Както вече стана ясно, премиерът консерватор на Унгария спечели убедително

...
Както вече стана ясно, премиерът консерватор на Унгария спечели убедително
Коментари Харесай

Орбан става за трети път премиер с гласовете от провинцията

Както към този момент стана ясно, министър председателят реакционер на Унгария завоюва безапелационно трети следващ мандат и неговата партия - ФИДЕС, още веднъж има 2/3 болшинство в Народното събрание. Това значи, че може да направи промени в конституцията. Евроскептичният Орбан беше избран отново при близо 70% изборна интензивност.

Уверен, както съвсем постоянно без вратовръзка, Орбан излезе пред своите последователи, с цел да разгласи победа. В акцията той заложи на миграционната карта, показа са за Спасителя на християнска Унгария и съумя. Разпокъсаната съпротива излезе от изборите още по-съкрушена, а водачите на втората и третата по величина партии - Йобик и социалистите подадоха оставки, предде Българска национална телевизия.

И въпреки изборната карта на Унгария да се оцвети в оранжево нощес, в столицата болшинството от хората бяха на ръба на отчаянието.

"Той даже нямаше предизборна стратегия, единствено омразата против мигрантите. През последните 4 години тук не се случва нищо друго с изключение на антиимигрантска политика ", съобщи унгарка.

Изборите демонстрираха дълбокото разделяне сред млади, които гласоподаваха за опозицията и старите, сред огромния град и провинцията, от където пристигна и огромната поддръжка за Виктор Орбан.

"Случи се нещо сходно на Англия и Съединените щати , тъй като в случай че погледнете по какъв начин гласоподаваха хората - болшинството, които избраха опозицията, са от столицата, а провинцията гласоподава за държавното управление ", разяснява маджарин.

Никой не предполагаше, че ФИДЕС ще загуби, само че и възможностите за безусловно болшинство не бяха огромни.

Според Едит Згут - анализатор по външна политика, аргументите за това са няколко.

"Това тактическо гласоподаване, с което опозиционните партии допуснаха, че хората ще дадат своя глас за най-силния опозиционен претендент, просто не проработи, изключително имайки поради обстоятелството, че те не съумяха да се координират задоволително и да си сътрудничат. Това е от една страна. Но е значимо да споменем и в каква среда са опозиционните партии - изборният закон е изработен по този начин, че да оказва помощ на най-голямата партия ", разяснява тя.

Големият въпрос в този момент е по какъв начин Орбан ще употребява конституционното си болшинство. На вътрешнополитическата сцена се чака да стартират промени в правосъдната система. Промяна във външната политика не се чака, съгласно Згут.

"Правителството ще продължи отвличащата вниманието остра антиевропейска изразителност и политика и ще се пробва да подкопае легитимността на европейските институции като в същото време Виктор Орбан ще се пробва да балансира сред Изтока и Запада като се пробва да задълбочи връзките с страни като Русия или Китай ". Малък знак и за това какво да чака Унгария е обещанието на Виктор Орбан в дните преди вота да си оправи сметките със своите съперници.

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си сътрудник и съобщи, че цени високо другарството на България с Унгария, само че в това време от ОССЕ регистрираха ксенофобия, враждебна среда и липса на бистрота в предизборната акция.

Защо източноевропейците харесват водачи като Орбан?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР