Както сръбското, така и унгарското висше ръководство направиха публични изявления,

...
Както сръбското, така и унгарското висше ръководство направиха публични изявления,
Коментари Харесай

Унгария и Сърбия възмутени от налога на газовия транзит от страна на ППДБ и ГЕРБ

Както сръбското, по този начин и унгарското висше управление направиха обществени изказвания, осъждащи новия налог, който България наложи върху съветския газ, преминаващ през техните граници, провокиран от новото законодателство, признато предишния петък, 13 октомври, оповестява The Hungarian Conservative.

Газопроводът „ Турски поток “, който улеснява доставката на по-голямата част от вноса на природен газ в Унгария, минава през България.

Източноевропейската нация в този момент се стреми да събере спомагателни 1,2 милиарда евро годишни данъчни доходи посредством новата такса от 10,2 евро за мегаватчас, въведена върху съветския газ.

Очевидно обаче това поражда опасения в страните, разчитащи на доставките от тръбата, които в този момент би трябвало да понесат обилни спомагателни разноски - освен Унгария, само че и Сърбия и Австрия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич беше измежду първите, които се изрекоха по въпроса, като сподели:

„ Това е огромен проблем за нас. Това ще докара до фрапантно нарастване на цената на газа с спомагателни 100 евро за 1000 куб. м газ. Това е ужасяващо нарастване и ние ще приказваме с българската страна. И това [решение] не би трябвало да важи за Сърбия “, представен от сръбския вестник „ Политика “.

Междувременно министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто разяснява злополучното развиване по време на визитата си в Москва, Русия, за Руската енергийна седмица, още преди да бъде признат новият български закон.

Според унгарския уебсайт за бизнес вести Portfolio той сподели, че унгарското държавно управление е в контакт със сръбското и българското управление по въпроса, като добави, че неговият кабинет е подготвен да предприеме стъпки, с цел да попречи на българското законодателство да одобри закони, които засягат отрицателно Унгария.

Той продължи да твърди всички, че достатъчното доставяне на Унгария с газ не е застрашено, защото има задоволително запаси в резервоарите за предпазване, с цел да покрият към този момент 62 % от годишното ползване на страната. Министър Szijártó обаче също акцентира:

„ Това явно е недопустимо. Ако държава-членка на Европейски Съюз заплашва доставките на газ на друга държава-членка, това просто опонира на концепцията за европейска взаимност, европейските правила “, към момента съгласно Портфолио.

Президентът на Сърбия Вучич удостовери, че възнамерява двустранни диалози по въпроса с българския си сътрудник Румен Радев.

Тази среща обаче може да не е доста ефикасна.

В интерес на истината, тази нова цена беше прокарана от демократичната, мощно проевропейска партия на премиера Николай Денков „ Ние продължаваме смяната “.

Освен това в България президентското несъгласие може да бъде преодоляно с гласоподаване с нормално болшинство, тъй че най-многото, което Радев може да направи, е да върне законодателството назад в Народното събрание за ново гласоподаване, където евентуално ще бъде признато още веднъж.

Депутатът Венко Сабрутев от ръководещата българска партия показа мощните си настроения за новия закон, като сподели, че „ България сама взема решение какви такси да вкара за преноса на газ през нейна територия “ и даже стигна до страните, които се опълчват „ Унгария и Сърбия би трябвало да търсят опция “, в случай че не харесват новия закон на неговата партия.

Унгария, както и останалата част от Европа, мина през огромно нерешителност през лятото на 2022 година, когато цените на силата ненадейно скочиха до небето вследствие на руско-украинската война.

За благополучие, от този момент те паднаха до рационална сума и благодарение на програмата за понижаване на комуналните услуги на унгарското държавно управление останаха релативно ниски и налични за унгарските жители.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР