Какво да очакваме на втория републикански дебат от президентската надпревара в САЩ през 2024 г.

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Вторият републикански дебат от президентската надпревара
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Вторият републикански дебат от президентската надпревара през 2024 г. ще даде на съперниците на бившия президент Доналд Тръмп платформа, за да откъсне огромната му преднина сред първичните избиратели – но остава въпросът дали те могат да намалят популярността му.

Събитието в сряда вечер ще включва някои от най-сериозните играчи в Републиканската партия, включително губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Продължавайте да четете списък от 3 елемента Хънтър Байдън съди съюзника на Тръмп Руди Джулиани за обвинения в нарушаване на данни

Тръмп носи отговорност за клевета във второто дело на писателя Карол: американски съдияДела срещу Доналд Тръмп показват „гнилост“ на политическата система на САЩ: Путин край на списъка

Въпреки това първият дебат през август не изглежда промени значително републиканското поле. Проучванията на общественото мнение продължават да показват, че Тръмп е на първо място, а ДеСантис е на второ място.

Последния път обаче предприемачът Вивек Рамасвами представи забележително представяне, като прикани атаки от опоненти и се възползва от формата на събитието, за да спечели повече време в ефир за опровержения. Но той остава на трето място, далеч от това да създаде сериозно предизвикателство срещу Тръмп.

Сега времето тиктака за съперниците на бившия президент, за да направят впечатление на гласоподавателите преди първичният процес да започне в Айова през януари.

Тъй като се очаква милиони хора да се включат в дебата в сряда, събитието представлява златна възможност за кандидатите да привлекат бъдещи поддръжници.

Ето всичко, което трябва да знаете преди дебата.


Тръмп ще бъде ли там?

Не. Бившият президент, който е изправен пред четири групи наказателни обвинения, ще пропусне втория дебат, както направи с първия.

Вместо това Тръмп ще пътува до Мичиган и ще се обърне към автомобилните работници, настояващи за по-добро заплащане и условия на труд. Президентът на Демократическата партия Джо Байдън също говори пред стачкуващите синдикални членове в щата във вторник.

Според някои проучвания на общественото мнение Тръмп води сред републиканците с повече от 40 процентни пункта. По-рано той твърдеше, че не е имал нужда да дебатира основните си съперници, тъй като гласоподавателите вече познават историята му като президент – и дебат само би дал на критиците му сцена, на която да го нападнат.

Всичките осем кандидати, които участваха в последния дебат, казаха, че ще подкрепят Тръмп, ако спечели номинацията, дори ако бъде осъден за престъпление преди изборите през 2024 г.

Кога и къде е дебатът?

Дебатът ще се проведе в Президентската библиотека на Роналд Рейгън, северно от Лос Анджелис, Калифорния. То ще започне в 18:00 часа местно време (21:00 часа източно време/01:00 GMT). Очаква се събитието да продължи два часа.

„Републиканската партия е обединена около една обща цел — да победим Байдън — и няма по-добро място да демонстрираме нашата консервативна визия за бъдещето от Президентската библиотека на Роналд Рейгън“, каза председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рона Макданиел в изявление по-рано тази седмица.

Бившият президент Рейгън е почитана фигура в консервативните кръгове на САЩ.


Къде може да се гледа?

Fox Business Network е домакин на дебата, който също ще бъде излъчен по основния канал на Fox News. Испанският канал Univision също ще излъчи събитието, а онлайн платформата Rumble ще го предава на живо.

Кой ще присъства на дебата?

Седем кандидати се класираха за дебата:

Губернаторът на Флорида ДеСантис Предприемач Рамасвами Бивш вицепрезидент Пенс Ники Хейли, бивш пратеник на ООН Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи Сенатор Тим Скот от Южна Каролина Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум

Кой не успя да се класира за дебата?

Докато Тръмп избира да не присъства на събитието, други републикански кандидати за президент не отговарят на квалификациите, необходими за явяване на сцената на дебата.

Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън — явен противник на бившия президент — е единственият кандидат, който се класира за първия дебат, но не успя да изпълни критериите за втория.

Бизнесменът Пери Джонсън, бившият конгресмен Уилям Хърд и радиоводещият Лари Елдър също не попаднаха в списъка.


Какви бяха изискванията за участие в дебата?

За да се класират за дебата, кандидатите трябваше да натрупат поне 50 000 уникални донора поне 48 часа преди събитието.

Те също трябваше да отговарят на определени изисквания за гласуване, включително да имат 3 процента подкрепа в поне едно надеждно национално проучване. Освен това участниците в дебата трябваше да подпишат обещание да подкрепят евентуалния републикански кандидат на общите избори през ноември 2024 г., за да „победи Байдън“.

Кои са някои от основните проблеми, за които трябва да внимавате?

Много от водещите кандидати досега избягваха да критикуват Тръмп. Но със стагниращите им резултати в анкетите ще заемат ли по-агресивна позиция спрямо бившия президент? Веднъж смятан за сериозен съперник срещу Тръмп, ДеСантис изпитва затруднения от влизането си в надпреварата. Представянето му в дебата може да определи дали популярността му ще продължи да намалява. Продължаващата помощ за разкъсваната от война Украйна беше пречка сред републиканците в преговорите за бюджета този месец. Участниците в дебата може да бъдат помолени да се включат. След като Байдън и Тръмп посетиха стачката на автомобилните работници тази седмица, трудовите права ще бъдат в светлината на прожекторите и на сцената на дебата.

Кога е следващият дебат?

Третият републикански дебат ще се проведе в Маями, Флорида, на 8 ноември. Изискванията за участие ще бъдат още по-строги в опит да се намали още повече броят на претендентите на сцената.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР