Какво е Бронирано кафе? Модата на бронираното кафе (bulletproof-coffee –

...
Какво е Бронирано кафе? Модата на бронираното кафе (bulletproof-coffee –
Коментари Харесай

Какво е Бронирано кафе: Вредно ли е, или полезн?

Какво е Бронирано кафе?

Модата на " бронираното кафе " (bulletproof-coffee – кафе с добавено кокосово и краве масло) е частен случай на една от следващите измислени небалансирани диети – високомазнинната. Бедата е, че модите бързо отминават, като на ревю, само че последствията за здравето остават. В случая даже не става дума за нещо изключително автентично, защото създателят, претендиращ за откривателство – някогашният компютърен експерт Дейв Аспрей, копира рецептата от обичаен азиатски чай, подготвен с масло от тибетски крепък. Основната концепция е да се обезпечи задоволителен калориен импорт до един час след ставане от сън и то за сметка на мазнини, формирани от най-вече наситени мастни киселини. По този метод би се пропуснало едно хранене и би се избегнал резултата на нарасналата кръвна захар и инсулин. Всичко това би довело до намаляване на телесното тегло.

Освен, че този краен мечтан резултат е доста подозрителен, основният дълготраен негатив на бронираното кафе, във връзка с здравето, в тази ситуация е несъответствието. Защо?

Най-напред, рано заран, апетитът на здравия човек всекидневно е невисок или даже отсъства. Това е санитарното време на нашето тяло, в което то планува да се освободи от насъбраните от обмяната на предния ден кисели отпадни метаболити. Ако ние тъкмо в този миг внесем нещо висококалорийно, изключително наситени мазнини, ние блокираме този развой. Детоксикирането и изнасянето на боклуци се затруднява извънредно, тъй като вместо да алкализираме и обезвреждаме, ние нагнетяваме още в допълнение киселини. Това са кетонните тела получени от разграждането на признатите с кафето мазнини. Другият нежелателен резултат е, че нарушаваме салдото на обмяната, внасяйки " голи " екстрахирани мазнини, освен това в огромно количество (оригиналната рецепта планува 1-2 с.л. кокосово и още толкоз краве масло). Когато употребяваме мазнините в този чист, изолиран тип, изключително отнасящо се за кокосовото масло, ние губим цялата водноразтворима гама от хранителни субстанции. Това са най-много водноразтворими витамини, минерали и ензими, от които организмът ни автоматизирано обеднява. Те не се усвояват даже да изпием паралелно с това фреш или смути, защото мастните капки ги улавят и свързват. В напитката също по този начин съвсем отсъстват белтъчини, които губим в лицето на повешената потребност от ензими, които организмът ни изсмуква от запасите, с цел да разгради тежките лепкави мазнини. Последните също по този начин задържат изкуствено дълго хранителното съдържимо в стомаха, благоприятствайки развиването на патогенна флора.

Всичко това е разследване от нарушаването на главен биологичен закон: обособените хранителни съставки – белтъчини,въглехидрати,мазнини, минерали и витамини работят в обмяната на веществата постоянно в органично-свързан, а не в изкуствено-изолиран тип. Колкото повече една храна е софтуерно обработвана и губи характерностите си на система, толкоз повече тя се отдалечава от системата на нашия организъм и надлежно от нашето здраве. Тя ни дестабилизира, натрупвайки в нас нещо ненужно и в това време лишавайки ни от нещо друго належащо.

За искащите да употребяват същински хранителна и уравновесена утринна напитка, ще предложа рецептата на моето обичано " супер-бронирано " кафе: в 200 мл. топло, само че не горещо еспресо се прибавят 1-2 ч.л. смляно до фина паста сурово кашу (може също бадем), 1 недопечен жълтък, по избор щипка същинска ванилия (не ванилин) и цейлонска канела, 1-2 ч.л. палмова захар – от аренга или кокосова. Всичко това се миксира добре до хомогенна маса. В тази рецепта мазнините са в естествено обвързван емулгиран тип, не плуват като " олио върху вода ", доставят ни в същото време с доста други хранителни субстанции, не запушват съдовете, подвигат положителния холестерол, хранят мозъка.

Автор: 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР