Какво е един народ без историческа памет? Задаваме този въпрос,

...
Какво е един народ без историческа памет? Задаваме този въпрос,
Коментари Харесай

Защо НИНКН натрапчиво се фокусира върху Тютюневия град

Какво е един народ без историческа памет? Задаваме този въпрос, до момента в който стотици, даже хиляди здания - монументи на културата, у нас се разрушават окончателно. С всяка минала година губим приблизително по 400 здания - монументи на културата - демонстрира тъжната статистика. 

От записаните досега близо 40 000 монументи на културата едвам 480 са изцяло предпазени. Останалите стоят в руини, обезобразени, рушащи се, унищожени или изцяло заличени от градовете ни - София, Варна или Русе, само че и Бургас, Стара Загора… Примерите са безбройни. А аргументите за изгубването им най-често са липсата на тактика за запазване, работещи закони и задоволително експерти. Повечето от тези перли, съхранили историческата ни памет и национална еднаквост, чакат довеждане докрай на процедурите. Междувременно те са оставени на произвола на ориста, до момента в който притежателите им мъчно съумяват да получат позволения за възобновяване. Други пък „ битуват “ на ръба на труфя, облепени със стиропор и доизградени с допустимо най-неподходящите материали. Защо ли?

И още - за какво при толкоз доста проблеми в цялата страна от Националния институт за недвижимо културно завещание в последно време натрапчиво се концентрират върху Пловдив и най-много върху Тютюневия град? 



Ремонтът на Католическата катедрала “Свети Лудвиг ” в Пловдив върви към своя край, само че при започване на ремонта се развихри скандал, когато фасадата й бе облепена с несъответствуваща топлоизолация

Припомняме случая в края на м. август, когато група запалянковци проведоха митинг, наподобяващ на партийно мероприятие, против бутането на остарялата и рискова постройка на бул. „ Христо Ботев ” в Пловдив. При състояние че за нейното срутване притежателите имаха издадена заповед от Общината. Всъщност истината за квартала, наименуван Тютюнев град, е, че той от дълго време се е трансформирал в котило на наркомани, клошари и педофили с рискови здания и тъмни улици. Истината е, че хората всеобщо не харесват руините на пъпа на Пловдив, които всекидневно са рискови за минувачите.  

Тогава шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров скорострелно дойде под тепетата поради проблема. Още тогава си зададохме въпроса: за какво, откогато е началник на НИНКН, арх. Петър Петров е съсредоточил цялото си внимание към няколко частни здания в Пловдив, в случай че в цялата страна има толкоз други обекти, здания - монументи на културата, които се разрушават от години.

„ Говорим за най-старата просвета в Европа и за това по какъв начин я губим. Заличаваме я, без даже да е документирана и проучена. Заличаваме я поради неведение, недоумение, лакомия, липса на култура… Унищожаваме това, което е било в основата на многочислените възраждания на българската страна през вековете. Какви страсти смятате, че изпитвам? Затова непрестанно приказвам обществено за проблемите, диря и предлагам решения “, споделя по този мотив шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров.  



Имитация размени къщата на ул. “Цар Асен ” 5

Може ли културното ни завещание да бъде избавено?

Според специалистите би трябвало да се сътвори ясна и изпълнима процедура за отчуждаване на застрашени обекти, както е в доста европейски страни. Също по този начин да бъдат направени ясни режими, да се реши кои обекти пазим и кои нямат толкоз значима стойност от гл. т. на наследството. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР