Какво е депресия? Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване,

...
Какво е депресия?
Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване,
Коментари Харесай

Депресия - симптоми, причини и какво е лечението

Какво е меланхолия?
Депресията е постоянно срещано и съществено здравно заболяване, което се отразява отрицателно на това по какъв начин се чувствате, метода, по който мислите и по какъв начин действате. За благополучие се лекува. Депресията предизвиква възприятие на горест и/или загуба на интерес към действия, които в миналото сте харесвали. Това може да докара до разнообразни прочувствени и физически проблеми и може да понижи способността ви да функционирате на работното място и вкъщи.

Депресията е разстройство на настроението. и се назовава още тежко депресивно разстройство или клинична меланхолия. При нея може да имате проблеми с осъществяването на естествени ежедневни действия и от време на време може да се чувствате по този начин, като че ли не си коства да живеете.

Депресията може да изисква дълготрайно лекуване. Но не се обезкуражавайте. Повечето хора с меланхолия се усещат по-добре с медикаменти, психотерапия или и двете.
Депресия симптоми
Симптомите на меланхолия могат да варират от леки до тежки и могат да включват:
Чувство на горест или депресивно настроение; Загуба на интерес или наслаждение от дейностите, които в миналото ви наслаждавали; Промени в апетита – загуба или наддаване на тегло, които не са свързани с диетата; Проблеми със съня или прекалено много сън; Загуба на сила или нараснала умора; Увеличаване на безцелната физическа интензивност или забавени придвижвания и говор; Чувство за безполезност или вина; Трудности при мислене, централизация или взимане на решения; Мисли за гибел или самоубийство.
Симптомите би трябвало да продължат минимум две седмици и би трябвало да съставляват смяна в предходното ви равнище на действие с цел да се откри меланхолия. Също по този начин, медицински положения (например проблеми с щитовидната жлеза, мозъчен израстък или недостиг на витамин) могат да имитират признаци на меланхолия, тъй че е значимо да се изключат общи медицински аргументи.

Депресията може да се появи когато и да е, само че приблизително за първи път се появява в късните младежи доникъде на 20-те години. Жените са по-склонни от мъжете да изпитват меланхолия. Някои изследвания демонстрират, че една трета от дамите ще преживеят огромен депресивен епизод през живота си. Има висока степен на приемственост, когато родственици от първа степен имат меланхолия. 

Физическите признаци на меланхолия са доста чести, защото депресивните разстройства не са единствено психологични разстройства, а включват и биологични процеси. Типични физически признаци на меланхолия са:
Вътрешен дискомфорт и напрежение Главоболие Замайване/световъртеж Болки в гърба Проблеми с дишането Проблеми със сърцето Стомашно-чревни оплаквания
Тези физически признаци постоянно се забелязат първи, само че може да не бъдат незабавно разпознати като свързани с меланхолия.
Степени на депресия
Депресията е комплицирано положение, което се разграничава за всеки един човек.

Нивата на меланхолия могат да бъдат класифицирани в следните категории:
Лека меланхолия : Човек изпитва леки признаци на меланхолия, които не пречат на ежедневните му действия. Те могат да включват възприятие на горест, нервност, загуба на интерес към нормалните действия или промени в апетита или съня. Умерена форма на меланхолия : Симптомите са по-тежки и по-чести, което затруднява човек да извършва ежедневните си задания и да поддържа взаимоотношения. Те могат да включват непрекъсната горест, забележителна смяна в апетита или тежестта, бодърствуване или прекален сън, загуба на сила или мотивация, проблеми с концентрацията, възприятие за безполезност или виновност и мисли за гибел или самоубийство. Тежка меланхолия : Това е най-тежката форма на меланхолия, характеризираща се със съществени признаци, които предизвикват забележителен дистрес и нарушават способността на индивида да действа. Може да включва всички признаци, упоменати нагоре, както и непрекъснати мисли за гибел или самоубийство, компликации при вземането на решения и неспособност за изпитване на наслаждение от нищо. Депресията е друга от тъгата или скръбта
Смъртта на обичан човек, загубата на работа или прекратяването на връзка са сложни прекарвания, които човек може да издържи. Нормално е възприятието на горест или тъга да се развие в отговор на сходни обстановки. Тези, които изпитват загуба, постоянно могат да опишат себе си като „ депресирани “. Но да си печален не е същото като да имаш меланхолия. Процесът на тъга е натурален и неповторим за всеки субект и споделя някои от същите характерности на депресията. И скръбта, и депресията могат да включват мощна горест и отдръпване от нормалните действия.

Те също са разнообразни по следните аргументи:
В скръбта мъчителните усеща идват на талази, постоянно примесени с позитивни мемоари за умрелия. При тежка меланхолия настроението и/или ползата са понижени за интервал повече от две седмици. В скръбта нормално се резервира самочувствието. При тежка меланхолия възприятието за безполезност и отвращението към себе си са постоянно срещани. В скръбта мислите за гибел могат да изплуват, когато мислите за умрелия обичан човек. При тежка меланхолия мислите са съсредоточени върху прекратяването на живота на човек заради възприятието за безполезност или незаслужаващ живот или некадърност да се оправят с болката от депресията.
Скръбта и депресията могат да съществуват по едно и също време. За някои хора гибелта на обичан човек, загубата на работа или жертвата на физическо нахлуване или огромно злополучие може да докара до меланхолия. Когато скръбта и депресията се появяват по едно и също време, скръбта е по-тежка и продължава по-дълго от скръбта без меланхолия.

Разграничаването сред тъга и меланхолия е значимо и може да помогне на хората да получат помощта, поддръжката или лекуването, от което се нуждаят. 
 Жена в депресия Причини за депресия
Депресията може да засегне всеки – даже човек, който живее в релативно идеални условия.

Причините за меланхолия могат да бъдат следните:
Биохимия: Разликите в избрани химикали в мозъка могат да допринесат за признаците на меланхолия. Генетика: Депресията може да се прояви в фамилиите. Например, в случай че единият близнак има меланхолия, другият има 70 % късмет да се разболее. Личност: Хората с ниско самочувствие, които елементарно се претрупват от стрес или които нормално са песимисти наподобяват по-склонни да изпитат меланхолия. Фактори на околната среда: Продължителното излагане на принуждение, занемаряване, малтретиране или беднотия може да направи някои хора по-уязвими към меланхолия.
Депресията е резултат от комплицирано взаимоотношение на обществени, психически и биологични фактори. Хората, които са минали през неподходящи житейски събития (безработица, загуба, травматични събития), са по-склонни да развият меланхолия. Депресията може от своя страна да докара до повече стрес и дисфункция и да утежни житейската обстановка на засегнатото лице.

Съществуват взаимовръзки сред депресията и физическото здраве. Например сърдечно-съдовите болести могат да доведат до меланхолия и назад. 
Лечение на депресията
Депресията е измежду най-лечимите психологични разстройства. Между 80% и 90% % от хората с меланхолия в последна сметка реагират добре на лекуването. Почти всички пациенти получават известно облекчение от признаците си.

Съществуват три съществени типа лекуване на депресията: здравно, психическо и обществено. Справянето с депресията постоянно включва композиция от тези типове.

Преди слагане на диагноза или лекуване, здравен експерт би трябвало да извърши задълбочена диагностична оценка, в това число физически обзор. В някои случаи може да се направи кръвен тест, с цел да се увери, че депресията не се дължи на здравно положение като проблем с щитовидната жлеза или недостиг на витамин. Оценката ще разпознава характерни признаци и ще изследва медицински и фамилни истории, както и културни и екологични фактори за да се сложи диагноза и да се възнамерява курс на деяние. В първичната здравна помощ депресията нормално се лекува с антидепресанти и ориентиране към подобаващи психически и психиатрични услуги.

Груповата терапия събира хора със сходни болести в подкрепяща среда и може да помогне на участника да научи по какъв начин другите се оправят в сходни обстановки.

В взаимозависимост от тежестта на депресията, лекуването може да отнеме няколко седмици или доста повече. В доста случаи доста усъвършенстване може да се реализира за 10 до 15 сесии.

Вижте също видеото на On Air TV “Какво е депресията и по какъв начин се лекува? ”:

Източници:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression

Вижте също: Ползи от чайовете за детоксикация и отслабване
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР