Както всеки парламент и 48-то Народно събрание ще започне със

...
Както всеки парламент и 48-то Народно събрание ще започне със
Коментари Харесай

Росен Желязков срещу Никола Минчев – първият дуел в 48-ия парламент

Както всеки парламент и 48-то Народно заседание ще стартира със разногласия кой ще стане първият човек в страната, тъй като по Конституция ръководителят на Народното събрание е пръв измежду равни, само че в действителност първият човек в републиката.

Номинацията на ГЕРБ за поста е Росен Желязков, човек с дълъг стаж във всички равнища на властта, с богат административен опит.

 

От втората по величина партия „ Продължаваме промяната “ оферират Никола Минчев, който беше свален от поста ръководител на 47-ия парламент.

 

И двамата претенденти за високата позиция са адвокати, само че везната сякаш наклонява в изгода на  блестящия админ и комуникатор Желязков.

 

И двамата усетиха в разнообразни интервали „ жилото на политиката “. Тежка е короната на ръководителя на Народното събрание, против него валят непрекъснати обвинявания, че толерира един или различен народен представител, една или друга парламентарна мощ. Не един бяха опитите през годините да бъдат свалени редица шефове на парламенти и някои от тях бяха сполучливи.

 

Нека си спомним другояче диалогичния проф. Герджиков, който стана първият за последните 15 години свален ръководител на Народното събрание при сполучлив избор на опозицията. Така че ръководителят на 48-ото Народно заседание би трябвало „ да носи на пердах “.

ГЕРБ са непреклонни – Росен Желязков има качествата за този пост. Росен Желязков е един от хората, които постоянно са били доста близо до водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе част от екипа му като кмет на София, по-късно ориста го води в Министерския съвет, когато още веднъж бе компактно до Борисов, определен към този момент за министър председател на страната. Тогава Желязков стана основен секретар на Министерския съвет.

 

Създава усещането на отзивчив, само че е извънредно обмислен в думите и прецизен в  дейностите си. Желязков е бил и ръководител на Агенцията за електронно ръководство, а Агенцията дава отговор за осведомителната сигурност, която е основна за националната сигурност. Бил е и транспортен министър. Удържа на доста рецензии и обвинявания. Беше оневинен по аферата „ Костинброд “.

От " Продължаваме промяната " считат, че поради брилянтната работа на Никола Минчев в предходния парламент, както и поради персоналните му качества и експертизата, той е най-достойният претендент. Минчев се опита да сплоти влезлите в огромни разпри партии в 47-ия парламент, направи опит да е диалогичен, само че не съумя. Той беше свален като ръководител на 47-ия парламент с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Сега същите надали биха го подкрепили.

 

До абсурда с оставката на Минчев се стигна, откакто сред него и опозицията избухна спор в пленарната зала по време на чуването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от Има Такъв Народ, поради проблемите в държавната политика по отношение на Северна Македония. На Минчев като младеж беше даден късмет да сплоти другояче разядинения парламент, само че това се оказа сложна задача за него, тъй като младостта носи своя сексапил в политиката, само че въпреки всичко дългогодишният опит си споделя тежката дума.

Разбира се, не всеки политик, врял и кипял в политическите процеси, е запазил достолепието си и образци за това в българската политика са доста. Пък през последните години политиката у нас стана комплицирана задача, за чието решение са нужни политици с доста качества, нещо като почтени наследници на Моцарт в политиката.

 

Председател на Народното събрание се избира с нормално болшинство. На този стадий не е ясно дали " Възраждане " ще поддържа Желязков за началник на Народното събрание, само че е ясно, че хората на Костадинов ще повдигнат собствен любимец за поста. 

 

Ако партиите реализиран единодушие за избора на Желязков, това е причина за възможен консенсус и за държавно управление. Ако нито една от двете кандидатури не получи поддръжка, тогава ще влезе в деяние поговорката " Двама се карат, третият печели ". Изборът на началник на Народното събрание ще бъде обект на пазарлъци. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР