Както на всички избори, няма как и сега да няма

...
Както на всички избори, няма как и сега да няма
Коментари Харесай

Политолог пред Дарик: Паритетът прави ситуацията много трудна за прогнозиране

" Както на всички избори, няма по какъв начин и в този момент да няма напрежение. От друга страна това, което получаваме като картина сега от предварителните изследвания -този паритет сред ГЕРБ и ПП-ДБ - също ни държи в напрежение ".

Това сподели в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио политологът от социологическа организация " Тренд " Евелина Славкова.

" За всяка социологическаагенция е значимо да познае изборните резултати и подредбата. Няма сериозна социологическа организация, която желае да обърка резултатите, с цел да може по-късно да носи тежестта на това, че е сбъркала. Но има такива обстановки, които не разрешават, в последна сметка социологията има своите ограничавания. Сега огромният въпрос е коя ще бъде първата политическа мощ. Паритетът сега прави обстановката доста сложна за прогнозиране ", добави Евелина Славкова.

" Чисто професионално подготовката за екзитпол и редом броене ме държи в напрежение ", сподели от своя страна социологът от организация " Маркет линкс " Добромир Живков.

" Това, което персонално за мен остава с по-сериозна въпросителна, е следения избор – всеки избор, който не е достоверен. С връщането нахартиената бюлетина оценките са разнообразни, мъчно е да се стигне до точна оценка какъв брой би бил следеният избор, купеният избор.Може да бъде и 3%, и 7%, 8%, даже 9 може да стигне, не можем да преценим. Това е нещото, което може не просто радикално да промени борбата за първо място, а и разпределението надолу по веригата ", разяснява още социологът.

Евелина Славкова пък изрази мнение, че вотът от чужбина не е без значение. " Имахме обстановки в тези две години, в които се вижда, че вотът от чужбина не е довел до някакво генерално катурване, само че сигурно в обстановка, когато нещата са на ръба, тези гласове имат изключително значение. Този избор не е величествен, само че може да докара до напълно друга политическа обстановка ", уточни политологът.

Добромир Живков е на мнение, че сегашните избори сигурно ще бъдат с по-лошо качество от предходните.

" На изборите в последните две години дълбаем дъното.В един миг просто няма да се признава легитимността на едно държавно управление, тъй като преклаено малко хора ще са дали своят вот за него ", разяснява от своя страна Евелина Славкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР