Какво е да бягаш в продължение на 9-10 часа, и

...
Какво е да бягаш в продължение на 9-10 часа, и
Коментари Харесай

Броени дни остават до започването на планинския ултрамаратон Витоша 100



Какво е да бягаш в продължение на 9-10 часа, и то в планината? Да изтичаш 100 км и даже да стигнеш първи финала?

30-годишният Ивайло Атанасов през 2016 година печели два ултрамаратона - " Витоша100 " и " Крали Марко ". Ивайло е някогашен преподавател, сега - публицист в онлайн медия, и мъдрец по обучение. Казва, че в тичането има не малко философия. А най-трудната част е да издържиш душевен. Именно тогава идва на помощ т.нар.пейсър - индивидът, който бяга до теб, задава ти темпото, когато тялото към този момент отхвърля да те слуша, и ти споделя това, което най-добре ще те стимулира.

„ Като човек, израснал в планински край, изначало единствено ходех по планините, възпламених се да извозвам време измежду природата. Години по-късно, когато бях студент чух за обиколката на Витоша и тогава взех решение да се запиша, с цел да видя по какъв начин ще се оправя с една такава задача и откакто приключих първия път, не изключително ослепително, взех решение, че би трябвало да се подобря и по този начин започнах да тичам “.

Според него най-трудната част ултрамаратон е да издържиш душевен:

„ Фактически човек се срутва душевен доста преди да му свърши да му свърши физическата сила, тъй че най-хубавият метод да се оправи душевен с натоварването е като просто е правил сходни тренировки преди този момент “.

Казва, че с цел да се реализират високи резултати, подготовката би трябвало доста да наподобява на съревнование - и като осъществяване, и като дисциплинираност, и като цялостна рутина на всекидневието:

„ Това става единствено със систематична работа, не става с миг на ентусиазъм или трениране съгласно желанието. Понякога търча по 5 часа, от време на време по 40 минути според каква е задачата на съответния ден, само че приблизително седмично се получава 12-14 часа, което в действителност не е толкоз доста като се замисли човек “.

Освен това, в тичането има философия, споделя философът по обучение и победител в два ултрамаратона:

„ Дори и обиколката на Витоша има така наречен метафизичен сегмент, който е последната четвърт от надпреварата и аз обичам да се майтапя, че до 75 километър всичко е просвета, физика, биология, химия, след него към този момент стартира философията, тъй като там безусловно човек би трябвало да навлезе в дълбините си, да потърси ентусиазъм, мотивация, нещо, което го движи “.

Броени дни остават до започването на тазгодишното издание на планинския ултрамаратон " Витоша 100 ". Тя ще се организира на 23-24 юни, а старта ще бъде пред резиденция „ Бояна “.

Румен Юруков е точно един подобен участник, който ще опитва за първи път силите си на " Витоша 100 ". 15 години се е занимавал с футбол, учил е приложна геофизика, в този момент е продавач в малко магазинче и желае да изкара курс за планински лидер, с цел да се отдаде напълно на планината. Като максимален триумф дефинира това, че благодарение на ПСС е качил 19-годишната си сестра, която е с детска церебрална парализа, на връх Ботев.

Най-голямото разстояние, пробягано от него досега, е 15 км. Всяка седмица върви по 3-4 пъти на Витоша:

„ Там се усещам свободен, презареждам се с сила, със сили. Средно сред 6 и 8 часа е един преход. “

Успех назовава това, че съумява да качи една от сестрите си, болна от детска церебрална парализа, на връх Ботев, с цел да сбъдне желанието й да огледа отвисоко:

„ През септември 2017 година с няколко отряда на ПСС качихме сестра ми, която е неработоспособен на връх Ботев. За мен това е най-големият триумф до момента, с цел да може тя да се наслаждения на гледките, които аз виждам всекидневно. Тя е гледала мои фотоси и постоянно й е било забавно. С бус и четири отряда на ПСС я качихме. После две седмици говорихме за това нещо “.

Анна Пенчева от уредниците на ултрамаратона показа в ефира на предаването " Хоризонт до обед ", че има огромен интерес към него: " Вече всички съдии са по трасето, маркират, приготвят маршрута. Този маршрут е огромно предизвикателство. Наситина възпитава такива качества, че по-късно човек е подготвен да се включи в доста по-смели начинания./.../ Голяма част идват просто да изпитат себе си. За присъединяване са се записали над 2500 души. "

Интервютата с Ивайло Атанасов, Румен Юруков и Анна Пенчева чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР