Както всяка година организацията за защита на животните в България

...
Както всяка година организацията за защита на животните в България
Коментари Харесай

Защо е опасна пиротехниката за животните?

Както всяка година организацията за отбрана на животните в България " Четири лапи " прикани да не използваме пиротехника за Нова година.

Животните чуват ясно звуци, които човешкото ухо не долавя. А какво ли се случва с домашните ни любимци, птиците, бездомните кучета и котки, когато не могат да си обяснят шума от новогодишните фойерверки?

Домашните ни любимци са един от типовете с най-хубав слух на Земята. Всъщност в топ пет на животните с най-хубав слух влизат прилеп, слон, куче, котка, кон. Тези 20-30 минути гледане на светлини за хората в действителност са цяла вечер стрес, който остава с любимците ни за цялостен живот. Пиротехниката е рискова за животните заради няколко аргументи:
Причинява огромен стрес, предизвика суматоха и комплициране у нищо неподозиращите животни, което може да докара до спомагателни беди. Основна причина е доста домашни любимци да се губят точно по празниците. Завладяни от стрес и загуба на ориентировка, те не намират пътя до дома. Дезориентацията и инстинктът да намерят леговище карат доста животни да губят визия за останалите рискове в близост (натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят, и изпадат в още по-голяма суматоха. А това постоянно има съдбовен край. В доста случаи пиротехниката е причина за частична или цялостна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и за поведенчески и психологични проблеми. Води до сериозни физически пострадвания, изключително при бездомните или дивите животни. Когато раните не се третират с лекарство, животните изпитват агонизираща болка и в доста случаи даже умират.
От  апелират да забравим за пиротехниката и да се спрем на няколко по-евтини и по-приятни за всички други възможности, с които да отпразнуваме Нова година. Между тях попада бенгалският огън, сапунените мехурчета, балоните с LED светлини, лазарен проектор и летящи фенери. Струва си да опитаме. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР