Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България

...
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България
Коментари Харесай

Румен Цонев: Икономическата война е глобална и засяга всички

Какви са директните и косвените резултати за фирмите в България от войната в Украйна, какви ограничения вземат и какви са прогнозите им. Това разясниха мениджъри по време на, проведена от " Капитал " на 15 март. Тук можете да видите коментара на изпълнителния шеф на " КЦМ 2000 " Румен Цонев.
Как се отразява войната в Украйна на бизнеса и активността на КЦМ след всички други усложнения, които металургичният бранш изпита в последно време? - Войната в Украйна въздейства на КЦМ по този начин, както въздейства на цялата европейска общественост, на цяла България и на всички компании в страната. Ситуацията е доста тежка. Преди всичко като хора обръщаме внимание на хилядите жертвани животи, на разрушенията, на страданието, потребността. Това е първото, което визира всеки от работещите в нашата компания.

В корпоративно отношение ние нямаме доста огромен бизнес с Украйна и Русия, имаме някои дребни доставки, за които търсим различни източници, само че в случай че военният спор е районен по-скоро, икономическата война е световна. И проблемите следват един след различен. Нашите компании са отворени към целия свят, ние доставяме първични материали от целия свят, продаваме изделията си и в логистично отношение изпитваме към този момент съществени проблеми. Разбира се, надяваме се в Черно море да се запазят опциите за превоз, макар че последните дни видяхме затваряне на Босфора, само че се надявам, че това е единствено краткотрайно и се дължи на неприятното време.

Следим какво се случва, опитваме се да реагираме, само че би трябвало да имате поради, че в такава обстановка, общо взето, акцентираме на краткосрочните ограничения, търсим краткосрочни решения, които да ни задържат в съответната конкурентоспособност. Влиянието върху енергийните първични материали и върху техните цени е голямо, защото този район - Украйна, Русия, е един от районите, на които разчита в енергийно отношение цяла Европа. А металургичните компании са на първо място сила плюс модерни технологии, т.е. каквито и технологии да имаме, в случай че нямаме постоянна доставка на енергийни първични материали на конкурентни цени, ние по-скоро мъчно ще се оправим със международната конкуренция. Така че проблемите са доста съществени, само че и ние се надяваме да сме готови за посрещане на тези компликации.
Реклама

Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР