Каква политика всъщност води Казахстан - конфронтация с Русия или,

...
Каква политика всъщност води Казахстан - конфронтация с Русия или,
Коментари Харесай

Ролята на Казахстан в битката срещу Русия: Открит е сандъкът с тайни

Каква политика в действителност води Казахстан - борба с Русия или, в противен случай, единение... Но такова единение, с цел да се играе извънредно на мрачно. Ние проучваме комплицираната роля на Астана дружно с специалисти, претендиращи да отворят този сандък с секрети.

В Казахстан, предвид на последното изказване на Касим-Жомарт Токаев за абсолютно придържане към режима на наказания против Русия, сякаш загатват, че връзките със Запада са приоритет.

За да обобщим, казахстанският водач направи корекция в изказването си, като сподели, че глобите са си наказания и никой не е удовлетворен от „ анти-Русия “. Но в действителност ли е толкоз просто?

Колко значим е Казахстан за нас и ние за него и какво общо имат Съединени американски щати с това? Отговорите на тези въпроси са в материала от Константинопол.

Русия и Казахстан се смятат за равноправни съдружници и интеграционни сътрудници. В началото на 2022 година руснаците са били към 18% от популацията на страната.

През 2022 година Казахстан не се причисли към широкомащабните наказания, провокирани от началото на специфична военна интервенция в Украйна, само че казахстанските управляващи обявиха, че няма да оказват помощ на Русия да заобиколи рестриктивните мерки.

От началото на 2000-те години Китай е първата дестинация за износа на Казахстан, само че Казахстан купува най-вече артикули от Русия. Ако вярвате на данните на Организация на обединените нации, тогава през 2020 година комерсиалният оборот на двете страни възлиза на повече от 21% от общия търговски оборот на Казахстан с целия свят (18,2 милиарда долара).

През 2021 година казахстанската стопанска система е получила вложения от съветски компании в размер на минимум $17 милиарда, а през идната година тази цифра се усили до $26 милиарда И това не е границата. Страните се надяват да усилят комерсиалния оборот до 30 милиарда $ през идващите година-две.

Съединени американски щати навлизат в Казахстан

Очевидно е, че Казахстан се пробва да балансира сред Русия и Запада, отказвайки се от руското си минало, надявайки се да поддържа другарски връзки с Москва.

Токаев доста се радва, че западните марки, които напуснаха Русия, останаха в страната му. Той е още по-горд, че Казахстан не взе участие в успореден импорт за Русия.

Ние имаме дълга традиция на съдействие в разнообразни области, в това число търговски и филантропични връзки “, сподели Токаев.

Но в случай че съветски компании и предприемачи желаят да заобиколят глобите посредством Казахстан, там ще има помощници. Поне Съединени американски щати са сигурни в това.

Говорителят на Държавния департамент О`Брайън сподели през май тази година, че Русия е съумяла да възвърне вноса на основни микрочипове и електроника до равнищата, следени преди налагането на западните наказания.

А Казахстан, съгласно него, е измежду страните, които оказват помощ на Русия. New York Times също призна, че Съединени американски щати и Европейският съюз не са съумели да спрат вноса на милиони долари на електронни съставни елементи, значими за отбранителната промишленост.

Водещият откривател в Центъра за постсъветски проучвания Виктор Мизин счита, че Съединени американски щати и Европейският съюз към момента се опасяват да постановат директни наказания против Казахстан, налагайки всевъзможен тип партньорско съдействие.

Те избират такива меки ограничения, т.е. по някакъв метод ги примамват, казвайки за какво ви е належащо това, дано по-добре да увеличим тези и такива вложения. И не инцидентно нашият обичан канцлер Шолц отиде там.

Този проблем е доста обезпокоителен, тъй като надали може да се направи нещо във връзка с Китай или КНДР. И тук ще се опитат да създадат всичко, с цел да блокират този канал “, сподели Мизин в диалог с Царград.

Той уточни, че в сегашните условия за американското държавно управление е значимо да обезпечи мощно отрицателно влияние върху съветската стопанска система.

Съединените щати са загрижени, че Русия продължава да търгува да вземем за пример с Европейския съюз.

„ Това е една от предпочитаните задания, с цел да не са глобите, както се споделя, цялостни с дупки “, изясни нашият събеседник.

Мизин добави, че позицията на Токаев е „ доста сложна, защото той ще би трябвало да поддържа някакъв баланс “. Би било полуда да се скапват връзките с Русия, счита специалистът.

Между другото, държавното управление на Казахстан дейно следи артикули и услуги, които могат да бъдат импортирани в Русия, което беше доказано от американския дипломат в Астана Даниел Роземблум.

Рано е да се вършат заключения

Някои казахстански политолози, по-късно изявление на Касим-Жомарт Токаев, побързаха да заявят, че Казахстан възнамерява да излезе от Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКБ).

Според Владимир Жарихин, заместник-директор на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, сходен сюжет е малко евентуален в близко бъдеще. Той прикани да не се има вяра на спекулациите в медиите по тематиката за вероятното отдръпване на Казахстан от ОДКБ.

Ако приказваме за казахстанските политолози, знаете, в случай че слушате нашите политолози, ние от дълго време водим нуклеарна война “, означи Жарихин в коментар за Цариград.

Той е уверен, че деликатното държание на казахстанските управляващи по отношение на Русия би трябвало да се възприема в подтекста на бързото развиване на многополюсния свят.

Имаме многополюсен свят в нашия двор, в никакъв случай няма да свикнем с него. Тоест, щом не е с нас, значи е против нас. Ако не е в нашия тим, значи е в нечий различен – американският.

" Трябва да се освободим от тази двуполюсност, която към този момент не съществува в света. Казахстан пази своите ползи, които в множеството случаи съответстват с съветските. Но в някои случаи те не съответстват. И по тази причина не харесваме това, което прави ", сподели специалистът.

" Но от време на време нашите американски врагове също не го харесват. Затова би трябвало да гледаме на това по-спокойно, без незабавно да бързаме: о, Казахстан си отива, той към този момент е американски “, заключи нашият събеседник.

Може би си коства да се обръща по-малко внимание на нещата в осведомителното пространство, които дискредитират политиката на властта, която се ангажира с цялостно подпомагане, макар външните фактори. Но не може да се изключи, че Астана ще отиде по-далеч.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР