Както съобщава журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра

...
Както съобщава журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра
Коментари Харесай

Тази пролет Китай ще изстреля на безпилотна тестова мисия новия си космически кораб

Както оповестява журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра и тегло 21.6 тона е към този момент дошъл на космодрума Уенчан и бива подготвян за полет. Скоро ще дойде и неговата ракета-носител “Лонг Марч 5B ”.

Интересното е, че тестовата задача на кораба ще бъде аналог на теста на американския транспортен съд “Орион ” през 2014-та година. Също както при тогавашния полет, новият транспортен съд на Китай няма да лети в ниска околоземна орбита, а ще доближи до разцвет от 8 000 километра, преди да се завърне към Земята и да тества системите си за нахлуване в атмосферата и парашутите.

Самият профил на задачата демонстрира, че китайците имат намерение да употребяват този транспортен съд за пилотирани експедиции оттатък околоземна орбита и до Луната. На борда му могат да летят шестима астронавти или композиция от трима астронавти и 500 кг потребен товар. Вероятно преди Китай да изпрати хора до Луната, корабът ще бъде употребен за обслужване на новата китайска орбитална станция.

Друг любопитен факт е, че топлинният щит не е вграден към кораба – това значи, че след задача той може да бъде подменян, а корабът да лети наново. Това ще е първият отчасти преизползваем пилотиран галактически транспортен съд на Китай.

В случай че ракетата-носител “Лонг Марч 5B ” дойде на космодрума през февруари, както е планувано, наземните екипи имат потребност от два месеца, с цел да я приготвят – затова може да чакаме изстрелването най-рано през април. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР