Какви са предизвикателствата и приоритетите пред Темида през новата 2022

...
Какви са предизвикателствата и приоритетите пред Темида през новата 2022
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред Темида в новата 2022 година

Какви са провокациите и целите пред Темида през новата 2022 година през погледа на консултантите на предаването " Законът и Темида ".

Ето какво обявиха специалистите:

Проф. Момяна Гунева , експерт по наказателно право:

" Това, с което стартира новото държавно управление, от моя позиция наподобява ненапълно като интервенция в работата на правосъдната власт . Те поемат задължения, които не знам до каква степен са в положение да изпълнят. На второ място, изборът на нов ръководител на Върховен касационен съд. Освен това ми се коства, че законодателството е в недобро положение, би трябвало да се поправят неточности от предходните години и да се върви напред. 

Относно оставката на основния прокурор и нужните промени в Конституцията, които да лимитират властта на основния прокурор, не съм доста сигурна до каква степен могат да бъдат извършени промени в Конституцията. Представих на 18 декември 2019 година, като член на Правния съвет при президента аз показах мнение за това по какъв начин би могъл да бъде краткотрайно отхвърлен от служба основният прокурор , когато има подозрение за осъществено закононарушение – не знам какво стана с това мое мнение и дали някой е видял това мое предложение. Смятам, че казусът на правосъдната власт не е някакво допустимо закононарушение, което ще извърши основният прокурор.  

Основните проблеми на правосъдната власт са безкрайното закъснение на делата. Друг сериозен проблем е, че България е една от дребното страни в света, в която лишените от независимост не могат да гласоподават – те са лишени от главно гражданско право! "

Нотариус Камен Каменов :

" Нека и през новата година да заложим на почтените и етичните подходи в връзките както сред нас, по този начин и сред клиенти и нотариуси . Нека всеки от сътрудниците да се усеща задоволен и еднакъв пред закона. 

Относно моите цели – когато си построен по някакъв метод с избрана ценностна система, ти следваш този метод на работа. Всеки един случай и проблем е значим за всеки един жител и всяка една компания. Държавата разчита с тази обществена функционалност на нас и ние би трябвало да оправдаем доверието . "

Адв. Елка Пороминска , ръководител на Асоциацията за дамите юристи:

" На първо място, юристът е лице, което се грижи най-много за ползите на клиентите, а тези ползи са напълно подвластни от метода, по който работи правосъдната система . Като мой приоритет и предпочитание във връзка с правосъдната система, имам две значими посоки – от една страна, експедитивност в производството, тъй като е значимо помощта и правораздаването да се получат в точния момент . На второ място, въвеждането на електронното правораздаване , ние от Асоциацията се борим към този момент няколко години. Така или другояче, електронното правораздаване куца.  За страдание този Единен портал за електронно правораздаване, който беше внедрен, се оказа, че не работи добре и беше спрян през лятото от ръководителя на Върховния съд. Към момента сме в " разкрачено състояние "... Сайтовете на съдилищата, популярност богу, към този момент са уеднаквени, само че не са качени всички правосъдни актове и това извънредно доста затруднява юристите – бих желала това да се промени през тази година.

Вълнува ме и концепцията за битка с насилието най-много против дами и деца , считаме да продължим и тази година. От тази позиция ми се коства, че е доста значимо да се вкара някакво образование на децата в учебно заведение за техните съществени права и за това към кого да се извърнат и какво да вършат. "

Проф. Таня Йосифова , специалист по гражданско и комерсиално право:

" Предстои година на доста очаквания най-много в региона на електронното правораздаване , още повече, че цялата правна колегия, както и жителите, чакат да проработи електронното правораздаване, което ще бъде в полза на цялото общество. Още повече, че бяха направени промени в Закона за правосъдната власт, беше призната и разпоредба от Висш съдебен съвет, също от 30 юни 2021 година влязоха в действие промени в Гражданския процесуалния кодекс. Тази към този момент продължителна промяна се показва в основаването на две електронни осведомителни системи – Единен портал за електронно правораздаване и единната осведомителна система за съдилищата. Тези две системи би трябвало да действат взаимосвързано. Трябва у обществото да се построи доверие в електронното правораздаване .

Недостатък на българската правораздавателна система е доста продължителното развиване на правосъдните производства. Електронното правораздаване би спомогнало да се реализира експедитивност и превъзмогване на пречките за реализиране на успеваемост на правосъдната система за всички. "

Доц. Ана Джумалиева , ръководител на Комисията за отбрана от дискриминация:

" Работим на високи обороти. Имаме планувани доста интернационалните срещи, пътувания, сключване на меморандуми за съдействие с институции, университети... Благодарим за трибуната, която ни дава вашето радио и вашето предаване. Защото в последна сметка една от главните наши задания е превантивната активност – да разпространяваме това какво е неравното отнасяне, какво е дискриминирането и по какъв начин да не се позволява. Ние с вашето предаване сме сътрудници в тази обща идея през годините . "

Адв. и експрокурор Захари Генов :

" Има една съществена концепция, идея за правосъдната промяна. Тя има за цел да се извършат съответни промени основно в Закона за правосъдната власт. Освен това се чака едно преструктуриране на Висш съдебен съвет – концепцията да има две колегии – съдийска и прокурорско-следователска. Предвиждат се също и конституционни промени, за някои от тях не е належащо Велико национално заседание. 

Преобладава едно разбиране, че прокуратурата следва да остане в правосъдната система. Целта е да се направи една метаморфоза на прокуратурата по метод, че тя да повиши своята успеваемост. Защото мнението и на експертите, и на жителите е, че Прокуратурата не работи доста дейно. Съдебната промяна обаче не е едностранен акт. Има една Стратегия за правосъдната промяна, която е 7-годишна и обгръща 80 страници, направени от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов. Той персонално счита, че правосъдната промяна би трябвало да стартира с оставката на основния прокурор Иван Гешев. Това не може да стане при сегашната обстановка, тъй като се чака, че в случай че този въпрос бъде комплициран на дневен ред, няма да има позитивен отговор. Т.е. няма да се стигне до промяна на основния прокурор. 

Целта обаче на правосъдната промяна е да се стигне до самостоятелен съд, да има една ефикасна и самостоятелна прокуратура и да има положително ръководство на цялата система. Заедно с това да се плануват едни ограничения за битка с корупцията . Това са дилемите, които би трябвало да извърши правосъдна промяна. "

Адв. и експрокурор Любомир Новиков :

" Не е хубаво новата година да стартира с рецензии. Слушам за тая промяна в правораздаването към този момент 30 години. Правораздаването е държавна функционалност, която вкарва ред сред личностите в обществото . Тази елементарна дефиниция е измислена още от Платон и Сократ. Струва ми се, че се злоупотребява с тази тематика. Става дума не за клиентите, а за това по какъв начин действа системата . Един от главните правила е правораздаването да се прави от грамотни хора. Трябва да има смяна в метода на мислене, тази смяна не е въпрос на пожелания, а резултат на образованието, възпитанието... Трябва да се създаде чувство, че правораздаването не е бащиния и е еднообразно за всички. Говорим за правова страна, а доста постоянно правото се ползва селективно

Д-р Орлин Колев , специалист по конституционно право и учител в СУ " Св. Кл. Охридски ":

" Всяка нова година все си поисквам по този начин необятно използваният от политическите партии " принцип на правовата страна " да бъде изпълнен със наличието, което народът чака, а не с бутафорното, каквото е политическото. Все ми се ще дебатът за правосъдната власт да бъде изнесен на едно качествено ново равнище. От дебата за независимостта на правосъдната власт да преминем към дебата за безпристрастността на решенията правосъдната власт. Това, което на процедура и народът чака от правосъдната влас т. Единствено и единствено безпристрастното решение на съответните проблеми би върнало и доверието към правосъдната власт от страна на народа. 

Що се отнася до политическите стремежи за смяна на Конституцията, ми се ще политическият спор да върви паралелно с експертния спор . "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР