Както вече стана ясно, моряците от кораба Царевна пристигнаха на

...
Както вече стана ясно, моряците от кораба Царевна пристигнаха на
Коментари Харесай

Моряк от Царевна: Не беше весело! Нападения към нас нямаше, но снарядите и ракетите падаха близко!

Както към този момент стана ясно, моряците от кораба " Царевна " дойдоха на родна земя. Те бяха прибрани с държавния аероплан. Машината кацна на Лещите Варна.

14 български жители и един жител на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. 

" Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – Министерство на външните работи, всички институции, които бях част от тази задача. Сега фокусът ни е към другия транспортен съд – този в Черноморск ", съобщи във Варна министър председателят Кирил Петков, представен от Нова тв.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че страната е в непрекъсната връзка с капитана на " Царевна " още през цялото време на рецесията. Тя е безапелационна, че интервенцията по евакуацията е проведена напълно от държавното управление.

" Бяхме подготвени, без значение кой има превес на пристанището – украинската или съветската страна ", сподели Петков.  

" Надяваме се да има наследник кулоар за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск ", сподели министър Генчовска. От кораба " Рожен " са евакуирани шестима души, поискали това.

Властите увериха, че са поддържали връзка и са получили подпомагане от корабособственика. 

" Като същински капитан, капитанът на " Царевна " сега единствено желае да резервира кораба, не се усеща заплашен ", сподели министър председателят.

" Не беше радостно. Нападения към нас нямаше, само че снарядите и ракетите падаха близко ", изясни асистент механикът. По думите му, военни са ги извели до Донецк, по-късно са стигнали до Ростов на Дон, а оттова в Сочи.

" Искам да благодаря на господин Марков (бел. ред. - Антон Марков от ситуационния център на МВнР), страната и Руската страна, те ни оказаха цялостно подпомагане ", сподели различен от моряците.

" Ескортираха ни, пазеха ни, доста човешко отношение ", съобщи Веселин Славчев, втори асистент капитан.

" Изключително тежко, не е прелестно да те стрелят начело и откъм гърба, военните дейности се водеха в региона на нашия параход. Щети има.  Над 10 попадения има по парахода ", съобщи Стефан Янев, трети монтьор на парахода.

Българските моряци са приютили и сирийски за няколко дни.

" Обстановката на пристанището се възстановява ", сподели Даниел Стефанов, шеф на компанията корабособственик. " Всички корабособственици сме си създали действия и към Украйна, и към Русия за синия кулоар. По кораба има следи от шрапнели. Надявам се, че корабът ще може безвредно да се прибере до България, когато е допустимо. Ще има изпращане на различен екипаж. Ще беседваме и с другите корабособственици. Тези, които останаха на борда, го направиха по свое предпочитание ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР