Какви късметлии са тези хора! Най-евтините оферти за луксозни имоти

...
Какви късметлии са тези хора! Най-евтините оферти за луксозни имоти
Коментари Харесай

Басейни, вили, барбекюта: луксозните имоти на съдиите в България


Какви късметлии са тези хора! Най-евтините предложения за първокласни парцели отиват все при авторитетни хора от изпълнителната и правосъдната власт. Добрите предложения ги намират, по този начин както избрани каузи намират и избрани съдии.

Добра договорка, не ще и дума. Вила с басейн с минерална вода за 10 000 лв. (5112 eвро), колкото е на паянтова селска къща. Сайтът за проверяваща публицистика BIRD разкри, че с подобен парцел се е сдобил през 2016 година Георги Чолаков, ръководител на Върховния административен съд (ВАС) - един от тримата огромни в правосъдната система. “Беше добра оферта ”, споделя той пред BIRD за региона на курорт с минерален извор в с. Пчелин, община Костенец. Факт е, че данъчните оценки не са променяни от 13 години, само че не в това е казусът.

Офертата си намира индивида

В България се наложи една традиция - най-евтините предложения за първокласни парцели намират все високопоставени в изпълнителната и правосъдна власт персони. Забележително е какви късметлии са тези хора. Например някогашният към този момент ръководител на Антикорупционната комисия, на която имаше барбекю и сауна. Данъчната оценка на жилището на три равнища беше 452 786 лв., договорката е била подписана за 293 374 лв.. А след това е платен и гараж за 10 000 лв., другояче оценен на 42 134 лв..
Редакцията предлага
Ами всички тези положителни предложения, които са получили и осъществили политици от ГЕРБ в здания, издигнати от “Артекс ”? Вече, някогашният министър на правораздаването, актуалният ръководител на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, някогашният зам.-министър на спорта Ваня Колева, някогашният началник на Комисията за контролиране на известията Веселин Божков, прокурор Гергана Мутафова от Висш съдебен съвет, а също и Красимир Първанов, който от 2017-та държи “златната акция ” на страната в “Лукойл ”... “Биволъ ” - уеб сайтът, който извади нескрито бенефициерите, разгласява документи, които демонстрират, че отвън този кръг компанията е продавала жилища на неколкократно по-високи цени.

Получателите на даровете твърдят, че всичко е наред. Версиите постоянно са издържани - продажби, заменки, помощ от тъщи, тъстове, майки и татковци, шуренайки, огромни банкови заеми с повече от добра рента, отпускани стремително. Добрите предложения постоянно ги намират, по този начин както и избрани каузи намират избрани съдии. “Капитал ” разкри, че Георги Чолаков е председателствал трите състава на Върховен административен съд, произнесли се в интерес на частната лаборатория на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево “Евролаб 2011 ”, като преди този момент самичък разпределял делата на себе си. Правителството на “Продължаваме смяната ” постави големи старания, с цел да махне частната лаборатория, обвързвана с имена от подземния свят, от вратата към европейския пазар.

На пръв взор, на втори поглед…

На пръв взор всичко е наред - тъй като втори взор няма. Имотът в Пчелин наподобява толкоз преференциален, напряко подарък. А жилищната постройка и стопанската сграда на терена са истински фантоми - няма ги в документите по продажбата, само че пък са “документирани дружно с басейна в сателитни фотоси на Гугъл Earth от предходни години и участват на формалната фото-карта за 2011 година налична на уеб страницата на кадастъра ” (BIRD).

По времето, когато купува парцела, Георги Чолаков е бил ръководител на ІІ поделение във Върховния административен съд - това е отделението, което преглежда административни каузи, свързани с устройството на територията, Закона за кадастъра и имотния указател, строителство, капиталови планове и практикуване на строителен контрол и други Година по-късно оглавява Върховен административен съд, а по негово предложение отпред на второ поделение застава някогашният началник на Върховен административен съд Георги Колев.

При назначението на Колев за ръководител на Върховен административен съд той също се заплете в едни несъответствия в имотната си декларация, обяснявайки по-късно разликата от 1000 пъти с това, че заявил купена от брачната половинка му земя в декари, а не в квадратни метри. А неговото предопределение отпред на Върховен административен съд беше толкоз скоростно, че Висшият правосъден съвет даже не изчака справката от Сметната палата. Също по този начин скорострелно освободеното от него място като ръководител на Софийски градски съд (СГС) бе заето от фамилната другарка на Цветан Цветанов -.

През 2002 година Янева, като прокурист на татко си, купува два парцела от “Софийски парцели ”, а година по-късно бе арбитър по едно от делата за източване на общинското сдружение, по което би трябвало да съди тези, които са ѝ продали парцелите - единият на цена под данъчната му оценка. След като избухна абсурдът, Янева, в това време определена за ръководител на Софийски градски съд, се отдръпна от делото, а Висш съдебен съвет си изми ръцете по случая и по този начин и не откри етичен проблем в дейностите ѝ.

През годините свадите с “добрите предложения ” за наши хора не са спирали. През 2010 година да вземем за пример за магистрати, чиито родственици (децата им) в нарушаване на закона получили право на градеж в Приморско като извънредно нуждаещи се. Ставаше въпрос за съдии от Върховен административен съд, за които медии оповестиха, че са гледали каузи, по които страна е била община Приморско. Тогавашният ръководител на Върховен административен съд Константин Пенчев ги освободи, само че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не потърсиха отговорност - нито на магистратите, които не бяха единствено тримата съдии, нито на длъжностните лица и кмета на Приморско. След абсурда с терасата Пламен Георгиев пък бе върнат като прокурор в спецпрокуратурата, след това пратен и като консул във Валенсия. А през 2021 година спецпрокуратурата отхвърли да образува следствие против Цветанов по.

Политическото обслужване

Спецправосъдието към този момент не работи, само че все по този начин няма опция да се апелират пред съд прокурорските решения за отвод, прекъсване или преустановяване на досъдебно произвеждане. Все по този начин липсват присъди за корупция по високите етажи, установено за следващ път в следващия тазгодишен отчет на Европейската комисия за върховенството на закона.

Емилия Милчева

Поредните законодателни промени, за които Венецианската комисия даде следващи насърчения, още веднъж са на дневен ред, включително подсилване интегритета на правосъдната власт - и опасенията още веднъж са повече от очакванията за сполучливи промени. Още повече, когато основният прокурор и кохортата му ненадейно застанаха в първите редици на “реформаторите ” с самодейността да разискват “проблемите в правосъдната система ” с всички парламентарно показани партии.

Замесените в (имотни) афери магистрати имат своите заслуги към политически кръгове и техните повелители. Един “смачкал ” следствието на записите за “Мишо Бирата ”, различен издал калпави присъди, ревизирани след това, трети безобразно разтакавал каузи, четвърти разпънал чадър за оневиняване на различен услужливец и така нататък, и така нататък Затова и правораздаването, за разлика от положителните предложения, в никакъв случай не ги застига.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР