Какво чувствате, когато чуете плътния, вибриращ глас на родопската каба

...
Какво чувствате, когато чуете плътния, вибриращ глас на родопската каба
Коментари Харесай

Гласът на Родопите: 101 каба гайди по бул. България

Какво чувствате, когато чуете плътния, трептящ глас на родопската каба гайда? Радост, горделивост, филтриране, горест, примирение, настръхване, трогване. При мен, признавам, е композиция от всичко изброено.

Аз съм дете на Родопите и звукът на гайдата е съпътствал живота ми. Като стартираме от летните събори в с. Левочево, Гела, Широка лъка, че даже и Рожен преди да бъде политизиран. И стигнем до звука от гайдата на учителката ми музика в гимназията -г-жа Красимира Чуртова, за която ще ви опиша по-късно.

Когато екипът на Xiaomi в България ни провокираха да осезаем страст с камерата на обликът на „ 101 каба гайди “ изникна на секундата в мозъка ми. Ако сте били на техен концерт ще знаете, че страстта от звука на родопската каба гайда се изписа освен върху лицето на музикантите, само че и върху усмивките и в насълзените щастливи очи на тяхната аудитория.

В навечерието на Нова година, екипът на BoulevardBulgaria.bg ще ви води на малко странствуване до най-гостоприемната планина- Родопа.

И там през днешния ден няма да чуете тъжната ария на Орфей и неговата арфа, а гайдата на Костадин Илчев – създател на, един от най-опитните модерни гайдари и занаятчия на каба гайди.

 Костадин Ичлев, 101 каба гайди, бай Диньо

 Костадин Илчев е приет за нематериално живо човешко богатство съгласно Юнеско.

Бай Диньо е като старейшината на гайдарите. От една страна поради голямото почитание и любов, с които другите музиканти приказват за него. От друга поради задачата на живота му - да развива актуалното гайдарство и да притегля и учи младите.

Вписан в две от сферите на нематериалното завещание - „ обичайно свирене “ и „ обичайни занаяти “. Почетен жител на гр. Смолян, а неотдавна чества и своя 75 годишен рожден ден.

 101 каба гайди, гр. Смолян

Признава, че в последните години целеустремен предава щафетата на идващото потомство гайдари, които да продължат задачата му – да развиват актуалното гайдарство и да пазят традициите живи. Никола Марковски е управител и продуцент на състава – уредник на огромните им участия и концерти. В гайдарския състав пораства и идващото потомство гайдари, над 70 деца. Техни музикални ръководители и учители са Маргарит Маргаритов и Красимира Чуртова, с които също се срещаме.

 101 каба гайди, гр. Смолян

Гайдарски състав " 101 каба гайди " е напълно самоинициативен. Състои се от над 150 гайдари на възраст от 6 до над 75 години.

В него свирят както професионални музиканти, по този начин и фенове - инженери, чужденци, лекари, даже и кметове. Пъстра комбинация от хора, обединени от любовта си към фолклора и родопската музика, които посвещават немалка част от свободното си време точно на гайдата.

През 2012 година са основните участници спомогнали за слагането на връх на Гинес – 333 каба гайди свирят по едно и също време. За поддръжката на самодейността, многочисленият гайдарски състав, като читалище „ Хр. Ботев-1871 ” - Смолян е удостоено с грамота за читалище, изпратило най-вече гайдари при слагане на върха, а Костадин Илчев – с грамота за основен диригент.

 Женски гайдарски състав към 101 каба гайди

През 2018 година, по концепция на Костадин Илчев, се образува и уникален женски гайдарски състав. В него свирят три генерации девойки и дами участници в огромния състав.

През 2019 година, отпразнуват своя 15 рожден ден със независим концерт в зала 1 на НДК, който провеждат без помощ от институциите. Залата е цялостна.

Често стават част от огромни спортни и културни събития. От мачовете на Кубрат Пулев-Кобрата, бенефиса на Христо Стоичков до годишнини на огромните спортни клубове и концертни участия на български реализатори.

Мястото, на което се срещаме за изявлението и фотосите е бул. България, в Стария център на Смолян. Там се намира и самото читалище „ Христо Ботев “, в което състава организират своите подготовки и уроци по гайда. Това е единствената свободна дата за декември, в която можем да съберем част от тях за фотоси. Почти всеки уикенд са на участия в разнообразни краища на страната. А в делничните дни съвсем всички от тях работят. Гайдарски съставът е самоинициативен и се устоя не от страната, а от символичния членския импорт и своите участия.

 Xiaomi 13T Pro

Камерата на Xiaomi 13T Pro е създадена в колаборация с Leica, което е съществено пазарно преимущество за хората, които обичат да снимат с телефон.

Системата от камери включва съществена камера 50МР с 1/1,28`` размер на датчика и 24 мм еквивалентно фокусно разстояние; телефото обектив 50MP, 50mm f/1.9; и широкоъгълната камера 12MP със 15mm f/2.2. Това значи доста детайлни фотоси - с ярки цветове, с богат контрастност и с минимално количество звук даже при нощните изображения.

Телефото камерата има дизайн с плаващ фокус, който разделя 5-те асферични лещи на две групи. Това разрешава фокусиране на разстояние от 10 см., с което може да постигнете впечатляващи портретни или макро фрагменти. Селфи камерата е с резолюция 20 MP.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР