Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото

...
Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото
Коментари Харесай

С какви предизвикателства се сблъсква Топлофикация Русе заради войната в Украйна?

Както сме привикнали, ще се напаснем с новата обстановка. Колкото по-бързо, с толкоз по-малко загуби, съобщи инж. Севдалин Желев

Изпълнителният шеф на "Топлофикация Русе " инж. Севдалин Желев дава отговор на настоящи въпроси с оглед актуалната обстановка в Украйна.

- Използват ли се в Топлофикация Русе въглища от Русия?

- Да, за жалост използваме от години въглища от Русия. Разчитаме на доставки точно от там, тъй като въглищата са с по-високо качество и са по-калорични от българските.

- В последната година има ли повишаване на цената и очаквате ли в допълнение повишаване по отношение на последните събития?

- През последните 2 години въглищата нарастнаха с близо 300%, а цената на топлинната сила едвам с 11%. Само за 1 година и цената на въглеродните излъчвания се повиши с 300%. Производството на сила от въглища става все по-скъпо.

- Какво ще се случи, в случай че доставките на въглища от Русия бъдат ненадейно прекъснати?

- Имаме задоволително въглища на склад, които да обезпечат производството до края на отоплителния сезон. Но в последна сметка, в случай че се стигне до там, ще бъдем принудени да търсим снабдители от Европа или Азия. Не бих споделил, че е добър вид, тъй като там цените са още по-високи.

Надявам се да не се случи в околните няколко месеца. Ако се случи на следващия ден, ще имаме огромен проблем, само че в случай че проектите ни за диверсификация на горивата се осъществят, ще бъдем наранени от сходно прекъсване, само че в доста по-малка степен.

- Ще ни обясните ли за какво?

- Топлофикация Русе от дълго време се е ориентирала към ограничение на потреблението на въглища за възстановяване на екологичните индикатори. В момента работим по внедрявнето на три газови когенератора с обща мощ 21 мегавата. Проектът е във крайна фаза и по проект през лятото би трябвало да произвеждаме сила от природен газ. По проект с помощта на тях отвън отоплителния сезон ще работим единствено на природен газ. На този стадий по време на отоплителния сезон планираме да работи и топлофикационен казан.

На природния газ и на биомасата разчитаме на този стадий за екологичното произвеждане на сила и последователно понижаване на въглищата.

- А в случай че бъдат спрени доставките на природен газ и въглища по едно и също време, какво ще вършиме?

- Както за доставките на въглища, по този начин и за доставките на природен газ съществува неопределеност, няма по какъв начин от в този момент да знаем какво ще последва. Както сме привикнали, ще се напаснем с новата обстановка. Колкото по-бързо, с толкоз по-малко загуби.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР