Както стана ясно още вчера, Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем

...
Както стана ясно още вчера, Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем
Коментари Харесай

Версиите на прокуратурата за смъртта на пилота Валентин Терзиев и привлечения обвиняем по делото

Както стана ясно още през вчерашния ден, Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата " Граф Игнатиево " поради случая от предишното лято, при който почина водача Валентин Терзиев.

Обвинението идва година и половина, откакто по време на обучение изтребителят МиГ – 29 се разруши в Черно море при обучение.

Докладът на " Военна полиция " от юли 2021-ва година отхвърля версията, че проблем е бил отводът на системи от самолета. Отбелязано беше, че при срещата на самолета с водата, турбокомпресора се е въртял с високи обороти, което от своя страна предполагало, че моторите са работили на нараснали режими.

От " Военна полиция " отхвърлиха и втората версия, която е проверявана – разрушение на изтребителя или поразяване на водача при гърмеж на ракета. В отчета е посочено, че останките са открити групирани в радиус на към 100 метра, на 70 метра дълбочина, под водната повърхнина и то повече от седмица след злополуката. Компактният тип на останките и фактът, че при аварийно-спасителните и издирвателни дейности са се следили петна от керосин на повърхността на водата, показвало, че самолетът не се е запалил. И по този начин се прави изводът, че самолетът се е разрушил в резултат на среща с огромна скорост с водната повърхнина и тези опустошения са станали под водата.

Третата версия беше призната от прокуратурата като допустима. В предварителния отчет беше записано, че най-вероятно водачът не е проконтролирал ситуацията на самолета при маньовър, а запасът от височина е дала спомагателна убеденост на водача за излизане от тренираната офанзива. Пилотът не е възстановил вярната ориентировка на състояние в пространството и по тази причина не е излязъл от спешната обстановка.

Като съпътстващи аргументи са посочени и неправилната оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите, които са траяли насочването на водача, макар високата скорост на целта, както особеностите на нощните полети и неправилното систематизиране на вниманието преди излизането от офанзивата.

Всички тези заключения бяха направени преди да бъде разчетена черната кутия на самолета. След като беше разчетена, военното ведомство сподели, че данните удостоверяват първичните изводи на " Военна полиция ".

Сега Темида споделя, че досъдебното произвеждане е формирано поради " немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха ". Прокуратурата показва, че заради високата скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, отговарящият не забранил на водача да организира стрелбата с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта му. Защото след пукотевица от височина малко над 1000 метра, Валентин Терзиев не е разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзивата, след което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

" Прокуратурата доста се забави с повдигането на обвиняването ", уточни Съби Събев, дълги години служил във Военновъздушни сили.  Първите Ф-16 се чакат през 2025-та година. На МиГ- овете водачите ще летят най-малко до края на 2023-та година,заради войната в Украйна, която направи невероятно ремонтирането и поддържането им в Беларус или Русия.

Коментар на дамата до починалия водач Валентин Терзиев за повдигнатото обвиняване няма. Но по част от мненията й в обществените мрежи излиза наяве, че продължава да се вълнува за положението на бойната авиация.

" България е богата страна с мъдри ръководещи ", е явно ироничния й коментар към скорошната информация, че Румъния ще купи 32 използвани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия.

" Крайно време беше!...и без това по-добре в пенсия, в сравнение с затвор ", пък беше коментарът й на терзанията на командира на " Граф Игнатиево ".

В скорошно изявление бриг.-ген. Николай Русев заподозря " чистка в авиацията " за всички, които са обслужвали съветската техника, с цел да бъдат освободени и да останат тези, които ще експлоатират Ф-16.

Жената до починалия водач подполковник Валентин Терзиев заведе дело против Министерството на защитата за неизплатени близо 70 хиляди лв. поради 3 хиляди часа изключителни наряди. Това стана през сина на Валентин Терзиев, който е директен правоприемник.

Това дело още продължава, споделиха от Министерството на защитата за " Хоризонт ". И допълниха, че всички останали компенсации и застраховки все още са били изплатени на сина и на майката на подполковник Валентин Терзиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР