Както можеше да се очаква, намеренията на правителството да свърши

...
Както можеше да се очаква, намеренията на правителството да свърши
Коментари Харесай

Добри пожелания и безотчетност: Правителството `празнува` три години борба с корупцията

Както можеше да се чака, желанията на държавното управление да свърши действителна работа в битката с корупцията, се заключават в писането на тактики, пътни карти и декларирането на положителни планове. В последните три години, макар повдигането на тематиката, двукратното внасяне в Народното събрание на антикорупционен закон и подготвянето на трети подобен, който на процедура не се разграничава изключително доста от предходните два, химерата " битка с корупцията "  продължава да натрупа митологеми.

За напъните, които държавното управление поставя в това направление, показателна е работата на Националния съвет по антикорупционни политики . Той е основан с разпореждане № 136 от 29 май 2015 година на Министерския съвет и досега е заседавал тъкмо три пъти, макар че в член 5 от него е посочено, че това би трябвало да се случва " най-малко един път на два месеца " без да се броят изключителните съвещания.

Също по този начин Съветът има правото да желае от премиера да разпорежда на Главния инспекторат. Досега това не е направено нито един път, излиза наяве от отговор от администрацията на Министерски съвет на питане на OFFNews. 

За предходната година антикорупционният съвет е заседавал един път като е приел пътна карта, с която се оферират промени в Наказателния кодекс. С тези промени за битка с корупцията в администрацията се предлага да се инкриминира корупционното държание в... частните компании. В същото време Съветът е дал период до 20 август обособените министерства да изпратят одобрените си антикорупционни проекти. Нещо, което беше заявено още със основаването на антикорупционния съвет през 2015 година Тогавашният му председател вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че ще бъде взет образец за това от Министерство на вътрешните работи, където към този момент беше създаден проект за инспекция на преданост на чиновниците. Изглежда, че две години не са били задоволителни на министерствата да разгласят набелязаните от тях антикорупционни си ограничения.  

За да регистрира активността си за 2017 година, Съветът към момента чака обособените институции да " дават информация за осъществяването на съответните ограничения от Националната тактика (Национална тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България (2015-2020) ", излиза наяве още в отговора на държавното управление, като се отбелязва, че преди този момент към този момент има други два доклада.

Любопитен подробност в тази ситуация е, че докладите от 2015 и 2016 година са качени на страницата на Съвета близо седмица откакто от редакцията на OFFNews беше отправено питане за това има ли изработен доклад за настоящата 2017 година. Така да вземем за пример докладът за 2015 година е оповестен на 28 ноември 2017 г. 



Показателно за  " волята " на администрацията да дисциплинира сама себе си е в самите документи, чието качество не разрешава да бъдат прочетени (надяваме се след тази публикация грешката да бъде поправена).



Така наподобява доклад на Националния съвет за антикорупционни политики, качен на страницата му. 

На единственото за годината съвещание на Съвета изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България Гинка Чавдарова , която е взела участие в съвещанието, е предложила на уеб страницата на антикорупционния съвет да се качва постоянно информация с систематизирани заключения и резултати, които да бъдат предоставяни на обществеността по наличен метод. В протокола от съвещанието е посочено, че Мария Томова - основен контрольор при Министерски съвет, е дала отговор, че на уеб страницата се качва цялата информация, която е налична за жителите.  

Почеркът е познат и явно е наследствен от поредност администрации до момента - високопарни заявления, демонстриране на " политическа воля "  и нищоправене. До момента без отговор остават въпросите за какво се предлага обединен антикорупционен орган, при изискване, че прокуратурата има компетенциите да проверява корупционни практики (още повече, че към нея има основано спецзвено), за какво се предлага в него да бъдат влети органи като БОРКОР и комисията за спор на ползи (комисията на Златанов с това тефтерче), които до момента са съумели да произведат само кавги или не са произвели безусловно нищо. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР