Какви са шансовете ни да спечелим милиони? Какви са шансовете

...
Какви са шансовете ни да спечелим милиони? Какви са шансовете
Коментари Харесай

Не мислете никога за провала: 11 ключа към късмета на Алман

Какви са възможностите ни да спечелим милиони? Какви са възможностите ни да открием същинската обич? Изобщо – какви са възможностите ни да реализираме в живота това, което желаем?

Шансовете да реализираме в живота това, което желаеме, са налице, само че за задачата е нужно да притеглим шанса на своя страна.

Как по-успешно да привличаме шанса? Отговор на този въпрос дава концепцията за 11 ключа към шанса.

Концепцията за 11 ключа към шанса е дело на Даниел Алман – психолог и специалист по личностното развиване от Франция, който я предлага в книгата си “11 ключа към същинския шанс ” през 2006 година

Алман акцентира, че шансът не е просто кьорав късмет, случайност, орис или влечение, което носим вечно в себе си. Напротив – късметът е линия на характера, която се придобива и развива. Някои хора построяват шанса в детството си, други в зрелост. Няма граници за достигнането му. Всички ние разполагаме с капацитет за шанс, само че девет от 10 души не знаят по какъв начин да стигнат до него, написа novavizia.com.

Късметлиите ползват, без да си дават сметка за това, избрани мисловни и поведенчески привички, които прокарват пътища до феномена “късмет ”. Чрез елементарни за асимилиране привички всеки може да притегли повече шанс в живота си.

Даниел Алман откроява 11 ключа за “отключване ” (привличане) на шанса:

Дайте независимост на въображението си да подхранва фантазиите и упованията ви.

Предпочетете оптимизма.

Доверете се на персоналните си желания.

Култивирайте тайния глас на интуицията си.

Бъдете отдадени 100% на това, което вършите.

Не се тревожете за мнението на другите.

Използвайте ефикасно опциите на мисълта.

Не мислете в никакъв случай за неуспеха.

Подсигурете практическата страна на дейностите си.

Намерете средства да действате ефикасно.

Засилете опциите си за непринудено деяние.

Всички тези единадесет способа за привличане на шанса са взаимно свързани. Те биха показали своя цялостен капацитет, когато се ползват във взаимоотношение, с други думи – всички дружно. Очевидно, оптималният резултат няма да се появи изведнъж, още на същия ден, а последователно. С непрекъснати тренировки 11-те ключа към шанса приближават индивида до осъществяване на благополучни феномени.

Да разгледаме по-подробно всеки от 11-те ключа към шанса.

1. Дайте независимост на въображението си да подхранва фантазиите и упованията ви

Твърде доста хора си не разрешават да мечтаят или фантазират за най-хубавото, което би могло да им се случи. Това се трансформира в подобен табиет, че те са уверени, че нямат нито въображение, нито креативност, вследствие на което в никакъв случай не прибягват до въображението си, защото се считат лишени от такова. Причините за сходен отвод от фантазии за живота са доста, само че главните са две – или в ранна детска някой е убедил тези хора, че фантазиите не водят до нищо, с изключение на до загуба на време, или някой им е повторил хиляда пъти, че да се мечтае е рисковано и рисково, тъй като неизбежно ще последва отчаяние или страдалчество.

За да избегнат разочарованието, доста хора стопират да мечтаят. Това е пагубно във връзка с привличането на шанса, защото в случай че човек стартира да се лимитира, той се лимитира цялостен живот и самичък се отхвърля от правото си да стане това, което в миналото е мечтал. Ето за какво, първият ключ към привличане на шанса е да подхранваме фантазиите и упованията си, с цел да се трансфорат те в действителност. Докато вършим това не трябва да забравяме, че фантазиите са продуктивни единствено, в случай че се показват посредством дейности.

2. Предпочетете оптимизма

За доста хора скептицизмът е знак за умереност и натурализъм. Нерядко за тях оптимизмът е синоним на доверчивост, присъща на несериозните хора, които се залъгват с илюзии. Но с цел да имаме шанс в живота, какви би трябвало да сме – песимисти или оптимисти? Достатъчно е да премислим практическите последици от едното и другото и отговорът ще се наложи от единствено себе си.

Ако мислим песимистично, то единственото бъдеще, което ни е отредено, е обезпечено отчаяние и провали. Логично, откакто единствената вероятност, която имаме към света е, че всичко ще върви единствено на зле.

Но в случай, че сме песимисти, по какъв начин бихме могли въобще да сме самодейни и съзидателни, да реализираме амбициозни проекти и да постигаме високи резултати? Това би било невероятно. Сега да си представим, че сме цялостни с възторг и оптимизъм. Вярваме в бъдещето и в себе си, с силата на инициативността и творчеството. Изхождаме от правилото, че колкото повече действаме, толкоз повече ще усилваме възможностите си за триумф, т.е. ще привличаме шанса.

Очевидно следователно нашата съзидателност и мотивация ще бъдат свободни и доведени до най-много. Ще имаме проекти, ще се гмуркаме в живота и да гледаме ведро на действителността, с неизменност и сила. Няма да пропуснем нито една опция, която ни даде животът.

Ето за какво, вторият ключ към привличане на шанса е да изберем оптимизма пред скептицизма. Тогава шансът ще бъде по-често на наша страна.

3. Доверете се на персоналните си желания

Кое е по-добре – да се вслушваме в гласа на разсъдъка и на общоприетите схващания, които са ни втълпени, или да слушаме сърцето си, т.е. личните ни най-искрени стремежи? Например, би трябвало да избираме специалност, любовта на живота си или къде да живеем. Кого да последваме – разсъдъка или сърцето?

Да предположим, че гласът на разсъдъка предопределя житейските избори, които вършим. Що се отнася до специалността, безсмислено е да се колебаем – би трябвало да станем банкер, нотариус, аптекар или огромен предприемач. Половинката ни следва да е от богат жанр, сериозен/сериозна, да мисли доста за работа и малко за развлечения. Ще би трябвало да живеем в къща отвън града, на тишина и успокоение, и да се храним само със здравословни неща, предложени от персоналния доктор.

Подобен живот, въпреки организиран и постоянен, нерядко е безплоден и отегчителен. При живот, в който всичко се прави в името на това, което повелява разсъдъкът, е елементарно след време да изпаднем в отчаяние или меланхолия. При това състояние би било мъчно да демонстрираме висока креативност, въображение, мотивация и деятелност, а без тези неща мъчно бихме могли да притеглим шанса на наша страна.

Ето за какво, третият ключ към привличане на шанса е да се доверим на персоналните си желания, т.е. на спонтанната си вътрешен глас. Тя не е гаранция за триумф, само че ще ни даде убеденост, че живеем живота си по собствен метод, който сами избираме, с цел да реализираме задачите и фантазиите, които най-вече ни харесват.

4. Култивирайте тайния глас на интуицията си

Интуицията е възприятие, усещане или разбиране, което се постанова непринудено в съзнанието ни без да се замисляме.

Интуицията може да се отнася до бъдещето, до резултат от деяние, до същинската природа на някой човек, до решението на даден проблем, до развиване на взаимоотношенията… до доста и разнообразни неща. Следователно, интуицията ни подава изпреварващам информация, без забележими рационални аргументи.

Често се споделя, че дамите имат по-развита вътрешен глас от мъжете. Това не е задоволително тъкмо! По-скоро, дамите употребяват повече интуицията си за разлика от мъжете, които са научени да мислят строго разумно и рационално, даже когато става дума за нещо изцяло алогично и ирационално.

Даниел Алман обръща внимание, че в интуицията няма нищо ирационално. При нея става дума за изключително тъкмо познание, което придобиваме неумишлено. Без да осъзнаваме, нашият мозък регистрира смайващо количество информация, близо 10 пъти повече от тази, която възприемаме умишлено, и сходна информация мозъкът запечатва и трансформира в потребни квазирефлекси. Мозъкът складира, класира и основава връзки сред тази информация и на това се дължи фактът, че от време на време знаем доста неща, без даже да допускаме, че ги знаем.

Ето за какво, четвъртият ключ към привличане на шанса е да култивираме тайния глас на интуицията си, т.е. да се научим да се вслушваме в него и да му се доверяваме. Когато интуицията е в противоречие с разсъдъка, по-добре е да се вслушаме в нея. В множеството случаи няма да съжаляваме.

5. Бъдете отдадени 100% на това, което вършите

Основната спънка, която хората срещат при осъществяване на своите фантазии е не толкоз неналичието на пари, злонамерени дейности или непредвидими събития, а неспособността за довеждане на проектите до сполучлив край.

Подобна некадърност всекидневно се подхранва от подозренията, които изпитваме в личните си благоприятни условия, които ни пречат да изживеем това, за което мечтаем. Твърде честото мъдруване дали сме способни и дали имаме нужната подготвеност, или пък нямаме, в избран миг се трансформира в самоосъществяващо се пророчество и най-после всичко това се трансформира в една голяма спирачка за реализиране на проектите ни.

Ето за какво, петия ключ за привличане на шанса е да сме отдадени на 100% на това, което вършим – положение в логиката на психиката, известно като  “поток ”. Така можем да обезвреждаме неприятния табиет да размишляваме над себе си и над аргументите за неуспеха ни.

6. Не се тревожете за мнението на другите

Много хора се тревожат прекомерно за мнението на другите. Но даже и близките да им мислят единствено най-хубавото, никой не е на тяхно място. Никой не мисли и не усеща като тях.

Ако се тревожим прекалено за мнението на другите, просто губим контрол над живота си. Започваме да живеем съгласно другите, а не със себе си и за себе си. Това надалеч не е най-хубавият, нито най-сигурният метод да притеглим шанса. Ако попитаме 100 души по какъв начин би трябвало да постъпим в някаква комплицирана обстановка, евентуално ще получим 100 разнообразни отговора. И нищо няма да реализираме! Ако мнението на другите се разграничава от нашето, това ще породи в нас подозрение, което единствено ще пораства и от ден на ден ще ни сковава.

Поради тази точно причина в никакъв случай не би трябвало да се съобразяваме с мнението на другите, смята Даниел Алман. Освен при едно изключение – когато непринудено и твърдо се причисляваме към мнението, което ни се предлага, без значение дали сме го желали или не.

Ето за какво, шестият ключ за привличане на шанса е да не се тревожим за мнението на другите. По-правилно е да избираме и вършим това, което усещаме, че е вярно и потребно за нас самите.

7. Използвайте ефикасно опциите на мисълта

Една от най-сериозните спънки пред привличане на шанса е неефикасното мислене. Под “неефикасно мислене ” Даниел Алман схваща мислене, което спъва индивида и поражда подозрение.

Например, може да имаме забавна бизнес концепция, реализирането на която ще докара до реализиране на фантазиите. Изведнъж в мозъка нахлуват дестабилизиращи въпроси от вида на “Ще бъда ли кадърен да се оправя? ”, “Дали няма да се проваля? ” и “Дали няма да банкрутирам и да изгубя всичко? ”.

Подобни въпроси, сами по себе си, са потребни за разбор на настоящата обстановка, само че в случай че мислим главно върху тях, мъчно ще се заредим с креативност, мотивация и непримиримост. Неефикасната мисъл сковава съзидателността, инициативността и действието. Ефикасната мисъл има тъкмо противоположния резултат. Тя подтиква към деяние. С нейна помощ развиваме нашата проактивност и търсим решение на проблемите. Ефикасната мисъл е мисълта на съзиданието, действието и триумфа. Но по какъв начин да я продобием? Даниел Алман поучава да свикнем да си задаваме въпроса “Какво би трябвало да направя, с цел да се получи? ” И да мислим единствено за това.

Ето за какво, седмият ключ за привличане на шанса е да използваме ефикасно опциите на мисълта. Постепенно по този метод ще се трансформира в наш табиет да използваме мозъка си за деяние, деяние, деяние.

8. Не мислете в никакъв случай за неуспеха

Човешкият мозък е изключително сензитивен към заобикалящата го среда. Прекарваме единствено един-два часа в болница и ето, че си тръгваме в тъмно и подтиснато въодушевление. Или, излизаме на среща с остроумен остарял другар и по-късно се усещаме радостно и леко.

Начинът ни на мислене образува нашата настройка, а тя на собствен ред предопределя нашите дейности. Ако посредством всичко, което ни заобикаля – хора, събития, информация и други програмираме мозъка си за отрицателно мислене, нормално ставаме пасивни.

Ето за какво, постоянно когато изникне забавна концепция или опция, която да развием, Без да си даваме сметка започваме неумишлено да мислим за какво и по какъв начин тя няма да стане. “Много е мъчно! ” “Ужасно е комплицирано! ” “Това е невероятно! ” Подобни мисли за неуспех нахлуват в главите ни, те натрупат показа за все по-страшни бедствия и въображението ни блокира. Как да се научим да мислим действено и резултатно? Даниел Алман поучава при всеки проблем, който поражда, да се постараем да си представим всички решения за превъзмогването му и да се съсредоточим единствено върху това, гледайки с надежда и религия в бъдещето.

Ето за какво, осмият ключ за привличане на шанса е да не мислим в никакъв случай за неуспеха. Така ще развием натурален табиет да мислим за триумфа, не за неуспеха.

9. Подсигурете практическата страна на дейностите си

Очевидно е, че план или самодейност, които действително са неосъществими, са обречени на провал. Затова, преди да действаме, следва да се уверим, че това, което сме решили да предприемем, е постижимо.

Как да разберем дали едно деяние е постожимо или не? Като умоваме с часове, дни, седмици? Със сигурност не! Прекалено дългите подозрения водят до неуверена духовна настройка, което внушава още повече съмнения и песимистични вероятности.

Ето за какво, деветият ключ към привличане на шанса е да подсигурим практическата страна на дейностите си.

Нужно е да търсим отговора във обстоятелствата и действителността. Единствено те са надеждни, защото са несъмнено доказателство за това кое е осъществимо и кое – не. Също по този начин, би трябвало да се обръщаме за помощ към хора, които са имали сходни проблеми на нашите и към този момент са минали по същия път, имат дълъг опит, правили са изследвания. Тези специалисти могат да отстранен подозренията ни и да ни покажат ясно верния път.

10. Намерете средства да действате ефикасно

За да ни се усмихне шансът, без значение от естеството и мащаба на нашите проекти, би трябвало да освободим мозъка си, да активизираме всичките си благоприятни условия и да се посветим основно и само на дейностите, нужни за реализиране на резултата, към който се стремим.

В живота не всичко тече по авансово открития проект. Възникват всевъзможни паники и грижи – финансови, фамилни, междуличностни, здравни, административни, които отклоняват вниманието ни от дейностите, които вършим. Това въздейства отрицателно на нашата успеваемост.

Ето за какво, десетият ключ към привличане на шанса е да намерим средства да действаме ефикасно.

Нужно е да създадем такава организация на работата си, че да я създадем допустимо най-ефективна. Това постоянно ще изисква да изберем подобаващата среда и обграждане, в което да работим, както и да съберем нужните финансови средства, с цел да действаме.

В множеството случаи, когато мислим за действието, ще намерим и верния път за неговото реализиране.

11. Засилете опциите си за непринудено деяние

Този единадесети и финален ключ към привличане на шанса е най-важният, най-решаващ и най-необходим, съгласно Даниел Алман, за оползотворяване на нашия капацитет (капитал) от шанс.

Каква е основната причина хората да не оползотворяват своя капацитет от шанс? Некомпетентността? Липсата на средства? Нереалистичните стремежи? Нищо сходно! Алман показва, че хората не реализират мечтаното заради напълно друга причина – те не имат вяра в себе си задоволително дълготрайно време, с цел да кацне шансът на рамото им.

С други думи, те авансово се отхвърлят, без в реалност да са пробвали шанса си, или стопират по средата на пътя, уверени, че в никакъв случай няма да реализират задачата си. Това, което им липсва, е постоянство.

Ако имаме концепция, план, предпочитание или блян, които желаеме да забележим сбъднати и сме се уверили, че това е нещо в действителност осъществимо, от сериозно значение е да действаме, действаме, действаме, с твърдо неизменност и без да се отхвърляме, с изключение на единствено в случай че низ от обстоятелства не ни покажве, че не сме на прав път.

Даниел Алман отбелязва: “Никой малшанс не устоява на дейните дами или мъже. ”

Когато превърнем действието – спонтанното и градивно деяние – в наш приоритет, шансът ще ни служи правилно. Просто би трябвало да действаме непринудено, без доста да мислим, без да разсъждаваме, без да умуваме, и доста скоро тази техника ще стане за нас естествено деяние.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР