Каква е схемата за ползване и плащане от страна на

...
Каква е схемата за ползване и плащане от страна на
Коментари Харесай

Георги Тенев пред ФАКТИ: Отстъпката от 25 ст. е рецепта за фалит на малките бензиностанции

Каква е схемата за прилагане и заплащане от страна на страната за компенсацията от 25 ст. на литър всеобщо гориво, само че до 50 литра. По тематиката пред ФАКТИ приказва Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

- Г-н Тенев, по какъв начин ще се регистрира в комерсиалния обект тази отстъпка от 25 стотинки, когато зареждаме на бензиностанция?
- Формулата за 25 стотинки отстъпка от цената на всеобщите горива умерено можем да кръстим рецепта за банкрут на дребните бензиностанции. Самата методика на даването на тази отплата е по този начин записана, че дребните бензиностанции може и да не я дочакат. Имам поради, че ще банкрутират преди да си получат парите от страната. Нека да е ясно, че ние, от Асоциацията, поддържаме концепцията да се даде такава отплата, само че това да си го направи страната. А не посредством стопански субекти и изяснявам за какво. Методиката е по този начин направена, че тези 25 стотинки на литър - до 50 литра на зареждане, ще се дават от самия краен пропагандатор на горива, т.е. от бензиностанцията. А по-късно ще се прихваща от ДДС-то, което търговецът има да внася или директното сумата ще би трябвало бъде възобновена от страната. При търговията с горива сега цената на едро и тази на дребно е съвсем една и съща. Говорим за разлика на дребно до 4 стотинки на литър, която варира съгласно деня. При междинните търговци разликата всеобщо е 2 стотинки. И те нямат Данък добавена стойност за възобновяване. За подобен марж приказваме. Какво се случва, в случай че обектът няма да внася Данък добавена стойност, против което да се приспадат тези въпросни 25 стотинки. Така нещата отиват на възобновяване, което лишава сред три и четири месеца в България.

- Значи търговецът дотира зареждането, регистрира месечния си размер продажби и тогава страната би трябвало да му го възвърне, в случай че има Данък добавена стойност за прихващане. Ако няма Данък добавена стойност за прихващане, отиваме на вид за възстановяване…
- Точно по този начин. По наши сметки става въпрос за към 25 000 лв. на бензиностанция на месец. Толкова ще коства тази отплата. Търговците ще дадат на хората тези пари, а след това ще ги чакат от страната. Говорим за оборотни пари.

- Става въпрос за четирите типа всеобщо гориво – бензин, дизел и двата типа газ – пропан-бутан и метан?
- Да, тези горива ще употребяват отстъпки. Мярката е добра, само че, отново споделям, дано страната да я направи сама.

- Колко са дребните обекти в страната?
- Около 3500. Смятайте за каква сума става въпрос. Това са 87,5 млн. лв.. В бюджета са заложени към 180 млн. лв.. Дали ще стигнат? Никой не може да каже.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР