Каква е тази подправка, която от древни времена е по-скъпа

...
Каква е тази подправка, която от древни времена е по-скъпа
Коментари Харесай

Тази подправка е по-скъпа е от златото и е мощен афродизиак

Каква е тази фалшификация, която от антични времена е по-скъпа от златото? Цветовете с латинско наименование Crocus sativus силно припомнят лилави минзухари. Те избуяват наесен, освен това за няколко дни, а от всяко цветче (на ръка) се взимат единствено трите тичинки, което изяснява високата му цена и прякора " алено злато ".

80 на 100 от него се създава в Иран в Южен Хорсан и Хорсан Резави. В Европа един грам първокласен шафран от тази част на света може да стигне до 60 евро. В мол в иранския град Машхад накупих за всичките си другари дребни пликчета със същото количество по $ и половина.

Там научих, че преди първи петли служащите от шафрановите ферми към този момент са на полето, тъй като имат единствено няколко часа за жътва. Трябва да заловен времето преди цветовете да се отворят изцяло и слънцето да изгори нежните тичинки.

След като ги откъснат, производителите разполагат с не повече от 12 часа. След това цветчетата натежават и стартират да избледняват, а шафранът губи скъпите си свойства и става негоден. Още на плантацията, извънредно деликатно се отделят трите скъпи тичинки, които след това се сушат на слънце. За да се получи кг от подправката са нужни двеста хиляди цветчета. От едно поле събират не повече от осем кг. Не е учудващо, че международният рандеман на шафран е единствено 300 тона, 240 от които се създават в Иран.

Още в Древна Персия са посипвали пътя на сватбените процесии с жълтици и драгоценните венчелистчета. Използвали аления им цвят за основаване на фамозните миниатюри и сключване на царски укази. Персийският шах се къпел в шафран. Буквално! За него изготвяли специфични сапуни и парфюми.

В фамозното си произведение " Шахнаме "  поетът Фирдоуси разказва традицията да се намаже ръчичката на новороденото с шафран и да остави отпечатък на хартия. Подобна процедура била публикувана и при династията на Тимуридите. Управниците " подписвали " документи с шафранов отпечатък. А с цел да ознаменуват победа над врага хвърляли в ритуалния огън кехлибар и шепи от алената фалшификация.

В българския език има над 300 персийски думи, залегнали в поемата " Шахнаме " от Фирдоуси

Още античните лечители знаели за свойството на шафрана да усилва целебните свойства на други билки. В тези времена го смесвали с вино при значими дипломатически срещи, с цел да понижат степента на замайване, да запазят разсъдъка пресен и да избегнат махмурлука. Ястията с шафран хармонизират храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система, усъвършенстват работата на сърцето, черния дроб и жлъчката. Пигменти на 50 хиляди години, в които е употребен шафран, са открити на територията на Иран. Но и през днешния ден той е на всички места!

Любими ми станаха " бъркалки " от небет шекер с изящни венчелистчета, вградени в захарта. От тях кристалите получават наситено жълт цвят,  а чаят размесен и подсладен има компактен и паметен усет. Топлата напитка се сервира на гостите в символ на гостолюбие и респект, а наложителният за персийската кухня ориз има освен неповторим мирис и усет, ами и потребни свойства. Подправката съдържа витамини и минерали и повече от 150 потребни съставни елементи.

Най-силният ирански шафран се назовава " саргол " и съдържа единствено тичинки с червен пигмент. Способността му да " боядиса " храната и напитката е изключително мощна и по тази причина са нужни една-две.

Древната просвета Аюрведа твърди, че те имат горчиво-стипчив усет, даже ги назовава " металически мед ". С изострен послевкус и сгряващ капацитет за тялото. Шафранът придава на кожата чист загар и " вътрешна светлина ". Той съдържа мощно въздействащите антиоксиданти крацин и сафранал, които пазят клетките от свободните радикали.

На тях се дължи аленият цвят и ароматът на подправката. Те импулсират мозъка и понижават възпалението. Ако постоянно употребявате шафран, подобрявате кръвообращението, предотвратявате появяването на бръчки и изглеждате по-млад. А аз се чудех за какво иранските дами са толкоз красиви и недокоснати от времето!

Шафранът е неразрешен в първите месеци от бременността, тъй като може да провокира импровизиран аборт, само че пък работи удобно при кърмене и е скъп по време на менопаузата, снабдявайки организма с нужния калций и протеин. Освен това е афродизиак за мъжете.

Как го употребяват в Иран?

Иранците вършат сладолед с шафран, поръсен с печен шам-фъстък. Ако ви се случи да попаднете в тази страна, безусловно си поръчайте, написа БНР.

Традиционният ирански пудинг шоле-зард, който е значима част от религиозните празници, също е невероятно да бъде подготвен без фамозните тичинки. Те се прибавят и в ориза, само че не се варят с него. Добавя се дребна порция, подправена с шафран, която се сервира най-отгоре на блюдото с бял ориз и всеки си смесва. Вече загатнах за " близалките " набат, с които подслаждате чая, а след това на дъното намирате изящни червени венчелистчета. Но има и бучки захар със същите функционалности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР