Както computerworld.bg вече писа, през уикенда производителят на чипове TSMC

...
Както computerworld.bg вече писа, през уикенда производителят на чипове TSMC
Коментари Харесай

Разновидност на WannaCry спряла производството на TSMC

Както computerworld.bg към този момент писа, през уикенда производителят на чипове TSMC заяви, че някои от неговите индустриални предприятия би трябвало да бъдат затворени поради вирус, който е заразил системите на компанията. Докато някои от тях съумяха да възобновят работата си бързо, други останаха отвън строя в продължение на един ден. Във вторник, от TSMC разкриха, че вирусът е бил разновидност на WannaCry, а Bloomberg заяви, че компанията е възобновила 100% от интервенциите си, само че се чака да има закъснения при доставките.



Самият вирус е достъпил системата, откакто външен снабдител е конфигурирал инфектиран програмен продукт, без преди този момент да го сканира за вируси. Впоследствие вирусът се популяризира, засягайки оборудванията в Тайнан, Хсинчу и Тайджун. Изпълнителният шеф на компанията - C.C. Вей - не разяснява евентуалното влияние на вируса върху клиентите, нито пък от кое място произлиза злонамереният програмен продукт или по какъв начин е преодолял протоколите за сигурност. “Ние сме безусловно сюрпризирани и шокирани. Преди сме конфигурирали десетки хиляди софтуерни принадлежности, само че това е първият път, когато се случва сходно нещо”, разяснява само Вей.

В отговор на създалата се обстановка отсега нататък TSMC ще промени процедурите си за сигурност. " Разбрахме, че не е допустимо хората да не вършат неточности, тъй че в този момент сътворяваме нов механизъм, който скоро ще бъде включен онлайн. Той не изисква човешка интервенция ", разкрива още изпълнителният шеф на производителя на чипове, които работят с компании като Apple, AMD, NVIDIA и Qualcomm.

Припомняме ви, че WannaCry се популяризира мълниеносно из международната мрежа предходната година, като удари стотици хиляди компютри в над 150 страни. Някои от фирмите и групите, които станаха жертва на вируса, са Боинг, Рено, Хонда, FedEx и Националната здравна работа на Обединеното кралство.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР