приготвени с хуск, печените артикули стават пухкави и порести. Основното му свойство, което го прави основна съставна част в печени произведения с ниско наличие на въглехидрати и без глутен, е способността му да всмуква влагата и да образува желатинова маса. Ето за какво е значимо масата да е хомогенна, като гел, а не на бучки. Един грам брашно от хуск всмуква 45 мл вода! И печените с него произведения се оказват доста пухкави, порести и въздушни.

Всъщност хускът замества глутена при печенето, затова, добавяйки го, можете безвредно да печете тънки палачинки, да вземем за пример от брашно от елда. Без глутен това мъчно може да се направи - няма задоволително разтегливост и те се чупят. Също по този начин може да добавите хуск към тестени произведения, направени от бадемово, кокосово, сусамово брашно, това доста ще усъвършенства структурата.

Като цяло хускът изцяло дава отговор на мотото „ наслаждение за здраве ”. Той е освен доста здравословен, само че също по този начин ви разрешава да разнообразите менюто си, да включите висококачествени здравословни сладкиши и да извлечете максимума от храната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР