Какъв ефект ще има изкуственият интелект върху бъдещето на журналистиката

...
Какъв ефект ще има изкуственият интелект върху бъдещето на журналистиката
Коментари Харесай

Ще замени ли изкуственият интелект журналистите?

Какъв резултат ще има изкуственият разсъдък върху бъдещето на публицистиката и ще бъдат ли сменени репортерите ? Експеримент на репортера на „ Скай Нюз “ Том Кларк търси отговора на този въпрос.

Потърпевш от нелоялна комерсиална процедура клиент се е обърнал към известна неправителствена потребителска организация, само че не останал удовлетворен от отгоори и по тази причина се обърнал за съвет към AI

„ Изкуственият разсъдък ще промени обществото, в това число специалностите ни. Но до каква степен и какъв брой бързо? Поставям си предизвикването да видя дали може да прави моята работа “, споделя Кларк.

Даваме задача на изкуствения разсъдък CHAT GPT да сътвори репортаж. Той събира информация със програмен продукт, който сканира интернет за последните вести и видеа. 20 минути по-късно e подготвен материал със заглавие „ Хаос, породен от горещата вълна “.

„ Статията приказва за ескалираща здравна рецесия във Англия на фона на покачващите се температури. Това са съществени изказвания. Можем ли да ги приемем като факт? Не, тъй като програмата е тренирана да даде добър отговор, само че в случай че не може да го откри – постоянно ще си измисли нещо . Ние го назоваваме илюзия “, разяснява репортерът на „ Скай нюз “.

Това може да докара до действителни похищения върху деца, сигнализира полицията

Не, тъй като програмата е тренирана да даде добър отговор, само че в случай че не може да го откри – постоянно ще си измисли нещо. Ние го назоваваме илюзия.
Използвайки облика на същински човек, друга стратегия може да генерира виртуален водещ, който да прочете какъвто и да е даден му текст.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР