Какви ще са новите мерки срещу коронавируса и какъв ще

...
Какви ще са новите мерки срещу коронавируса и какъв ще
Коментари Харесай

Премиерът Янев: Формация на Петков и Василев може да се яви на следващите избори

Какви ще са новите ограничения против ковид и какъв ще е контролът по спазването им? За мигрантите, идните избори и парите в страната – какво ще завещае служебната власт на идващия постоянен кабинет?

За COVID-19

„ Многократно съм казвал, че ръководството на здравната рецесия е в ръцете на здравните управляващи. Тя е в ръцете на здравният министър, епидемиологичния съвет и доцент Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат оптимално добре обосновани на база на наличната информация”. Това съобщи в студиото на „ Здравей България” по NOVA служебният министър-председател Стефан Янев.

„ В здравния съвет влизат разнообразни хора, които би трябвало да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неизбежно. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на опазването на здравето. Той е най-близко до тематиката на казуса и има най-голямата експертиза по темата”, добави Янев.

Решението по какъв начин да се продължи с ръководството на Коронавирус рецесията ще бъде взето през днешния ден или на следващия ден.

„ Бизнесът и стопанската система би трябвало да работят. Смятам, че всеки от нас е задоволително виновен, с цел да предприеме нужните ограничения и да се предпази”, сподели министър председателят.

„ Подготовката на лечебните заведения и техният потенциал беше коментиран в нашия проект. При нужда те ще имат опция да усилят потенциала си. Мерките са сложни ", уточни Янев.

„ Преди една седмица са наложени характерни ограничения за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да заобикаляме скупчването на тези хора в градския превоз и в постройките. Направено е плаващо работно време”, изясни министър председателят в отговор на изказванията на бизнеса, че ограниченията се ползват единствено при тях.

Той добави, че на доста обществени места, където се събират огромни групи от хора, ограниченията не се съблюдават. Именно това ще е повода за стягането на ограниченията, точно по тази линия, изясни Янев.

За наложителната имунизация

„ Има страни, които вкараха наложителната имунизация за избрани групи от обществото. Ние нямаме такова желание и не предвиждаме подобен вид ограничения. Ваксината е единственият рационален аргумент, даден от науката. Дори и да не те защищити на 100% от болестта, то тя подсигурява, че ще бъде прекарано доста по-леко”, съобщи министър-председателят.

„ В лечебните заведения и обществените домове процентът на имунизираните чиновници е задоволително висок. Разбира се, приказваме за релативност на смисъла на думата „ достатъчно”. Там има и случаи на хора, които не могат да се имунизират заради болест или други проблеми. Създава се една среда на говорене и рецензия към другите. Нека да бъдем по-спокойни по тематиката и да търсим причините. Фактите са по-добри от емоциите”, сподели Янев.

„ Темпът на имунизация у нас не е висок и всички знаем този факт. Кампаниите, които организираме, разчитат само на положителното отношение на хората. Разчитаме, че с идното начало на образователната година хората ще се възползват от опциите, които предлага нашата здравна система. Ние се намираме в доста добра обстановка, в която можем да избираме сред 5 ваксини. Много страни нямат този избор”, приключи Янев тематиката.

За обезщетенията за бизнеса и медицинските служащи

„ Всички тези средства са планувани в плана за актуализация на бюджета, който беше импортиран от служебното държавно управление. Самият развой по актуализацията му е в Народното събрание и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв тип. Те могат да трансформират доста от параметрите”, изясни Янев.

„ Здравното министерство е оценило действително труда на хората, които са на първа линия в битката със болестта. Смятаме, че по този начин се реализира цялостна правдивост сред хората, които са 24 часа в отделението и тези, които имат по 2-3 пациента дневно”, уточни той.

За сюжетите за изборите

„ Ако е належащо, мога да извършвам ролята на министър председател и в едно последващо служебно държавно управление. Все отново това е решение на президента”, сподели Янев.

„ Организацията на изборите не е лек развой, въпреки да наподобява рутинно деяние. Датата за президентските избори се избира от Народното събрание. Президентът ще дефинира датата за парламентарните избори, дружно с указа за преустановяване на това Народно заседание. В огромна степен решението за избори 2в1 зависи от депутатите. Държавата е подготвена да провежда изборите и в двата случая. Ако изборите са 2в1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, уточни министър-председателят.

За политическата рецесия

„ Не можем да бъдем сигурни в нищо към този миг. Очевидно се намираме в една перманентна политическа рецесия. Кризата е на политическото водачество и посланичество. Говорим за феномен, който се откроява доста ясно. Има липса на връзка сред партиите и обществото. Гражданите не се усещат задоволително добре показани от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни възможни нови политически проекти”, изясни Янев.

За Асен Василев, Кирил Петков и тяхното присъединяване в нов политически план

„ Разбира се, че аз бих дал своя вот за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще вземат участие в подобен план, следва да забележим. Аз бих се присъединил във всеки един план, който работи за България. Етикетите би трябвало да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са съдружие от хора с идентични мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, сподели Янев.

„ Всичко е допустимо. Този план би могъл да се яви и на идващите избори и това е въпрос на технология. Не съм квалифициран да ги разисквам, тъй като не съм правил такова изследване. Предстои да видим”, добави Янев.

За листата „ Магнитски”

„ По отношение на този акт ние нямаме дебат с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато приказваме за спомагателни имена, имаме две писти на деяние. Едната опция е американското държавно управление да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо следва. „ Българският списък” е единствено осведомителен и има за цел да предизвести компаниите да бъдат задоволително внимателни. Той към този момент си изигра ролята”, сподели Янев.

За мигрантската вълна

„ Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази подготвеност е 24 часа. От Афганистан към този момент са изведени несъмнено количество жители, които са работили с американското държавно управление. В нужда за обезпечаването на тяхната защита и отбрана, НАТО основава подобен контингент. Там е планувано да има и лекари, и психолози. Това е филантропична интервенция с стеснен мандат”, сподели още той.

„ Всички разбори сочат, че обстановката ще провокира сериозна мигрантска вълна. Ние работим интензивно в това направление и към този момент сме взели съответни мерки”, изясни министър председателят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР