Както знаем, зеленчуците съдържат много голямо количество витамини и минерали.

...
Както знаем, зеленчуците съдържат много голямо количество витамини и минерали.
Коментари Харесай

Запазете витамините при готвене на зеленчуци с тези лесни съвети

Както знаем, зеленчуците съдържат доста огромно количество витамини и минерали. Някои способи на готвене обаче могат да ги унищожат. Тази публикация има за цел да покаже по какъв начин вярно да готвим зеленчуци, с цел да се насладим освен на техния усет, само че и да усвоим всички потребни субстанции, намиращи се в тях.

Хубаво е да готвите цели зеленчуци, когато рецептата го разрешава. Когато сложите нарязания зарзават в гореща вода или в тиган, вие излагате на топлота частите от него, които са богати на витамини и минерали.

Ако въпреки всичко се постанова зеленчуците да се загреят, то е добре да бъдат нарязани на доста дребни късчета, тъй като по този начин ще се изгубят доста по-малко хранителни субстанции, в сравнение с в случай че бъдат нарязани на едро. Може да ви се стори необичайно, само че е желателно зеленчукът да не се бели.

Ако въпреки всичко се постанова да се обели, то би трябвало да е допустимо най-тънко със специфична белачка или нож. Най-богатата на витамини, минерали и хранителни субстанции част на зеленчука се намира тъкмо под кожата му. Преди да започнете да готвите зеленчуци е добре да ги поставите в гевгир и да ги измиете с вода, която е на стайна температура. Преди да ги нарежете, би трябвало да ги измиете още веднъж. Така ще бъде предотвратена загубата на водоразтворими витамини.

Когато готвите зеленчуци е желателно да го вършиме на пара или на доста слаб огън. Предполагам знаете, че когато зеленчуците се готвят на пара това става на парна кошница, върху която се подреждат зеленчуците и се поставят върху тенджера с вряща вода.

 Приготвяне на чорба

Ако просто ги варите в елементарна тенджера, просто ги покрийте с вода и намалете котлона на междинна степен. Желателно е водата да не завира, а просто да образува балончета. Водата, в която сте готвили зеленчуци, е добре да се резервира, а не да се изхвърля.

Без значение кой способ на готвене употребявате, водата постоянно поема част от питателните субстанции, отделени от зеленчуците при тяхното готвене. Тази вода може да бъде употребена като основа на супи, сосове и яхнии. По-полезно ще е да задушите зеленчуците, вместо да ги запържвате. Може просто да ги сотирате в уок с доста малко лой.

По този метод зеленчуците се запечатват и в тях се резервират питателните им субстанции. Нарязаните на ситно зеленчуци се готвят по-бързо. Трябва да избягвате да печете зеленчуци, изключително в случай че са нарязани.

Ако ще печете картофи или други кореноплодни зеленчуци, е добре да ги поставите цели в тавата и да ги покриете с фолио. Фолиото не се маха при целия развой на печене на зеленчуците. И не на последно място, с цел да предотвратите загубата на витамини, поднасяйте ги незабавно, откакто са сготвени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР