Каква част от заплатата взимаме след пенсия? Пенсиите на нидерландците

...
Каква част от заплатата взимаме след пенсия? Пенсиите на нидерландците
Коментари Харесай

Каква част от заплатата взимаме след пенсия?


Каква част от заплатата взимаме след пенсия? Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последното им чисто заплащане.

“Работим на смени, в това число през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст ”, споделя Фарид от Франция. Той е синдикалист и стачкува дружно с над 1 милион французи против проектите на държавното управление да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Но това, което е призрачен сън за французите, е фантазия за германците, които скоро ще се пенсионират на 67,пише Дойче веле.

Системите са доста разнообразни, споделя Моника Куайсер от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Но някои неща си наподобяват в множеството страни: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, предстоящата дълготрайност на живота се усилва. И би трябвало да се реши по какъв начин да бъде разпределена спомагателната тежест, тъй че да не бъдат натоварвани единствено най-младите. Всичко това би трябвало да се финансира. ”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са изключително значими: обществени разноски, т.е. какъв брой коства съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

В редица страни обособените браншови и групови съглашения плануват разнообразни изключения. Действителната и нормалната възраст за пенсиониране обаче не се разграничават толкоз доста. Редица страни ще усилят пенсионната възраст през идващите години. Във Франция тя към момента е относително ниска, само че даже и там би трябвало да сте плащали съвсем 42 години вноски, с цел да можете да се пенсионирате на 62 години без никакви удръжки, изяснява Куайсер.

Колко в действителност получават пенсионерите в Европа? От Организацията за икономическо сътрудничество и раз съпоставят по този начин наречения “нетен коефициент на заменяне ”, т.е. каква част от последния чист приход получават хората след пенсиониране. Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последната им чиста заплата. Тези на гърците – дават отговор на 84% от последната заплата, при италианците този % е 82 на 100, при французите – 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%). Литовците получават още по-малко (31%). По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз към 2020 година българите са получавали 74% от чистата си заплата. Според Национален осигурителен институт обаче към 2021 година чистият коефициент на заменяне в България е бил едвам 59.2%.

Моника Куайсер споделя: “Ако се вземе за основа критерият „ най-хубава пенсия “, то сигурно има някои южноевропейски страни, които към момента подсигуряват относително висок коефициент на заменяне ”. Но тъкмо тези страни отделят и доста по-голям дял от брутния си вътрешен артикул за пенсии. Пари, които липсват в други сфери.

Италия и Гърция изразходват съвсем 16% от Брутният вътрешен продукт за пенсии, Франция – 13,4%, а Германия – 10,4%. За разлика от тях Нидерландия изразходва едвам 5%, а Ирландия – единствено 3%. Въпреки това всеки, който е живял или работил в Нидерландия от 15-тата си година нататък, получава минимална пенсия в размер на 1218 евро. Много браншове са задължени да оферират и фирмени пенсии. В Нидерландия обаче възрастта за пенсиониране също се покачва.

Смесени системи с няколко разнообразни стълба на финансиране, каквито има в Нидерландия, съществуват също по този начин в Дания и Швеция и действат добре, счита Куайсер. Германската система също не е неприятна, “но Германия е изправена пред съществено застаряване на обществото ”, което основава проблеми.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР