Както вече е ставало ясно, все още най-големите чуждестранни инвестиции

...
Както вече е ставало ясно, все още най-големите чуждестранни инвестиции
Коментари Харесай

Работещите в чужбина българи все още вкарват в България много пари

Както към този момент е ставало ясно, към момента най-големите задгранични вложения в България са парите от емигрантите ни. Става въпрос за към 100 млн. евро на месец, а единствено за интервала януари-април в българската стопанска система, само че най-вече в потребителската част, са влезнали 400 млн. евро емигрантски пари, което значи по към 3,5 млн. евро дневно, сочат данните на Българска народна банка, представени от Investor.bg.
В случая обаче приказваме единствено за парите, минали по банков път и то преводите за над 2500 евро. Със сигурност това прави сумите, вкарвани от българските емигранти назад в страната, доста по-големи, разяснява в. " Сега ".
По публични данни от последните години най-вече пари идват от Съединени американски щати, Испания, Италия и Гърция. Именно в тези страни има най-вече българи, изкарващи препитанието си. Най-често емигрантите пращат спестени средства на свои близки в родината, с цел да им оказват помощ за заплащане на битови смети, на заеми, за покриване на разходи за лекуване и за обучение. Част от сумите, идващи от чужбина, влизат в имотни покупко-продажби - за покупка на апартамент, къща, вила. Друга част се насочват към покупката на автомобил.
Най-рядко емигрантите употребяват припечеленото зад граница, с цел да стартират някакъв бизнес вкъщи - сами, с родственици или с другари. В годините на високите лихви много суми влизаха на депозит в български банки, само че в този момент при проценти, клонящи към нулата, тази алтернатива не е изключително привлекателна.
Българските емигранти са превели на своите близки в България 2,4 милиарда $ през 2018 година, твърди отчет на Световната банка (СБ) за миграцията и развиването. Тази сума се базира на формалните данни на Българска народна банка, само че се пробва да направи оценка за действителните прехвърляния, отчитайки и неофициалните канали на напредване на парите.
Въпреки че сумата наподобява внушителна (3.8% от брутния вътрешен артикул на страната), България не е толкоз подвластна от тези " вложения ", колкото са да вземем за пример Албания, Сърбия, Армения, Грузия, които получават от своите работещи зад граница жители прилив на капитал, еднакъв на 9-12% от Брутният вътрешен продукт. Но картината у нас наподобява друга, в случай че се съпоставяме с Румъния, Литва, Естония, където емигрантските пари са от порядъка на 1,8 и 2,6%.
Според отчет на държавното управление, показан предходната година, стотици хиляди наши сънародници се трудят в други страни, до момента в който българската стопанска система " плаче " за работна ръка (само в границите на Европейски Съюз са над 700 000). В документа се съдържа стряскащ извод за загубите, които България търпи от това, че цяла войска от умни, знаещи и работливи хора са отпътували зад граница. Пропуснатите изгоди за българската стопанска система поради големия експорт на работна ръка се пресмятат на над 4 милиарда лева годишно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР