Какво е Хипостомус? Става въпрос за аквариумна рибка, вид аквариумно

...
Какво е Хипостомус? Става въпрос за аквариумна рибка, вид аквариумно
Коментари Харесай

Хипостомус

Какво е Хипостомус? Става въпрос за аквариумна рибка, тип аквариумно сомче, което може да се откри в зоомагазина с размер 5-10 сантиметра. Тъй като е с много забавна визия, акваристите го пожелават, без да си дават сметка, че може да порасне да половин метър. И тогава настава драма, тъй като изниква незабавна потребност от огромен аквариум най-малко 200-300 литра.

Иначе си коства човек да го има измежду другите си попълнения, тъй като е забавно да се следи тази нощна рибка. Тя е пасивна денем, а когато осветлението на аквариума е включено, употребява профилирания си ирис, с цел да попречи на светлината да навлезе в очите. Щом осветлението угасне, ирисът се отваря и рибата потегля да си търси храна.

Интересно е да се следят и тъй като всеки образец има друг характер, който може да се трансформира с възрастта. Трябва да се има поради фактът, че са териториални риби, което допуска независимо развъждане, тъй като събрани 2 или повече индивида може да провокират стихия в домашния съд. Какво още би трябвало да се научи за тези симпатични сомчета, с цел да се реши вярно дали имат място вкъщи?

Класификация на Хипостомус

Хипостомусът е с латинско наименование Hipostomus plecostomus от фамилията на бронираните сомове Loricariidae. За първи път е разказан от Карл Линей през 1758 година. През 2012 година Вебер дава последните проучвания.

Терминът plecostomus значи сгъната уста и се ползва за огромно многообразие от сомове с сходни усти, въпреки че те се разграничават по цвят, размер и други елементи.

Популярното му име е Плеко, Наричат го и Сомърмутски сом и други известни имена.

Видовете от този сом са към 120, а 50 от тях са разказани. Поради огромния брой и незадоволителното изследване класификацията им е доста объркана.

Как наподобява Хипостомус?

Хипостомусът има удължено тяло, покрито с костни плочки на всички места, като се изключи корема.

Отличава се с висока гръбна перка и огромна глава, която пораства с възрастта. Опашната перка е с форма на полумесец.

Очите му са дребни, сложени високо на главата и той може да ги движи по този начин, като че ли намига.

Долната му джука е с огромни устни, покрити с бодли, като ренде. Пригодена е за отделяне на твърди водорасли.

Цветът на тялото на рибата е ярко кафяв, само че наподобява доста по-тъмен заради съществуването на доста тъмни петна. Този камуфлаж прикрива рибата на фона на дъното с паднали листа и камъни. Има и типове с малко или никакви петна.

В природата хипостомус пораства до 60 см, само че в аквариум стига най-много до 30-38 сантиметра. Расте бързо и може да живее в аквариум до 15 години, до момента в който в природата доближава и до по-голяма възраст.

Половият диморфизъм не е изразен добре и е мъчно да се отличи мъжкият от женската. Специалистите разграничават мъжкия по генитални папили, само че за фен това е нереалистично начинание.

Местообитания и разпространяване на Хипостомус

 Хипостомус рибка Снимка: creativetraeme / pixabay.com

Този тип сом е гражданин на Южна Америка. Може да бъде открит в родните си места Бразилия, Тринидад и Тобаго, Гвиана.

Хипостомус живее в езера и реки, както сладководни, по този начин и соленоводни, вливащи се в Тихия и Атлантическия океан.

Отглеждани са всеобщо в Сингапур, Хонконг, Флорида, като за задачата се употребяват огромни водоеми с кални купчини, в които си копаят дупки.

Поведение и метод на живот на Хипостомус

Както и останалите сомчета, Hipostomus plecostomus са нощни жители и интензивността и храненето им стартират с идването на тъмнината. Затова са им нужни убежища, където да се крият денем.

Младите плеко са добродушни и могат да съжителстват с други типове, само че с едно изключение, могат да бъдат нападателни към собсктвения си тип, в случай че се разграничават по размери.

Тези рибки са териториални и пазят обичаното си място от други риби със същия модел на хранене.

Възрастните обаче са нападателни и по тази причина събирането на повече човеци от тях в един съд не е добра концепция.

Друга тяхна характерност е, че могат да ядат люспите на други риби, до момента в който последните спят. Това важи най-много за дискус, неповторимата скалария и крсивите златни рибки.

Въпреки че се хранят главно с растителна храна за рибки, те порастват доста бързо и могат да бъдат огромно предизвикателство за всеки аквариум.

Хранене на Хипостомус

Хипостомусът е главно растителнояден. Растителната храна и водораслите са главната част от храната на хипостомус, само че може да яде и жива храна.

Той се храни с меки типове растения в аквариума, само че единствено в случай че няма задоволително водорасли.

Когато е в аквариум, той ще изяде бързо засадените растения, изключително водораслите и по тази причина му е нужно в допълнение дохранване с неестествен фураж за сомове.

От зеленчуците не отхвърля спанак, маруля, зеле, тиквички, краставици.

От живата храна може да му се дават червеи, личинки на инсекти, дребни ракообразни. Най-добре да бъде хранен вечер, преди да се угаси осветлението.

Размножаване на Хипостомус

 Сомче Снимка: hrohmann/pixabay.com

В природата този сом се възпроизвежда в дълбоки дупки по крайбрежията на реките. Размножаването на хипостомус в аквариум е мъчно заради тази специфичност.

Двойката се събира, с цел да може женската да снесе към 300 яйца, след което мъжкият ги опложда и охранява. Малките се излюпват до седмица по-късно и се хранят от торбичката си.

Женската не взе участие в развъждането на потомството, само че търси мъжки, който може да охранява както яйцата, по този начин и ларвите по опция на повече от едно гнездо.

Мъжките риби хипостомус не напущат гнездото и се грижат за яйцата като аерират въздуха с опашките си. Ако различен мъжки успее да извади противника си от гнездото, той изяжда дребните от мъжки пол.

Отглеждане на Хипостомус в аквариум

Този сом няма съвсем никаква хранителна стойност в родината си, въпреки че се продава на питателните пазари, само че е доста известен за аквариуми и търговията с него е доста усилена.

Тъй като по манталитет са добродушни тези сомчета могат да бъдат събрани с доста типове рибки, в това число с хищните цихлиди или други нападателни типове.

Аквариумът би трябвало да бъде огромен, минимум 300 литра. При възрастен най-добре вместимостта да бъде 800-1000 литра. Сомчето се нуждае от доста пространство за плуване и хранене. Добре е да има камъни и други подслони, където да се крие денем.

Укритията са значими освен като укритие, само че и като място, към което растенията израстват бързо, а те съдържат целулоза, нужна за храносмилането на рибата. Трябва да се има поради, че постоянно това сомче изкоренява растенията, които са засадени. Подходящи растения са яванският мъх, микрозорум, анубиас. Наличието на корен в съда е напряко наложително, тъй като сомчето доста обича да си похапва от него, защото е източник на фибри за него.

Хипостомусът обича аквариуми, добре обрасли с растения, в които плува стремглаво, само че също така е добър скачач и по тази причина съдът би трябвало да има похлупак, с цел да изскочи на открито. Има податливост да яде деликатните растения от аквариума.

Параметрите на водата в аквариума не са от първостепенна значимост, този тип добре се приспособява в сладка и солена вода, само че чистотата и положителната дестилация са от огромно значение. Все отново поради, че в природата живее в бързо течащи води, ще е нужен О2 и температурата в аквариума да е от 20-28 градуса. Меката вода с рН стойности 6-7, 5 е добър вид.

Много акваристи считат това сомче хипостомус като метод за разрешаване на проблемите с водораслите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР